Der har aldrig været flere fattige børn i Danmark, end der er nu.
Sådan lyder den kedelige konklusion af en rapport, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd netop har offentliggjort.
Her lyder stigningen på antallet af børn, som i 2017 levede under fattigdomsgrænsen, på hele 12.000 børn på bare ét år.
I alt er der nu 64.500 børn i Danmark, som lever i familier under fattigdomsgrænsen.
Minister kaldes i samråd: "Det er dybt urimeligt"
Den årlige stigning er voldsom, og det har nu fået SFs formand Pia Olsen Dyhr til at trække beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, Venstre, i samråd.
- Den drastiske stigning i antallet af fattige børn er sket i årene efter, at Regeringen indførte kontanthjælpsloftet, og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vurderer, at de to ting hænger kraftigt sammen.
- Jeg vil gerne have ministeren til at svare på, om han også kan se den sammenhæng, og hvad han mener om det, siger Pia Olsen Dyhr til TV 2 Lorry og tilføjer:
- Det er dybt urimeligt, at 64.500 danske børn skal vokse op i fattigdom. Vi har en regering, der trækker Danmark i en mere og mere skæv retning, og ministeren anerkender slet ikke problemet.
København og vestegnen kedeligt repræsenteret
I november 2018 offentliggjorde Arbejderbevægelsens Erhvervsråd en rapport, der viste, at Albertslund, Brøndby, Høje-Taastrup, Ishøj og København var blandt de kommuner, der i 2017 havde de fattigste børn.
Nu er der 12.000 børn yderligere, som er fattige.
Selvom de regionale tal for 2018-rapporten om børnefattighed i Danmark endnu ikke er udregnet, mener partiformanden, at problemet er omfattende i hovedstadsområdet.
Historien har nemlig indtil videre vist, at det oftest er de samme kommuner, der rammes, når opgørelserne laves.
- Det er dybt uretfærdigt og urimeligt, at kaste børn ud i fattigdom. Danmark er et rigt land. Vi har råd til at give alle børn en god start på livet, siger Pia Olsen Dyhr.
- Børn kan ikke gøres ansvarlige for deres forældres situation, men de kommer til at leve med konsekvenserne af det. De kommer til at starte livet med et langt dårligere udgangspunkt end andre børn, og det har konsekvenser langt ind i voksenlivet. Det kan vi ikke være bekendt, tilføjer hun.
Pia Olsen Dyhr pointerer, at det særligt er kontanthjælpsloftet, som mange tusind danskere er ramt af, som gør det store udfald.
Men derved straffer regeringen børnene med åbne øjne, siger hun.
Børnefattigdom kan give ar for livet
- Vi ved fra flere studier, at hvis et barn vokser op i fattigdom, så kan det få betydning langt ind i voksenlivet i forhold til uddannelse, tilknytning til arbejdsmarkedet og indtægt. Det synes jeg simpelthen ikke kan være rimeligt, for de børn er ikke ansvarlige for deres families situation, siger Pia Olsen Dyhr.
Derfor bør kontanthjælpsloftet fjernes. Og hvis ikke det sker under den nuværende regering bør det ske som det første, når en ny regering træder til.
Ellers kan konsekvenserne være uoverskuelige, lyder det.
- Jeg vil have ministeren til at svare på, hvad han vil gøre for at sikre, at de børn, får de samme muligheder for uddannelse og arbejdsmarkedstilknytning, som børn, der ikke vokser op med kontanthjælpsloftet, siger partiformanden.
Store regionale forskelle
Mens flere tusinde børn, der levede under fattigdomsgrænsen i 2017, boede i hovedstadsområdet, forholdt det sig radikalt anderledes i de nordsjællandske kommuner.
Her lå andelen af fattige børn på under to procent i kommuner som Egedal, Gentofte, Allerød og Hørsholm.