Hårde tider for fristadens forretninger: "Vi er kommet af med én slags bande og har fået en anden ind"

Det er ikke kun hashhandlen, der er forsvundet fra Christiania. Det samme gælder en bestemt gruppe mennesker, der hidtil har lagt penge hos de handlende på fristaden.

Solen skinner, foråret er over os med fuld styrke, og mange steder emmer Christiania af uspoleret idyl. 

Men efter lørdag den 6. april er der alligevel noget, der er helt anderledes. For hashhandlen er forsvundet - og det samme gælder en stor del af de kunder, der plejer at lægge penge hos Christianias helt legale erhvervsdrivende.

Pusher Street blev ryddet og gravet op under stor politisk, folkelig og mediemæssig bevågenhed, og siden har en talstærk politistyrke været garant for, at pusherne ikke vender tilbage.

- Jeg taler for mig selv, men som jeg oplever det, så er vi kommet af med én slags bande, og så har vi fået en anden ind. Nogle af dem er i uniform og andre er i civil, men vi føler da helt klart, at vi er under skærpet kontrol, siger Sandra Wolff fra caféen Månefiskeren, som er et af Christianias mest kendte tilholdssteder.

Førhen var Månefiskeren et sted, hvor man hyggede sig med brunch, kage, en kop kaffe, the - og nogle gange en medbragt joint. 

Men det sidste er ikke en mulighed mere - heller ikke, hvis man har den med hjemmefra, for den skærpede strafzone i og omkring Christiania kan gøre det til en dyr fornøjelse, hvis man bliver taget og har en joint på sig.

 - Vi er måske det mest kontrollerede sted i Danmark, og man føler, at man bliver kigget over skulderen af big brother, siger Sandra Wolff, der har arbejdet på caféen i 24 år.

Stamkunderne mangler

Og hun lægger ikke skjul på, at forretningen går trægere efter de store ændringer på Christiania.

- Mange af vores stamkunder og det publikum, der var her før, de er forsvundet. Der kommer lige så mange turister som før, for de har jo ikke hørt om, hvad der er sket herude. Men københavnerne mangler vi, forklarer hun.

Sandra Wolff fortæller, at hun selv bor på Østerbro - og nu er hun bange for, at Christiania ender med at blive bare endnu et københavnsk brokvarter.

- Men, som sagt bor jeg her ikke, så det kan godt være, at man ser anderledes på det, hvis man bor her, siger hun.

Og så har vi lovet hende at fortælle, at man stadig kan købe CBD (Lovlig cannabis, som man ikke bliver skæv af, red.) - og at der som altid er masser af gratis kulturelle arrangementer på Månefiskeren i form af både udstillinger og koncerter.

 Månefiskeren er ikke alene om at mærke, at de nye tider kradser.

 - Det står jo skidt til med flere af forretningerne herude, og det gjorde det allerede, inden gaden blev gravet op. Der blev jo inden opgravningen indført en skærpet strafzone herude og der kommer derfor ikke så mange besøgende som tidligere, fortæller Hulda Mader, Talsperson for Christiania.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Afstemning

_

Hverdagskunderne holder sig væk

På Christiania finder man også byggemarkedet Den Grønne Genbrugshal. Her sælges der byggematerialer, genbrugsartikler, ting til haven og tøj.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Den Grønne Genbrugshal

Og også her mangler de københavnske hverdagskunder.

- Vores weekender er faktisk rigtig gode, og der kommer stadig mange turister. Men, vi har færre kunder i hverdagen, hvor der ikke er så meget at råbe hurra for, siger Alexander Seidelin fra Den Grønne Genbrugshal.

Han tror selv på, at vi skal helt frem i 2025, før forretningen begynder at ligne sig selv - men samtidig er han fuld af optimisme.

- Der er begyndt at komme flere af dem, som jeg kalder barnevognskunder. Altså forældre med en baby i barnevognen, og som kun vil komme steder, hvor det er trygt at færdes, siger han.

Han tror også, at når Pusher Street er ombygget, vil det trække flere folk til fristaden.

- Vi kunne jo godt tænke os, at københavnerne ikke kun brugte Christiania, når de skal gå en tur. Vi har jo meget at byde på herude, mener han. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Alexander Seidelin tror, at vi skal helt hen i 2025, før særligt de københavnske kunder vender tilbage i fuldt omfang.
Alexander Seidelin tror, at vi skal helt hen i 2025, før særligt de københavnske kunder vender tilbage i fuldt omfang.

Også talsperson Hulda Mader tror på en fremtid for Christiania.

- Vi håber, at nogle af de nye tiltag i området kan være med til at hjælpe de erhvervsdrivende. Nu holder vi jo for eksempel loppemarked hver lørdag, og det trækker da nogle mennesker til, siger hun. 

Tilbage i Månefiskeren lægger Sandra Wolff ikke skjul på, at hun allerhelst så en legalisering af cannabis - og så krydser hun fingre for, at Christiania kan blive en slags kulturbydel, hvor københavnere tager ud for at hygge sig.

- Men jeg kan også godt have den der frygt for, at det så ender som i Venedig. Så kan man købe en dagsbillet og høre om hippierne, siger hun.

Pusher Street blev ryddet 6. april, og siden har Københavns Politi været talstærkt til stede i området. Justitsminister Peter Hummelgaard (S) har dog over for os ikke ønsket at sætte ord på, hvor længe den indsats skal vare.

Umiddelbart efter lukningen 6. april begyndte christianitterne den omlægning af den berømte - og berygtede - gade, der stadig er i gang.  Se indslaget herunder.

I weekenden blev Pusherstreet ryddet - i dag begyndte den nye hverdag for Københavns mest berygtede gade.
Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik