Flere kaniner døde efter udbrud af kaninpest: Sådan skal kaninejere forholde sig

Er du indehaver af en kanin, skal du være ekstra opmærksom netop nu og sørge for at få din kanin vaccineret med det samme. Der er nemlig udbrud af kaninpest i Hovedstadsområdet.

Det begyndte i Albertslund for ganske få uger siden.

Men nu har en yderst smitsom kaninpest spredt sig til flere dele af Hovedstadsområdet. Og det får Kaninværnet til råbe vagt i gevær.

- Kaninpest er en yderst smitsom og dødelig virus, hvis din kanin ikke er vaccineret. For et par uger siden fik vi at vide, at flere kaniner var døde af kaninpest i Albertslund, og siden har det spredt sig til andre dele af København, hvor der også er mistanke om kaninpest, siger Ditte Rich Stærk, der er sundhedsfaglig koordinator i Kaninværnet, til TV2 Lorry.

quote Der findes ingen behandling mod kaninpest. Derfor opfordrer vi alle til at få vaccineret deres kaniner mod kaninpest.

Ditte Rich Stærk, sundhedsfaglig koordinator i Kaninværnet

I akutte tilfælde kan kaninen dø inden for 48 timer, efter symptomerne har vist sig. Mange kaniner dør inden for en til to uger.

Derfor skal man som kaninejer være særligt opmærksom på symptomer, som typisk er hævelser omkring øjnene og i ansigtet, inden kaninpesten vil ramme de øvre luftveje.

- Der findes ingen behandling mod kaninpest. Derfor opfordrer vi alle til at få vaccineret deres kaniner mod kaninpest. En vaccine virker i 12 måneder, fortæller Ditte Rich Stærk.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen.

De typiske symptomer er

  • Øjenbetændelse, der kan efterfølges af mælkehvide forandringer i øjet
  • Feber
  • Sløvhed og manglende appetit


Kilde: Kaninværnet.

Smitte kan overføres af insekter

Kaninpest er nemlig yderst smitsom, og selvom du ikke er i umiddelbar kontakt med andre, der har en kanin, kan dit kæledyr alligevel blive smittet.

- Kaninpest smitter både ved direkte kontakt, men de fleste kaniner bliver faktisk smittet ved, at insekter og myg bærer rundt på virus og smitter kaninerne, siger Ditte Rich Stærk.

quote Derudover er det ligesom, vi kender det fra coronavirus, at kaninpesten kan leve på overflader og kontaktflader, så man på den måde faktisk kan risikere at tage kaninpesten med hjem til sin kanin ved eksempelvis at have siddet ved siden af en bærer af virus i bussen

Ditte Rich Stærk, sundhedsfaglig koordinator i Kaninværnet

Og virussen er ekstremt hårdfør. På den måde kan den faktisk overleve i insekter og overflader i op til 100 dage.

Til gengæld smitter kaninpest ikke til andre dyrearter eller til os mennesker. 

Har du mistanke om, at din kanin har kaninpest, skal du kontakte dyrlæge med det samme. Du bør også orientere dine naboer, der har kaniner, så de er opmærksom på risikoen for smitte.

Hvad kan du gøre for at undgå smitte:

  1. Få din kanin vaccineret. I Danmark findes en kombinationsvaccine, der beskytter imod kaninpest og kaningulsot (VHD) type 1 og 2. Kaniner kan stadig blive smittet med kaninpest, men symptomerne vil være milde og er begrænset til få bylder eller hævelser på kroppen.

  2. Undgå sammenblanding af kaniner.

  3. Har du rørt ved fremmede kaniner, bør du vaske hænderne grundigt, inden du håndterer din egen kanin.

  4. Brug ikke andre kaniners seler, børster eller andet udstyr til din egen kanin.


Kilde: Kaninværnet.

_

_

Spørg Os - Afstemning

_