Nyt alternativ til fodboldholdet: Michael vil starte Danmarks første dragskole

Michael Bjerring, der er kendt som den normkritiske drag Mizz Privileze, vil starte en dragskole. Han savnede nemlig selv et alternativ til fodbold og jiu jitsu, da han var ung.

Der er - bogstaveligt talt - gang i alle regnbuens farver denne majaften i Ungdommens Demokratihus i København.

Tårnhøje bunker af falske øjenvipper, skriggule parykker i plastik og alverdens farverig make-up ligger spredt ud på bordet.

quote Drag er en superheltekappe, du kan tage på for at få lov til at drømme stort

Mizz Privileze

Det hele er manifestationen af en drøm, Michael Bjerring længe har haft om at starte en dragskole for unge, der vil gå til noget andet end fodbold i deres fritid.

- Der er nogle unge rundt omkring, der ikke føler, de er en del af et fællesskab og ikke gider at gå til fodbold. Dem vil jeg gerne skabe et fællesskab for, hvor de får at vide, at det er fedt at skille sig ud, siger Michael Bjerring, der, når han er iført orange paryk, går under navnet Mizz Privileze.

Som dragtivist (drag queen og aktivist, red.) bruger de (Mizz Privilezes personlige pronomen, red.) drag som kunstform til at udfordre samfundets normer for køn og seksualitet.

En dragskole er nemlig ikke bare et sted, hvor man lærer at lægge make-up. Det er et sted, man kan udvikle sig og finde noget frem i sig selv, man har fået at vide af samfundet, man skal gemme væk, forklarer de.

Drømmen om en dragskole

Michael Bjerring sagde sidste år sit job op som folkeskolelærer for at lave drag på fuld tid. Nu drømmer han om at starte en dragskole, der skal være et alternativt fritidstilbud til eksempelvis fodbold eller skak.


På skolen skal det være muligt at lære om det, han kalder ydre og indre drag. Den ydre drag handler om at lære at lægge make-up, stå på en scene og sy sit eget tøj. Den indre drag handler om, hvorfor man laver drag; handler det om at udforske sider af sig selv, gå imod samfundets normer eller er det en kunstnerisk udtryksform?


Under alle omstændigheder håber Michael Bjerring, at han kan facilitere et fællesskab, hvor der er plads til alle, og hvor man kan udvikle sin egen identitet og selvtillid i et trygt og anerkendende rum med andre unge.


Drømmen om en dragskole er endnu i udviklingsfasen, men ambitionen er, at den skal starte senere på året i samarbejde med AOF Storkøbenhavn.


Du kan følge med i udviklingen af dragskolen her, ligesom du kan læse mere om AOF's aktiviteter her.

Drag er kunst, og det er for alle

Denne aften er der mødt 16 unge mennesker op til en workshop for at udforske, hvordan en dragskole kan se ud.

Den indledende navnerunde vidner om den diversitet, dragskolen gerne vil favne; alskens personlige pronominer, kønsidentiteter og bevæggrunde bliver præsenteret.

En vigtig pointe, der går igen i løbet af aftenen er nemlig, at drag er for alle. Det er ikke en disciplin, der er forbeholdt en bestemt seksualitet eller et bestemt køn.

Dragskolen er for alle unge mennesker, der har lyst til at være en del af et fællesskab, hvor man får lov til at eksperimentere med kønsudtryk, kreativitet og normer i et trygt og inkluderende fællesskab.
Dragskolen er for alle unge mennesker, der har lyst til at være en del af et fællesskab, hvor man får lov til at eksperimentere med kønsudtryk, kreativitet og normer i et trygt og inkluderende fællesskab.

Drag er tværtimod en politisk kunstform, der netop har givet mulighed for, at personer, der ikke har fået lov til at udtrykke sig i deres hverdag, har haft en lille stund, hvor det er okay at sprænge normerne, forklarer Mizz Privileze.

 -  For mig er drag en kunstform og en superheltekappe, jeg kan tage på og være præcis, som jeg har lyst til for at vise verden, at det er okay at gå imod de normer, man har fået kværnet ned i sig i folkeskolen.

Det er fedt at skille sig ud

Sidste år sagde Michael Bjerring sit job som folkeskolelærer op for at leve af drag.

Til deres shows rundt omkring i hele landet oplevede de, at der mødte unge op, som savnede at være en del af et fællesskab, der forstod lige netop den side af dem.

- Der kommer unge mennesker til mine dragshows, og for et par timer en aften er de lige pludselig en del af noget fedt. De bliver hyldet for at være dem, de er og bliver bekræftet i, at det er fedt at skille sig ud. Og så går de tilbage til deres knap så farverige hverdag, forklarer Mizz Privileze.

- Og jeg vil gerne give dem muligheden for at få flere af de øjeblikke. Jeg vil gerne give flere unge mulighed for at være en del af noget, hvor de selv bliver stjernerne.

Drag er en mulighed for at lege med kønsudtryk og normer både som drag king og drag queen. Og et hav af kønsneutrale nuancer derimellem.
Drag er en mulighed for at lege med kønsudtryk og normer både som drag king og drag queen. Og et hav af kønsneutrale nuancer derimellem.

Bidrag til mangfoldighed og inklusion

Arbejdet med dragskolen er stadig i sin spæde begyndelse, og i aften gælder det først og fremmest om at få de unges bidrag til, hvad de gerne vil lære på dragskolen og hvilke værdier, den skal bygge på.

Ambitionen er, at dragskolen skal realiseres i løbet af efteråret i samarbejde med AOF Storkøbenhavn, der netop ønsker at facilitere kurser og aktiviteter, der afspejler den tid, vi lever i. Hvilket de i særdeleshed håber, at dragskolen fremover kan bidrage til.

- Vi er selvsagt enormt glade for og stolte over, at vi som folkeoplysende virksomhed går forrest på dette punkt, da vi gerne vil bidrage til et samfund hvor mangfoldighed, diversitet, lighed og inklusion er bærende værdier, siger Julie Kramme Guldbæk, der er kursuskonsulent i AOF Storkøbehavn.




Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik