Marie råber op: Politikerne skal simpelthen levere noget ordentligt

I dag var tusindvis af forældre og børn samlet i København til den tredje store, landsdækkende demonstration for minimumsnormeringer i daginstitutioner.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Hvad skal der til? 

- Flere voksne!

- Alle dem som danser, vil ha' flere voksne!

Det var bare nogle af de mange slagsange, der blev råbt til dagens store demonstration for minimumsnormeringer i København. Marie Blønd fra København er en af medarrangørerne af den store protestmarch. 

Ved siden af sit fuldtidsarbejde har hun også beskæftiget sig fuldtid med forældrebevægelsen "Hvor er der en voksen" i ni måneder - en bevægelse som startede i foråret. 

Tusindvis af mennesker stimlede sammen på Rådhuspladsen, inden de gik mod Christiansborg.
Tusindvis af mennesker stimlede sammen på Rådhuspladsen, inden de gik mod Christiansborg.

- Når der er gået ni måneder, så svarer det til en graviditet, så tænker jeg, at minimumsnormeringer bliver født, og så får vores børn endelig nogle ordentlig vilkår, siger Marie Blønd, talsperson for Forældrebevægelsen "Hvor er der en voksen" til TV 2 Lorry. 

I dag kulminerede de mange måneders arbejde med den tredje landsdækkende demonstration.

Tusindvis af pædagoger, forældre og deres børn fra hele landet var mødt op og gik to kilometer i en lang slange med bannere og slagsange fra Rådhuspladsen til Christiansborg. 

- Folk er valfartet fra Fyn og Jylland. Det er jo helt vildt, hvor mange mennesker, der er kommet. Jeg er ved at tude helt vildt, siger Marie Blønd. 

Forældrebevægelsen "Hvor er der en voksen"

Forældrebevægelsen "Hvor er der en voksen" startede i foråret med en facebookkommentar fra Tina Albertsen fra Roskilde og siden da har bevægelsen spredt sig til hele landet.

 

I juni i år - lige inden Folketingsvalget - var der demonstrationer over hele landet, hvor op mod 100.000 forældrene var på gaden.

 

I forbindelse med Folketingets åbning den 1. oktober 2019 var der igen demonstrationer over hele landet. 

 

22. november 2019 gik forældrene igen på gaden i København og i Herning. 
 

Vi har forsøgt at få et interview med børneminister Pernille Rosenkrantz-Theil fra Socialdemokratiet, men hun har ikke haft tid til at stille op. 

Der var sang og godt humør på ruten på to kilometer fra Rådhuspladsen til Christiansborg. 
Der var sang og godt humør på ruten på to kilometer fra Rådhuspladsen til Christiansborg. 

Demonstrationen er lagt strategisk op til de sidste finanslovsforhandlinger. Mens forældrene stimlede op foran Christiansborg sad politikerne og forhandlede, men flere af dem havde tid til at gå med lidt af turen fra Rådhuspladsen.

 - Den her bevægelse af forældre er faktisk den vildelste folkebevægelse, jeg har oplevet i min tid som politiker, siger Jacob Mark, gruppeformand og børneordfører fra Socialistisk Folkeparti til TV 2 Lorry.  

Vi fulgte i hælene på talskvinde Marie Blønd.

- Det gør mig glad, for det viser jo, at vi virkelig fortsat har et pres fra forældrene for at få flere voksne ud i vores daginstitutioner og det er afgørende, siger Pia Olsen Dyrh, formand for Socialistisk Folkeparti. 

- Jeg bliver faktisk en lille smule rørt. Jeg synes, det er rigtig, rigtig stort at se, at der er så mange, der bliver ved med at kæmpe, og som også bekymrer sig om, hvordan vi gør det, hvornår vi gør og hvor godt vi gør det, siger Pernille Skipper, politisk ordfører for Enhedslisten. 

Ifølge Marie Blønd er det ved at være afgørelsens time for om politikerne kan leve op til deres valgløfter.

Marie Blønd mener, det er på tide, at børn i daginstitutioner får rettigheder til voksenkontakt i deres hverdagen.
Marie Blønd mener, det er på tide, at børn i daginstitutioner får rettigheder til voksenkontakt i deres hverdagen.

- Det er jo nu, at kampen skal tages. Det er vores sidste chance for at råbe op om, at vi ikke bare vil have minimumsnormeringer - de skal gøre det ordentligt. De skal ikke springe over, hvor gærdet er lavest. De skal simpelthen levere noget ordentligt. Vi vil ikke spises af med symbolpolitik, siger Marie Blønd til TV 2 Lorry. 

De politkere, der var mødt op på Rådhuspladsen for at støtte demonstrationen vil kæmpe for minimumsnormeringer til finansforhandlinger.

- Vi kæmper jo stadig for, at vi skal få en model for minimumsnormeringer, der leverer på én voksen til tre børn i vuggestuerne og én voksen til seks børn i børnehaverne, siger Pia Olsen Dyhr.

- For os at se er det rigtig vigtigt, at vi bliver ved med at slås for både, at der kommer penge i år og næste år igen. Men også at den lov vi laver, laver en regel bund i hver enkelt institution, siger Pernille Skipper til TV 2 Lorry. 

Protestmarchen slangede sig på vejene fra Rådshuspladsen til Christiansborg.
Protestmarchen slangede sig på vejene fra Rådshuspladsen til Christiansborg.

Marie Blønd håber, at dagens demonstration vækker genklang på Christiansborg. 

- Jeg håber, at det her er starten på at daginstitutionsbørn får nogle rettigheder. Rettigheder til voksenkontakt i deres hverdagen. Det er simpelthen alfa omega, at vores børn får den bedste start i livet, siger Marie Blønd. 

Hvordan penge ender med at blive fordelt til finansloven vedtages endeligt i december. 

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_Nyheder

Michael Ziegler stamcelledonation

Efter borgmesters opråb:
Interesse for stamcelledonation er eksploderet

Sjællands Universitetshospital

Egen stue med udsigt – første etape af Region Sjællands supersygehus er klar

Sådan skal du affaldssortere

Københavnerne dumper:
Disse ting må du aldrig smide ud

Vis mere
20180824-112912-6-1920x1280we

S og SF vil droppe gratis parkering om søndagen i København: "En rigtig dårlig idé"

Pernille Lotus, adm. direktør i influencer bureauet WeAreCube

Hun kæmpede sig fra misbruger til millionær: "Jeg vil gerne give unge mennesker håb"

Vis mere