Her har de udsigt til at få en ny læreruddannelse, men begejstringen er svær at spore

Campus Nordsjælland har uden held forsøgt at lokke studerende til Helsingør og tvivler på, at regeringens udspil vil gøre det lettere i Hillerød.

Det er langtfra en begejstret formand for Danske Professionshøjskoler, som TV 2 møder torsdag morgen foran Campus Nordsjælland i Hillerød.

For selvom professionshøjskolen med regeringens nye uddannelsesudspil har udsigt til at fremover at skulle undervise lærerstuderende, tvivler Stefan Hermann på, at det vil blive en succes.

Campus Nordsjælland har nemlig tidligere forsøgt at lokke lærerstuderende til nabobyen Helsingør, som er en af de fire byer i Region Hovedstaden, hvor man lige nu kan læse til lærer.

Det skete sidste år, da skolen kontaktede alle de 90 nordsjællandske studerende, som havde søgt ind i København, for at overtale dem til at søge ind på lærerstudiet i Helsingør i stedet for på Frederiksberg eller på Vesterbro i København.

Men ingen af dem ville tage imod alternativet.

- Så vi kunne faktisk ikke optage et hold i efteråret 2020, siger Stefan Hermann.

Han mener ikke, at den geografiske fordeling af læreruddannelsen er det største problem, men derimod rekrutteringen. Der er for få studerende, og man gør ikke nok for at få flere, lyder det.

- Hvis man ikke får taget hånd om den del, kan man sprede uddannelsen nok så meget og bruge mange kræfter og penge på det, uden at det batter, advarer han.

Hovedstaden lokker

Selvom Stefan Hermann synes, det er en god ambition, at regeringen vil sikre flere uddannede lærer til Nordsjælland, frygter Stefan Hermann, at der ikke er studerende til det, og at uddannelserne på Frederiksberg og i København i stedet bliver forringet.

For de unge fra lokalområdet vil gerne prøve noget nyt, og her trækker hovedstaden. Med den erfaring frygter formanden for Danske Professionshøjskoler, at regeringens udspil blot vil få de unge til at vælge en anden uddannelse, eller vente til de kan komme ind på uddannelsen i København.

Uden udsigt til flere studerende i Hillerød.

- Jeg havde gerne set, at regeringen havde sagt, at vi skal sikre hele Danmark, men vi skal have løst rekrutteringsproblemet med flere studerende, løftet uddannelserne i timetal og økonomi, og vi skal have gjort jobbene endnu mere interessante og udviklingsorienterede. For så vælger de unge også uddannelsen, uanset hvor den er.

Også bekymring hos pædagogerne

Regeringen vil med sit udspil placere 25 nye uddannelser rundt om i landet fordelt på alle fem regioner fra 2025, erfarer TV 2.

1300 uddannelsespladser skal udflyttes og 1000 nye pladser oprettes. I alt vil regeringen flytte 60 procent af alle velfærdsuddannelserne væk fra de fire største byer og ud i landet.

Pædagogerne har udsigt til en ny uddannelse med placering i Holbæk. Men udmeldingen falder ikke i god jord hos pædagogernes fagforening, BUPL.

Der er i forvejen 23 uddannelsessteder for pædagoguddannelsen. Og formand Elisa Rimpler er bekymret for, at man flytter pladser fra store byer.

Særligt i hovedstadsområdet oplever BUPL lige nu et kæmpe rekrutteringsproblem.

- Vi skal arbejde med at få de pladser fyldt, som vi har så hårdt brug for i København. Allerede nu kan op imod hver anden stilling ikke besættes, siger hun.

Advarer mod at smøre leverpostejen tyndere

Ligesom Stefan Hermann frygter Elisa Rimpler, at det hele nu kommer til at handle om udflytning og omstrukturering, mens BUPL i stedet efterlyser en styrkelse af uddannelsen med fokus på indhold og kvalitet.

Hun påpeger, at den største søgning på uddannelsen blandt andet findes i Aarhus, hvor der ikke er pladser nok til alle, der søger. Til gengæld har uddannelserne vestpå svært ved at rekruttere - fordi de unge ganske enkelt søger mod de større byer.

- Der er en masse udfordringer. Man kan også komme til at smøre leverpostejen tyndere ud. Og det gavner ikke uddannelsen, advarer Elisa Rimpler.

- I sidste ende handler det om, at der er pædagoger nok til børnene i fremtiden, så vi kan give dem det, de har brug for.

Regeringen præsenterer sit udspil torsdag klokken 13.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik