Brødkast tager livet af ænder og svaner

Fordring i søen forbudt - dyrene kan dø af det, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.

Mange synes, det er hyggeligt at fodre ænderne og svanerne i søerne i hovedstadsområdet. Men selv om det kan være en hyggelig aktivitet at strø om sig med billig toastbrød eller gårsdagens franskbrød, er det faktisk decideret uhyggeligt for ænderne og svanerne. Dyrene kan nemlig ende med at dø af fodringen, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.

Foreningen opfordrer derfor alle til at droppe vintertraditionen med at fodre dyrene i Damhussøen, søerne i København, eller hvor man nu ellers plejer at kaste sit brød.

Der er grundlæggende to grunde til, at man ikke skal fodre ænderne, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.

- Den ene grund er, at når man smider brød ud til ænderne, så forurener man søen med næringsstoffer. Og næringsstofferne virker som gødning for de alger, der lever i søen. Konsekvensen er, at solens stråler ikke kan trænge igennem vandet, og at planterne på søbunden, som er en stor del af fuglenes naturlige føde, dør, siger projektleder i Dyrenes Beskyttelse Michael Carlsen og fortsætter:

- Den anden grund er, at fodringen udgør en betydelig sundhedsrisiko for vandfuglene, fordi der samles rigtig mange ænder ved fodringstederne. Og det øger smitterisikoen markant blandt fuglene. Samtidig smatter de rundt i en blanding af lort, mudder og foder, der også udgør en sundhedsrisiko.

Michael Carlsen peger også på, at ænderne slås om maden, og at det kun er de stærkeste, der får næbbet i fodret. Dermed svækkes de svageste ænder yderligere.

I de første ti måneder af 2015 har Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 modtaget hele 2.240 sager omkring ænder og gæs i nød.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik