I dag åbner Lis sin frokostrestaurant: - Min mave bobler over af sommerfugle

I dag åbner restauranter og cafeer. Det har givet travlhed både inde og ude.

Vinduespudseren har lige gjort sit arbejde færdigt og er ved at pakke sammen, og på førstesalen i den lille frokostrestaurant Carl Nielsen i København er tjeneren Maria sammen med restauratør Lis Hartvig Holm ved at gøre klar til dagens gæster. 

Midt i det hele ankommer ølmanden med første sending specialøl, hvorpå der er trykt et portræt af komponisten, der også har givet navn til frokostrestauranten: Carl Nielsen.

- Det er en stor dag. Jeg har det, som om min mave er ved at boble over af sommerfugle. Jeg glæder mig enormt, men jeg er også bekymret. Kommer der nu gæster nok? I dag kommer der kun seks gæster til frokost, men i de kommende dage har vi en del flere reservationer, fortæller Lis Hartvig Holm.

quote Jeg for rundt nede på Kongens Nytorv og delte postkort ud for at reklamere for restauranten.

Lis Hartvig Holm, restauratør.

Hun åbnede sin restaurant i juli sommeren ´20 i bygningen i Toldbodgade 5, hvor den verdensberømte komponist Carl Nielsen i sin tid slog sine folder på tredje sal. Og dermed tog hun hul på noget, der længe havde været hendes drøm - nemlig at drive en restaurant. Tidligere havde hun arbejdet med at booke større selskaber til middagsarrangementer, og hun havde ingen erfaring med selv at drive restaurant.

- Vi havde skrevet under på lejekontrakten her, inden corona-epidemien brød ud. Og da vi åbnede kendte vi situationen. Men det var en svær tid. Der kom ingen gæster, og jeg fór rundt nede på Kongens Nytorv og delte postkort ud for at reklamere for restauranten, husker hun.

Så skete der noget

Men interessen for den nye restaurant var begrænset - og en del danskere holdt sig tilbage fra at gå ud og spise under en epidemi, der godt nok var i ro på det tidspunkt - men bestemt ikke glemt. Men så en augustdag skete der noget.

- Berlingske anmeldte restauranten. Vi fik fem stjerner. Jeg tudbrølede. Folk spurgte mig, hvad der stod i anmeldelsen, men det kunne jeg ikke se, fordi jeg tudede. Og så kom gæsterne, lyder det med et grin fra Lis Hartvig Holm.

Hen over efteråret bølgede forretningen frem og tilbage. Hver gang der kom advarsler mod forsamlinger og meldinger om smitterisiko ved at spise ude, strømmede afbestillingerne ind. Men fornemme anmeldelser i både Børsen og Politiken betød, at gæsterne blev ved med at komme. Og så sluttede det hele med et brag i december. Den omfattende og langvarige nedlukning var en realitet.

- Vi sadlede om til take away på 48 timer. Men uvisheden var svær. Jeg skrev faktisk til Mette Frederiksen og sagde, at vi havde brug for information. Jeg vidste ikke, om jeg skulle blive ved med at satse på take away og markedsføre det, eller om vi skulle satse på en genåbning. Men hun svarede mig aldrig, siger Lis Hartvig Holm.

Særlige regler

Men i dag blev det så til en genåbning - dog med særlige regler.

- Jeg har det stramt med den der 30-minutters regel. Jeg skal lade et selskab vente udenfor i 30 minutter, selv om jeg har et ledigt bord. Og indenfor kan jeg have gæster i et selskab, som fordi de er under 15 hverken skal have tests eller coronapas for at komme ind. Det er ikke helt logisk. Men jeg tager det hele med - og har glæder mig til at kunne åbne, forklarer hun.

Genåbningen på Carl Nielsen sker i lille skala. Foreløbigt er der kun åbent på første sal, hvor der er plads til 22 gæster. Hvis ikke smitteudviklingen spænder ben, kan der udvides med pladserne i stueetagen, så der i alt er plads til 48. Og imens er forberedelserne og planlægningen forsigtigt i gang:

Den 10. maj ville Carls Nielsen kunne fejre sin 130 års bryllupsdag. Det markeres på restauranten med endnu et stykke smørrebrød: Brændende kærlighed på rugbrød.

Brancheorganisation glæder sig

I Brancheorganisationen HORESTA er der selvsagt glæde over, at store dele af restaurant- og cafelivet nu kan genåbne. På Organisationens hjemmeside lyder det fra administrerende direktør Kaia K. Østergaard:


- Vi er rigtig godt tilfredse med aftalen, som indeholder en række af de elementer, vi har efterlyst for at få gang i vores erhverv hurtigst muligt.


Hun peger blandt andet på, at kravet om coronapas ved udendørsservering blev fjernet, at forsamlingsloftet hæves, og at åbningen af indendørsserveringen blev rykket frem til i dag - 21. april, og at lukketiden blev ændret fra kl. 22 til 23.


-Det er positivt, men det er der i dén grad også brug for. Hovedparten af virksomhederne i erhvervet har lige nu en omsætning på mindre end en femtedel af det normale, og sådan har det været i månedsvis,” siger hun.

Tjeneren Maria og Lis Hartvig Holm er i gang med forberedelserne, få timer før de første gæster ankommer.
Tjeneren Maria og Lis Hartvig Holm er i gang med forberedelserne, få timer før de første gæster ankommer.
Foto: Hans Nørgaard / TV 2 Lorry

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik