I én kommune er boligpriserne stigende, mens de styrtdykker i en anden: ’’Det er ikke tilfældigt.’’

Boligpriserne er i frit fald landet over. Værst står det til i Gribskov Kommune, men i Lejre Kommune stiger de faktisk. TV 2 Kosmopol har undersøgt hvorfor.


De har smuk natur og små landsbyer. De har foreningsliv og lokale fællesskaber. Den ene har strande, mens den anden har fjord.

Der er umiddelbart ikke stor forskel på Gribskov og Lejre Kommune, der på deres hjemmeside begge lægger stor vægt på, at de kan tilbyde natur og fællesskab.

Men én central faktor adskiller dem: Boligpriserne.

For mens boligpriserne stiger støt i Lejre Kommune, så styrtdykker de i Gribskov Kommune. Faktisk er Gribskov Kommune den kommune i Danmark, hvor boligpriserne er faldet mest i december måned. Her faldt de med 16,3 procent.

Det vil sige, at salgsprisen for et hus på 140 kvadratmeter i Gribskov Kommune er faldet med over 450.000 kroner. I Lejre Kommune er husets værdi til gengæld steget med knap 185.000 kroner.

quote Folk stod i kø foran det hus, som jeg skulle sælge

Michael Engelbrecht Hansen, Ejendomsmægler, EDC Græsted

Netop boligprisernes store udsving kan tydeligt mærkes hos ejendomsmægler, Michael Engelbrecht Hansen. Han er butikschef i EDC Græsted i Gribskov Kommune, og han fortæller, at for blot et halvandet år siden var det en helt anden oplevelse at sælge huse.

- Folk stod i kø foran det hus, som jeg skulle sælge, så det var ikke svært at få solgt et hus. Dengang var det sælgers marked, siger han til TV 2 Kosmopol og slår fast:

- Det er helt anderledes i dag. Nu skal vi ramme prisen perfekt første gang.

Gribskov i frit fald

Og det er ifølge boligøkonom hos Boligsiden, Birgit Daetz, en usædvanlig udvikling på boligmarkedet.

- Der er sket et kæmpe fald i boligpriserne i Gribskov. Normalt plejer huspriserne i Gribskov Kommune at være højere end i Lejre Kommune, men det seneste halve år har de byttet plads, siger hun til TV 2 Kosmopol.

Hun mener, at det i højere grad er boligpriserne i Gribskov Kommune, der gør forskellen.

- I Lejre Kommune har man oplevet en rolig og naturlig udvikling i priserne. Her er priserne steget siden corona, men ikke helt ekstremt. Til gengæld er der en ekstrem udvikling i Gribskov Kommune, hvor priserne falder helt vildt, forklarer hun.

Herunder kan du se boligprisforskellen mellem Lejre og Gribskov Kommuner:

Hvad kan Lejre, som Gribskov ikke kan?

Selvom de to kommuner mener, at de kan tilbyde stort set det samme, så har politikerne i kommunerne forskellige forklaringer på boligprisforskellen.

I Lejre Kommune mener Grethe Saabye (K), der er formand i Udvalget for Erhverv, Klima og Lokal udvikling, at kommunens stabile boligpriser blandt andet skyldes en særlig strategi fra kommunens side.

- Vi har jo kørt en stærk kampagne, der hedder 'Vores Sted'. Det er en strategi, som har skabt en stærk bevidsthed om, hvad det er Lejre kan, siger hun og uddyber:

- Det handler om, at vi har et stærkt fællesskab, som står for børn i gummistøvler og en nærhed til fri natur. Man skal ikke tage fejl af, hvorfor folk flytter til Lejre. Det er fordi, de vil i naturen samtidig med, at det er nemt at komme til Roskilde og København.

I Gribskov Kommune ser de på udviklingen med andre øjne. Her mener Betty Schachtschabel (V), der er medlem i Planudvalget i Gribskov Kommune, at blandt andet infrastrukturen spiller en rolle.

- Fra Gribskov kommune er der ikke direkte forbindelse til Københavnsområdet med offentlig transport, og vi har heller ikke motorvej tæt på. Så der skal måske lidt mere til, hvis man skal flytte til Gribskov og pendle til København, fortæller hun TV 2 Kosmopol.

Hun pointerer dog, at kommunen lige nu arbejder på at udvikle sig i håbet om at tiltrække flere nye borgere.

- Jeg kan nævne at vi de senere år byudviklet en del rundt i vores kommune, så der er mange nye boliger på vej, og vi ønsker virkelig at tiltrække flere nye borgere til vores dejlige kommune, siger hun.

Herunder kan du danne dig et overblik over boligprisernes udvikling i din kommune:

''Det går vildt for sig i Nordsjælland''

Selvom de to kommuner har forskellige opfattelser af boligprisernes udvikling, så byder boligøkonom hos Nordea, Lise Nytoft Bergmann, ind med en mere konkret forklaring.

- Det går vildt for sig i Nordsjælland. Det er her, der har været mest fart på, da boligpriserne steg. Derfor er det også de her steder, hvor priserne vil tage det største dyk igen, siger hun til TV 2 Kosmopol.

Hun lægger dog ikke skjul på, at udviklingen er opsigtsvækkende.

- De her udsving er større, end de plejer at være, og normalt er prisniveauet ikke så stor mellem de to kommuner, siger hun.

Hvorfor er det negativt at boligpriserne falder?

- Det er det som sådan heller ikke, medmindre man er boligejer. Der er bare flere boligejere, end der er købere, så derfor bliver det oftest set som en negativ udvikling. Samtidig er det ikke blevet lettere at være førstegangskøber i dag. På grund af de nuværende renter og inflationen, så er det sværere i dag at komme ind på boligmarkedet, svarer hun og kommer med en opløftende nyhed til boligejerne i Gribskov Kommune:

- Jeg forventer, at det udjævner sig. Mit gode råd til boligejerne i Gribskov er at tage de her dommedagspriser med et gran salt.
Nyheder

20220321-163848-6-1920x1279we

Camilla kan alligevel få sin kræftmedicin:
"Nogen nåede at dø i mellemtiden"

hans toft

Konservativ stemmesluger og tidligere bykonge forlader politik efter sammenstød med partileder

60_percent

Smart teknologi skal være "varme hænder" for ældre: 'Der er rigtig meget godt ved det'

Vis mere
Skills Sissel

Farens død blev Sissels vej ind i faget:
Nu kan hun blive Danmarks bedste SOSU-assistent

20230201-141330-L-6000x4000ma

Tidligere overborgmesters kiste båret ud gennem allé af røde faner

Vis mere