Orker du heller ikke kæresten? Antallet af singlehusstande eksploderet under corona

Stigningen i antallet af singlehusstande er tredoblet under pandemien. Derfor bliver det sværere for enlige at finde et hjem. Ejendomsmæglerkæde peger på, at det kan skyldes forældet lovgivning.

To hjemmekontorer. Teamsmøder med ledelsen, mens ungerne hyler i baggrunden. En kæreste, man ikke kommer overens med længere, uanset hvor meget man anstrenger sig.

”Jeg vil bare gerne ud, Thorkild”, som Ulrik Thomsens karakter i Blinkende Lygter sagde engang.

Ja, årsagerne kan være mange, men faktum er, at stigningen i antallet af singlehusstande er tredoblet i perioden 2020 til 2022. Det er set i forhold til perioden 2017 til 2019, viser tal fra Danmarks Statistik. Fra en stigning på 18.736 i '17-'19, til 54.389 i '20 til '22. 

- Det, at vi har været meget isoleret sammen i familierne under corona, tror jeg, spiller en stor rolle, siger presseansvarlig i Estate, Thomas Hovgaard.

Efterdønninger af forældet lovgivning

I 2020 vedtog Københavns Kommune at lempe på den såkaldte 95 kvadratmeter-regel, som man i 2005 indførte for at trække ressourcestærke børnefamilier til Københavnsområdet.

Den lempelse medførte, at kun en tredjedel af nybyggede lejligheder i et lejlighedskompleks, skal være større end 95 kvadratmeter. 

Men det er ikke tilstrækkeligt, mener Thomas Hovgaard presseansvarlig i Estate.

Han synes, at bygherre selv skal bestemme, hvor mange små boliger, der bør være i et nybyggeri. På den måde kan markedet regulere sig, så efterspørgsel og udbud i højere grad vil hænge sammen, siger han.

- Kigger man på demografien og boligstørrelserne i København, kan man se, vi har en ide om, at familier fungerer på samme måde som i 60'erne. Men det er langt fra tilfældet. I virkeligheden burde man afskaffe 95 kvadratmeter-reglen helt, siger presseansvarlig Thomas Hovgaard.

Artiklen fortsætter under faktaboksen..

Her kan du se tallene for singlehusstande i København

  • I region Hovedstaden er der blevet ca. 17.000 flere singlehusstande fra starten af 2020 til starten af 2022.

  • I byen København har stigningen været ca. 10.000 ekstra singlehusstande.

  • Og i København omegn ca. 4.000 flere husstande med én person.

  • I København boede der i 2021 137.293 enlige mænd og kvinder. 

    Kilde: Home og Danmarks Statistik.

Konsekvensen af stor efterspørgsel

Manglen på små boliger i København kombineret med den stigende efterspørgsel, gør ifølge Thomas Hovgaard, at der er stort pres på boligmarkedet.

Det får naturligvis priserne til at stige. Har man kun en indkomst i husstanden, kan det betyde, at det bliver sværere for unge og andre med forholdsvis lav indtægt at finde sig et hjem.

- Der findes ingen her og nu-løsninger på det her problem. Boligmarkedet i København er i høj grad dikteret af din pengepung og dine sociale færdigheder. Altså om du kender nogen, der kender nogen, siger presseansvarlig i Estate, Thomas Hovgaard.

quote Der findes ingen her og nu-løsninger på det her problem

Thomas Hovgaard, Estate.

Rekordår for boligsalg

En analyse fra ejendomsmælgerkæden Estate peger på, at de familier, der pludselig har behov for to husstande i stedet for en, bærer en stor del af forklaringen på et historisk højt boligsalg i 2021.

- Flere opbrudte husstande kan også være en del af forklaringen nu, hvor vi ser tallene bag, siger Thomas Hovgaard fra Estate.

Hidtil har boligmarkedsanalytikere landet over nemlig ment, at en kraftig stigning i antallet af især sommerhussalg under pandemien kunne være en del af forklaringen på, at der i 2021 blev solgt mere end 120.000 boliger. 

Men det lader altså til, at det stigende antal af singlehusstande bærer en mindst lige så stor del af ansvaret i den sammenhæng. 



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik