Der er stor mangel på dem. Alligevel skal IT-Universitetet optage færre

IT-Universitetet i København skal som led i regeringens beslutning om at reducere uddannelsespladser i store byer skære 10 procent. Det til trods for, at der er stor efterspørgsel på it-specialister.

Erhvervslivet skriger på it-specialister. Så meget, at vi ifølge en rapport fra ingeniørforeningen IDA i 2030 vil mangle 22.000 it-professionelle.

Hermed kan vi præsentere lidt af et paradoks:

På den ene side er Danmark et af de mest digitaliserede samfund i verden. Uddannelserne har vi, og rekrutteringsgrundlaget er der også – studerende vil nemlig gerne søge ind på dem.

På den anden side skal et af Danmarks største uddannelsessteder på området, IT-Universitetet i København, skære 10 procent af studiepladserne fra.

Det skal universitet, fordi regeringen og et meget bredt flertal i Folketinget i sommeren blev enige om en aftale, der skal skabe flere uddannelsestilbud i de mindre byer ved blandt andet at omfordele – eller rettere: fjerne – uddannelser fra blandt andet København.

Og den aftale rammer nu uddannelsesinstitutionerne i København, herunder IT-Universitetet, der i øjeblikket arbejder på en løsningsmodel for, hvordan reduktionen af studiepladser på dets campus i Ørestad kan udmøntes.

Flugter ikke med virkeligheden

Derfor er det også en ærgerlig rektor, der nu kan præsentere en plan for, hvordan reduktionen nu kan udrulles på universitetet.

- Erhvervslivet mangler it-specialister som aldrig før, og behovet vil kun stige i de kommende år. Nedskæring af studiepladser på IT-Universitetet flugter derfor på ingen måde med virkeligheden, men det er desværre en bunden opgave fra politisk side, som vi er tvunget til at løse, siger rektor Martin Zachariasen til TV 2 Lorry.

I første omgang lægger universitet op til, at uddannelserne (dog med undtagelse af linjerne Spil og Data Science) hvert år reduceres med en til tre pladser, indtil antallet af studiepladser på IT-Universitetet i København i 2030 er 86 lavere end i 2019.

Det til trods for, at universitetet hvert år oplever et stigende antal kvalificerede ansøgere.

- Vi får hele tiden at vide, at de unge ikke søger de tekniske uddannelser, men det er ikke virkeligheden på IT-Universitetet, siger Martin Zachariasen og fortsætter:

- Det er en ubegribelig trist nyhed for det danske samfund, at vi må skære ned på antallet studiepladser, når vi har rekrutteringsgrundlaget og behovet for it-kandidater er så stort, som det er.

IT-Universitetet står ikke alene med reduktionskrav. I oktober måned kunne Københavns Universitet præsentere sin plan for kunne efterleve de politiske krav. Her lægges der op til at fjerne 1.600 studiepladser fra 2023 og frem til 2030.

IT-Universitetet er placeret i Ørestad i København i en bygning tegnet af Henning Larsen Arkitekter.
IT-Universitetet er placeret i Ørestad i København i en bygning tegnet af Henning Larsen Arkitekter.
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix

RV: Det giver nul mening

Aftalen om at udflytte studiepladser fra de største byer blev indgået med et bredt flertal i Folketinget, hvor Radikale Venstre som et af to (sammen med Frie Grønne) stod uden for.

Netop derfor er det næppe tilfældigt, at en række af partiets spidser via Twitter reagerer på nyheden fra IT-Universitet.

- Det giver nul mening, konstaterer partiets politiske leder, Sofie Carsten Nielsen (RV), mens partiets uddannelses- og erhvervsordfører, Katrine Robsøe, skriver, at nyheden ”gør ondt at læse”.

Selv i regeringspartiet er der kritik af reduktionen af studiepladser i København fra netop Københavns Kommunes kommende overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S).

- Det her (reduktionen på IT-Universitetet, red.) er stadig helt galt – og ligger sig i strømmen af Københavns Universitet, DTU, CBS og Københavns Professionshøjskoles samme 10 procents reduktionsmål. Alt imens det københavnske arbejdsmarked skriger på arbejdskraft og talenter, skriver hun på Twitter.

Minister: Vi skal uddanne flere i it - gerne udenfor de største byer

Uddannelses- og forskningsminister, Jesper Petersen (S), skriver i en mail til TV 2 Lorry, at regeringen har bedt blandt andre ITU om at skære ned på pladser eller udflytte pladser til fordel for uddannelser, der ikke ligger i de største byer. 

Han betoner også, at partierne bag aftalen skal drøfte det samlede oplæg fra universiteterne til foråret. 

"Udmeldingen fra ITU er derfor ikke udtryk for det endelige resultat og vil skulle ses i sammenhæng med planerne fra de øvrige universiteter, så den endelige plan bliver strikket sammen på en klog måde," skriver han. 

Ministeren og regeringen vil "uddanne flere med it-kompetencer i Danmark i de kommende år. Og gerne flere udenfor de største byer."

"Vi har en fælles opgave sammen med universiteterne om at skabe mere opmærksomhed blandt de unge, så flere får øjnene op for nogle af de eksisterende It-uddannelser med ledige pladser forskellige steder i landet."

"I den samlede plan vil vi se på, hvordan vi kan øge antal af uddannelsespladser på it-uddannelser de steder i landet, hvor der er potentiale for at tiltrække flere studerende," lyder det fra ministeren. 

Foreslår stort campus i Vejle

I tråd med aftalen om at reducere studiepladser i København lancerede IT-Universitetet i juni måned et forslag om at oprettet en afdeling i Vejle.

Hvis forslaget realiseres, kan 1.550 it-studerende i fremtiden uddanne sig på den ny campus. Og selv hvis det realiseres, vil der går flere år, før kapaciteten kan fyldes.

Til den tid vil IT-Universitetet i København være skrumpet ind.

Og manglen på it-professionelle vil formentlig kun være steget.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik