Ukrainske flygtninge er velkomne som medarbejdere på hospitaler i hovedstaden

Det skal nu være nemmere for kommunernes jobcentre at hjælpe ukrainske flygtninge i arbejde, lyder det fra Region Hovedstaden, som nu har lettet adgangen for at få flygtninge i job i regionen.

Der er masser af plads til, at ukrainske flygtninge bliver en del af det danske sundhedsvæsen som en del af medarbejdergruppen.

Sådan lyder det næsten enstemmigt fra Regionsrådet i Region Hovedstaden, som tirsdag aften drøftede mulighederne for at hjælpe flygtede ukrainere i job i regionen.

Derfor opretter regionen nu én indgang til kommunernes jobcentre, hvor Region Hovedstaden efterfølgende forpligter sig til at koordinere og fordele flygtningene til de arbejdspladser, som er ledige og relevante.

Det skriver Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.

- Region Hovedstaden er en stor virksomhed med over 40.000 ansatte, og vi er klar til at hjælpe med tilbud om arbejde til flygtninge, der ønsker at arbejde. I første omgang må det forventes, at flygtningene primært vil kunne varetage servicejob. Det er der allerede gode erfaringer med på Nordsjællands Hospital, hvor de netop har startet et projekt med ansættelse af afghanske flygtninge i støttefunktioner, siger regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S), og tilføjer:

- Men hvis der kommer læger sygeplejersker eller andre sundhedsfaglige, der får autorisation, vil vi naturligvis også meget gerne ansætte dem.

Fakta - Særlov for fordrevne ukrainere

Folketinget vedtog 16. marts en særlov, der giver personer, der er fordrevet fra Ukraine mulighed for midlertidig opholdstilladelse.


Loven giver ukrainske flygtninge adgang til det danske arbejdsmarked, velfærd og uddannelse i Danmark. Opholdstilladelsen gælder i to år med mulighed for en etårig forlængelse.

Ikke "bare lige"

Det er dog ikke bare lige til at sluse sundhedspersonale fra andre lande ind i det danske system.

De ukrainske flygtninge med sundhedsfaglig baggrund skal således have en autorisation fra Styrelsen for Patientsikkerhed, hvis de skal løse sundhedsopgaver.

Desuden er der krav til dansksprogede færdigheder til sundhedspersonale.

Men sagsbehandlingstiderne til at få en autorisation er for lange, lyder kritikken blandt politikerne i Region Hovedstaden, som nu vil se på, om processen kan speedes op.

Det skal det nye politiske udvalg understøtte, lyder det fra Susanne Due Kristensen (S), der er formand for Udvalget for rekruttering og fastholdelse i sundhedsvæsenet.

- Vi skal være sikre på, at de sundhedsfaglige har de rette kompetencer, men der er også et andet ben, der er interessant at udfordre.

- Der er 1.800 sygeplejersker og 6-700 læger, der lige nu venter på behandling af deres ansøgning om autorisation, så spørgsmålet er, hvor mange ressourcer, der er til det her arbejde? Vi tager tagen ind i udvalget og vurderer, om regionen kan gøre noget, eller den skal bæres ind på Christiansborg, lød det fra Susanne Due Kristensen under tirsdagens debat i regionsrådet.

Fakta - Partnerskab om Ukrainere i job

15. marts 2022 indgik Danske Regioner aftale med regeringen, Fagbevægelsens Hovedorganisationer, Dansk Arbejdsgiverforening, Akademikerne og Kommunernes Landsforening om at etablere et partnerskab om ukrainere i job.

Formålet med partnerskabet er at koordinere indsatser, der kan sikre ukrainske flygtninge i Danmark hurtig og nem adgang til det danske arbejdsmarked med fokus på ordinær beskæftigelse og således ansættelse efter almindelige danske løn- og ansættelsesvilkår. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik