Lommetyve stjæler som aldrig før
København har oplevet en eksplosiv stigning i antallet af lommetyverier. Turister og unge er særligt udsatte.
Bor du i København, så er der stor sandsynlighed for, at du selv, eller én du kender, har været offer for kriminalitet. Faktisk viser tal fra Danmarks Statistik, at for hver 1000 indbyggere over 18 år i København, har 49,93 personer været offer for kriminalitet.
Til sammenligning indtager Tårnby en andenplads i den kedelige statistik med 21,05 kriminalitetsofre pr. 1000 indbyggere over 18 år. Det skriver Jyllands-Posten.
Den statistik tæller både seksualforbrydelser, voldsforbrydelser og ejendomsforbrydelser som tyveri o.l. og er et gennemsnit af kriminalitetstallene for perioden 2012-2016. 86,22 procent af ofrene er blevet bestjålet.
Lommetyveri bonger særligt ud
En af de helt store kategorier i kriminalitetsstatistikken er lommetyverier. Faktisk måtte 30.979 personer i 2016 forgæves kigge lommerne igennem for mobil eller pung - en stigning på 39,8 procent sammenlignet med år 2015.
De mange lommetyverier sker ifølge politiet som regel, hvor der er mange mennesker, og særligt i den såkaldte "Bermuda-trekant" - området mellem Københavns Hovedbanegård, Nørreport og Kongens Nytorv og i Nørrebrogades ofte tæt pakkede busser.
Og det er en svær kriminalitetsform at opklare. I 2016 blev der rejst 14 sigtelser for hver 100 tyverianmeldelser. Noget, der ifølge Københavns Politi skyldes, at ofrene ofte ikke opdager tyveriet før der er gået lidt tid, og at de derfor reelt ikke ved præcis hvor og hvornår, de er blevet bestjålet.
Kan påvirke Københavns omdømme
København har et internationalt ry for at være en tryg by at færdes i, noget som forskellige politikere også har påpeget ved flere lejligheder.
Hvis det billede af København ændrer sig, kan det gå ud over turismen i byen.Det siger Anders Hede, forskningschef ved Trygfonden, til Jyllands-Posten.
Københavns Kommune, Københavns Politi og flere andre aktører lancerer i juni en kampagne der har til formål at forebygge lommetyverier.