Her er dommen over boligmarkedet i 2023

Der er ikke meget at glæde sig over, når man ser nærmere på boligmarkedet for 2023. Der er dog få ting, der ikke er så dårlige endda.

Det ser sort ud for boligmarkedet i 2023. 

Sådan lyder dommen fra Realkredit Danmark i en pressemeddelelse. 

De forventer, at antallet af bolighandler vil komme helt ned i omegnen af 40-50.000 for hele året. Det vil i så fald være det laveste niveau i mere end ti år. 

- Nedturen på boligmarkedet tog som ventet til i løbet af andet halvår af 2022 som følge af den betydelige modvind fra både stigende renter og høj inflation, der har udhulet danskernes købekraft i historisk voldsomt omfang, skriver instituttet i pressemeddelelsen. 

Samtidig forventer Realkredit Danmark, at boligpriserne vil falde endnu mere - en tendens, der får instituttet til at tænke tilbage på finanskrisen, hvor boligpriserne også raslede ned. 

- Vi har næppe set den fulde effekt på boligpriserne af de stigende renter gennem 2022, skriver instituttet i pressemeddelelsen: 

- Ikke overraskende ser vi, at priserne overordnet set falder mest i de områder, hvor priserne er steget mest de senere år. 

Det gælder især i København, Nordsjælland og Københavns omegn. 

Den ærgerlige kombination af prisstigninger, stigende arbejdsløshed og faldende boligpriser vil ifølge Realkredit Danmark sætte de mest sårbare boligejere under pres. 

- Dermed vil vi efter alt at dømme desværre også se et stigende antal tvangsauktioner i 2023 - vel at mærke fra et lavt udgangspunkt i en historisk kontekst, skriver de. 

Flere boligkøb om et år

Det er dog også små lysglimt i den ellers dystre prognose. 

Inflationen forventes at falde i løbet af det nye år, og ifølge Realkredit Danmark skaber det et håb for, at købekraften vil stå stærkere end i 2022. 

Når boligpriserne falder, kan det i sig selv være med til at stabilisere boligmarkedet før eller siden, da købere ikke i samme omfang får behov for at finansiere købet gennem boliglån med høje renter. 

- Det kan give flere mod på at give sig i kast med boligkøb, når vi ser hen mod slutningen af 2023 og ind i 2024, skriver de. 

De vurderer, at huspriserne på landsplan vil falde med mellem ti og 20 procent siden priserne toppede i 2022. 
Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik