Lukningstruet spillested beder om hjælp – indsamler kvart million på tre dage

Christianias kendte spillested Loppen er økonomisk presset og lukningstruet. Derfor forsøger koncertstedet sig med crowdfunding - og det med stor succes indtil videre.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I fristaden Christiania i København ligger der en stor grå bygning, der er udsmykket med en masse farverig graffiti. Bygningen danner ramme om det berømte spillested Loppen, hvor mange koncertgængere gennem de seneste årtier har oplevet danske og internationale kunstnere.

Men de musikalske oplevelser på spillestedet kan snart være fortid.

I begyndelsen af denne uge meldte Loppen ud, at der ikke er flere penge i kassen, og at stedet er lukningstruet fra starten af næste år.

Derfor har kulturstedets ledelse set sig nødsaget til at lave en indsamling via en crowdfundingside, der skal hjælpe spillestedet med at komme helskindet igennem de økonomiske vanskeligheder.

Og indtil videre går den mission rigtig godt.

Indsamlingen blev startet onsdag den 8. juni, og efter bare tre dage er der blevet indsamlet næsten halvdelen af det ønskede beløb på 500.000 kroner, nemlig lidt over en kvart million kroner.

Jasper Jensen, der er daglig leder på Loppen, siger til TV 2 Lorry, at det er fuldstændig vanvittigt, at folk har støttet så meget op om sagen.

- Jeg havde på ingen måde drømt om det, så jeg er helt overvældet. Det er helt utroligt. Der er fans, der ringer og spørger, om de må komme og spille og lave støttekoncerter, siger han.

Meget tyder på, at der i nærmeste fremtid vil blive arrangeret støttekoncerter i Loppens grå bygning for at støtte op om spillestedet. 

Fik afslag på statsstøtte

De økonomiske problemer skyldes blandt andet, at Loppen tidligere har fået afslag på regional driftsstøtte fra Statens Kunstfond, som spillestedet ellers tidligere har haft i en periode på 16 år.

Samtidig udløber Loppens driftsaftale med Københavns Kommune i slutningen af 2020.

Driftsaftalen er med til at sikre, at Loppen får økonomisk støtte på 1,5 millioner kroner, og hvis ikke spillestedet bliver godkendt af kommunen, skal Loppen vinke farvel til den store sum penge fra 2021.

Jasper Jensen, daglig leder og booker på Loppen.
Jasper Jensen, daglig leder og booker på Loppen.
Foto: Privatfoto

Tilsat den økonomiske mavepuster, som coronakrisen har tilført hele kulturområdet, er facit, at Loppen er lukningstruet per 1. januar 2021, oplyser den daglige leder på Loppen, Jasper Jensen.

- Vi er økonomisk rigtig presset. Vi bløder penge. Covid-19 lukkede os helt ned og de støttepakker, vi får fra regeringen, står lige nu til at slutte den 31. august, siger han og fortsætter:

- Så vi ser ind i en virkelighed, hvor vi skal åbne uden støttepakker og med halveret kapacitet – og så bliver det rigtig svært at drive en forretning, siger han.

Faste udgifter på spillestedet

Hver måned skal Loppen betale 185.000 kroner i faste udgifter til personale, drift af stedet og andre udgifter.

Loppen er omfattede af regerings hjælpepakker, men spillestedet skal alligevel skaffe 40.000 kroner hver måned i egen betaling til faste udgifter, men pengekassen er tom, og det er derfor nødvendigt at skaffe indtjening på andre måder.

Ikke nok med det, så mangler spillestedet svar fra Københavns Kommune på, om kommunen stadig vil indgå en driftsaftale med spillestedet, som sikrer dem 1,5 millioner kroner til drift og musikere.

Spillestedet får først svar i august måned, og det har Jasper Jensen ikke kunne vente på. 

- Vi kan ikke sidde og vente på kommunen eller vente på, at vi må åbne lidt op med begrænsninger. Nu prøver vi indsamlingen, og så vil vi også prøve at søge nogle fonde og lave støttekoncerter, siger han til TV 2 Lorry.

Ved artiklens tilblivelse er der samlet lige over 250.000 kroner ind via crowdfunding.

Jesper Jensen oplyser til TV 2 Lorry, at Loppen ikke lukker i morgen, men økonomien er kritisk for Loppen fremadrettet.

Loppen blev indviet i 1973, og hed dengang Christianias Viking Jazz Club.

Blandt kendte kunstnere, der har spillet på Loppen, kan nævnes Smashing Pumpkins, Beck, Lukas Graham, The National, Temples, Animal Collective og Kaiser Chiefs.Vis mere
MPPC_103_V1_2

Politiet vil ændre på farlig opførsel på cykelstierne

Skoletoilet Rådmandsgade Skole

Lang og klam udsigt til bedre toiletforhold på skoler:
På Nørrebro må fem børnehaveklasser deles om to toiletter

Vis mere