København vil være venskabsby med Kyiv: "Det er et tegn på solidaritet"

København og Kyiv arbejder på at indgå et samarbejde om at blive venskabsbyer - til stor glæde for herboende ukrainere.

Da Rusland invaderede Ukraine, og krigen brød ud, flyttede Nataliia Popovych fra Kyiv til København.

Og nu kan hun se frem til, at hendes to hjembyer knytter bånd. 

Københavns Kommune vil nemlig tage imod Kyivs tilbud om at samarbejde som venskabsbyer.

- Jeg er så glad for det, hvis Kyiv og København bliver venskabsbyer. Det er måske to af mine yndlingsbyer i verden, siger Nataliia Popovych til TV 2 Lorry.

Hun mener, at aftalen er endnu et tegn på den opbakning, som Danmark og København giver til Ukraine.

- Alle aftaler - som den her - er et tegn på solidaritet med Kyiv, som går gennem en svær tid. Der er strømnedbrud i Kyiv, folk prøver at leve med planlagte strømafbrydelser, men de gør deres bedste. Jeg tror, at hvis København kan støtte folk i Kyiv, er det eksemplarisk, fortsætter hun. 

Hjælp til genopbygning

Stockholm og Oslo har allerede indgået et venskabssamarbejde med Kyiv, og nu glæder Københavns overborgmester sig til at gøre det samme.

- Først og fremmest er det at være venskabsby med Kyiv noget, som vi ser som en solidaritet og støtte til en anden hovedstad. Fra hovedstad til hovedstad, siger Sophie Hæstorp Andersen (S).

- Derudover gør vi os også nogle tanker om, hvordan vi kan hjælpe. Både med basal støtte her og nu, men selvfølgelig også med genopretningen, fortsætter hun. 

Kommunen må ikke hjælpe Kyiv økonomisk, men man kan støtte på op om projekter, der hjælper i den ukrainske hovedstad.

Derudover vil Sophie Hæstorp, ligesom store dele af resten af den vestlige verden, gerne bidrage til genopbygningen af Kyiv. Blandt andet med hjælp til at genoprette skoler og børnehaver.

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Københavns rådhus ukraine
Københavns Kommune har tidligere vist støtte til Ukraine - blandt andet ved at lade rådhuset lyset op i gul og blå nytårsaften.
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Noget som de tager imod med åbne arme i Ukraine.

- Riga har for nylig sendt 11 busser til folk i Kyiv, Odense har sørget for strømgeneratorer. Alt som relaterer til at varme folk op i Kyiv er formentlig bedst, fortæller Nataliie Popovych.

Venskaber kan opstå

Det er Kyivs borgmester Vitali Klitchko, der har rakt ud til København i håbet om et samarbejde.

Og selvom Kyiv er hovedstaden i et land, som tidligere har været anklaget for ikke at overholde menneskerettighederne, og som EU tidligere ikke har ville lukke ind i det europæiske fællesskab, så har overborgmesteren ikke betænkeligheder ved at indgå i samarbejdet.

- Vi ser lige nu Kyiv som en hovedstad, der er i krig, fordi Ukraine er blevet angrebet af Rusland. Og det er det, der afgør vores overvejelser lige nu og her, lyder det fra Sophie Hæstorp Andersen.

Det er Københavns Borgerrepræsentation, der endeligt skal beslutte, om man skal blive venskabsby med den ukrainske hovedstad.

Spørger man Nataliie Popovych, så kan begge hovedstæder få noget ud af et stærkere samarbejde.

- Mit håb er at Ukraine kan vinde den her krig og at sejren kommer hurtigst muligt. Så får københavnere chancen for at komme og besøge Kyiv, siger Nataliia Popovych.

Hun mener nemlig, at det ville kunne knytte endnu stærkere bånd mellem de to hovedstæder

- Jeg tror, der vil opstå mange flere venskaber, fordi folk vil have en chance for at være taknemmelige overfor dem, som har støttet os i mørkeste tider og i de sværeste tider. Du ved, sande venner viser sig i nød, slutter hun.

Vi har forsøgt at få en kommentar fra borgmesteren i Kyiv, Vitali Klitschko, og fra den ukrainske ambassadør i København, Vydoinyk Mykhailo. Ingen af dem har haft mulighed for at stille op til interview.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik