Ekspert overrasket over S-succes i København: “Jeg forstår det ikke helt”

Socialdemokratiet går frem med knap to procentpoint i Københavns Storkreds, og er nu med afstand det største parti. Enhedslisten går tre procentpoint tilbage.

København er efter folketingsvalget stadig blodrød - men nuancen er nu rosenrød.

Efter valget i 2019 var Socialdemokratiet, Enhedslisten og og Radikale Venstre næsten lige store med omkring 17 procent af stemmerne hver.

Men nu er det Socialdemokratiet, der er klart det største parti i Københavns Storkreds.

Således står partiet til nu 19,1 procent. Enhedslisten er næststørst med 13,8 procent, mens SF nu er tredjestørst med 11,4 procent. Radikale Venstre er nu kun det ottendestørste parti i København med 7,5 procent af stemmerne.

quote Det er et interessant og selvmodsigende krydspres - som jeg ikke helt forstår

Robert Klemmensen

Valgresultatet kommer bag på valgforsker Robert Klemmensen, der er professor i statskundskab ved Lunds Universitet.

- En af grundene til, at vi synes, det er overraskende, er, at vi kommer ud af et kommunalvalg, hvor Socialdemokratiet tog alle tæskene, og Enhedslisten løb med alle gaverne, siger Robert Klemmensen til TV 2 Lorry.

Det er dog svært at finde en forklaring, men valgforskeren har et bud.

- Det er et af de få valg, hvor valgkampen har betydet noget, og man må bare sige, at Socialdemokratiet har ført en god kampagne. De har fået aktiveret de venstreorienterede vælgere, selvom de har ført valgkamp over midten. Det er et interessant og selvmodsigende krydspres - som jeg ikke helt forstår, siger Robert Klemmensen.

- En forklaring kan være, at der er ført lokale kampagner, som vi ikke kender til. Der kan være blevet sagt: ‘Vi er ikke så tossede at alting skal gå til Holbæk. Der skal også være noget til byen.’ Det kan være, at de lidt mere direkte har sagt, at nu stopper vi med det københavnerbashing, lyder vurderingen fra Robert Klemmensen. 

Herunder kan du se hele valgresultatet fra Københavns Storkreds:

Stemmefordeling
Hele landet

0 % optalt

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik