Hundreder demonstrerer mod lukning af studier i dag: ”Det er hul i hovedet”
Op mod hver 10. studieplads i København risikerer at forsvinde.
"Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark" hedder den brede politiske aftale, som regeringen indgik sammen med alle partier med undtagelse af Liberal Alliance og Radikale Venstre sidste sommer.
Men i virkeligheden giver aftalen færre og dårlige uddannelsesmuligheder. I hvert fald ifølge hundredvis af studerende og Radikale Venstre, som onsdag demonstrerer foran Christiansborg.
Et mål i den politiske aftale er nemlig en 2030-målsætning om højere optag uden for storbyerne og lavere optag i de største byer.
Københavnske uddannelser skæres med fem-10 procent
Derfor skal hver enkelt uddannelsesinstitution i København have udarbejdet et oplæg til, hvordan institutionen kan udflytte eller nedskalere optaget på mellem fem og 10 procent. Et oplæg der også skal afleveres onsdag.
Fakta: Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark
25. juni 2021 blev der indgået en politisk aftale om at øge optaget af studerende uden for storbyerne og mindske optaget i de største byer. Universiteterne kan selv vælge, om de vil flytte uddannelsespladser til provinsen, eller om de vil lukke studiepladser på deres centrale campusser.
Læs aftalen: Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark
Aftalen blev indgået mellem regeringen (Socialdemokratiet), Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Alternativet og Kristendemokraterne.
- Vi ser allerede nu, at de fleste universiteter vælger at skære i uddannelser fremfor at flytte dem ud. Følger de deres nuværende udmeldinger, vil det betyde, at unikke og små uddannelser vil lukke, samt at det generelle faglige og forskningsmæssige miljø vil forringes, siger Oliver Anton, der er initiativtager til Studenteroprøret ’22, som arrangerer demonstrationen, til TV 2 Lorry.
Den antagelse bakkes op af foreløbige udmeldinger fra nogle af de videregående uddannelsessteder.
På Copenhagen Business School skal der som følge af den politiske aftale eksempelvis lukkes 628 pladser. Og den 2. december besluttede uddannelsesinstitutionen helt at lukke fire uddannelser.
Så mange studier og studiepladser lukker i hovedstadsområdet
Nogle universiteter har allerede meldt ud om, hvorvidt de ønsker at udflytte studiepladser eller helt lukke dem ned. Her får du overblikket over de uddannelsesinstitutioner i TV 2 Lorrys sendeområde, der er kommet med udmeldinger:
Copenhagen Business School:
Samlet skal CBS lukke 628 studiepladser. Her har man valgt helt at lukke uddannelserne: MSc in Business Administration and Philosophy, Cand. Soc. Politisk Kommunikation, MSc Soc - Management of Creative Business Processes og MA International Business Communication. Det giver en reduktion på 192 studiepladser.
Samtidig har man fundet yderligere 125 studiepladser ved at skære i optaget på studier som eksempelvis HA Kom og HA Psyk. De resterende 311 studiepladser vil man finde i 2025.
Du kan læse den fulde oversigt her.
Københavns Universitet
Københavns Universitet skal reducere optaget med i alt 1.590 pladser. 40 procent af dem vil blive taget fra de humanistiske fag.
Samtidig planlægger universitetet at flytte cirka 200 pladser på medicinuddannelsen til Køge. Her samarbejder universitetet allerede med Region Sjælland om en medicinuddannelse, blandt andet ved det nye supersygehus.
Københavns Universitet undersøger også andre muligheder for at flytte dele af uddannelser. Men universitetet kommer primært til at lukke studiepladser.
Det drejer sig om 640 pladser på det humanistiske fakultet svarende til 24 procent af fakultetets årlige optag. 470 pladser lukker på det natur- og biovidenskabelige fakultet, 260 på det sundhedsvidenskabelige og 180 på det samfundsvidenskabelige fakultet. Endelig bliver 40 pladser på teologi også lukket.
Du kan læse den fulde oversigt her.
IT-Universitetet i København
Universitetet har endnu ikke udmeldt noget endeligt, men ifølge Akademikerbladet lægger ledelsen på ITU op til, at der ikke lukkes studier, men at der i stedet bliver skåret i enkelte pladser på de fleste uddannelser.
Dansk Teknisk Universitet (DTU):
Ifølge Akademikerbladet vil DTU ikke nedlægge studiepladser. Tværtimod ønsker man her at udflytte fem procent af pladserne ved dels at oprette et digitalt universitet og etablere 200 studiepladser på DTU's Risø Campus. To nye uddannelser oprettes i Kalundborg, og en uddannelse flyttes til Hirtshals.
Roskilde Universitet:
Roskilde Universitet skal reducere eller udflytte 144 studiepladser. Her ønsker man ikke at lukke pladser, men godkendte i december måned i stedet en plan for at gennemføre konkrete, afgrænsede uddannelsesaktiviteter på steder i Region Sjælland, hvor der er potentiale for et givende samarbejde mellem studerende, virksomheder, organisationer og kommuner.
- Vi kommer til at indgå aftaler med lokale partnere, som skal være med til at gøre det mere tilgængeligt for de studerende at komme i kontakt med lokale virksomheder eller institutioner. Vi håber også de vil støtte med at skaffe bolig midlertidigt, mens studerende for eksempel laver projektarbejde eller speciale lokalt, sagde rektor, Hanne Leth Andersen dengang.
På længere sigt er der desuden planer om at oprette 1-2 uddannelsesfilialer med et antal studiepladser uden for Trekroner, som man som kandidatstuderende kan blive optaget på.
Forskermiljøer vil forsvinde
Også på Københavns Universitet kommer udflytningsplanen til reelt at betyde en lukning af studier. Det meldte ledelsen allerede ud i oktober, hvor det samtidig kom frem, at 40 procent af de 1.590 studiepladser, som Københavns Universitet skal lukke, bliver fundet på de humanistiske fag.
- Det er dyrt og vanskeligt at flytte universitetsuddannelser til provinsen og at få forskerne til at flytte med. Vi undgår nok ikke at lukke nogle uddannelser. Det vil desværre også betyde, at nogle af de tilhørende forskningsmiljøer, vil blive afviklet, sagde rektor på Københavns Universitet, Henrik C. Wegener dengang.
- Helt hul i hovedet
De foreløbige udmeldinger fra uddannelsesinstitutionerne og onsdagens endelige frist for, hvad der skal lukkes og udflyttes, får Radikale Venstre til både at tage del i demonstrationen og samtidig rase mod den politiske aftale.
- Vi ser nu, at mange uddannelser melder ud om studier, der må lukke. Det har alle hele tiden sagt, men man valgte ikke at lytte. Det kan ikke være rigtigt, det er de studerende, der må betale prisen med færre studiepladser i de større byer, dårligere muligheder og en lavere diversitet i uddannelser. Det er jo helt hul i hovedet, siger uddannelsesordfører for Radikale Venstre, Katrine Robsøe til TV 2 Lorry.
Hun kommer til at tale ved demonstrationen foran Christiansborg, og udover de forringede uddannelsesmuligheder, så frygter hun også en helt anden bagside med et højere karakterpres for de helt unge gymnasieelever i fremtiden for overhovedet at komme ind på drømmestudiet, når der simpelthen bliver færre pladser at slås om.
SF: En god aftale, men - vi skal sikre de små uddannelser
Også SF kommer til at besøge demonstrationen i København. Ikke for at tale, men for at sige hej til de studerende.
- Det er helt vildt vigtigt, at der bliver en god og inddragende proces i implementeringsfasen nu her, siger uddannelsesordfører, Astrid Carøe, til TV 2 Lorry.
Hun har selv været med til at vedtage den politiske aftale, som hun fortsat mener er god. Blandt andet fordi, den gør op med det, at det er dyrere at drive en uddannelsesinstitution i provinsen.
- Men jeg vil også være med til at sikre diversiteten fremadrettet, så de små uddannelser ikke forsvinder. Det skal vi være helt sikre på ikke sker, siger Astrid Carøe til TV 2 Lorry.
Demonstrationen 'Protestsang med Højskolesangbogen' begynder klokken 16 på Christiansborg Slotsplads. Omkring 700 studerende har udvist interesse i at deltage.
_