Flere smittede læger og sygeplejersker betyder flere aflyste operationer

Region Hovedstaden må aflyse operationer eller sende patienter videre til andre hospitaler, mens Region Sjælland udfordres af, at personale skal hjemsendes, efter at have været nær kontakt med en smittet.

De seneste dages stigende smitte med coronavirus i Hovedstadsområdet kan også ses på hospitalerne i TV 2 Lorrys sendeområde. Og det har betydning for måden at drive hospital på.

Det oplyser Region Hovedstaden og Region Sjælland til TV 2 Lorry.

- Os, der er ansat i sundhedsvæsenet, er jo også almindelig mennesker, der færdes ude i det civile liv, når vi ikke er på arbejde. Og vi ser flere smittede blandt vores personale, og det betyder, at nogle afdelinger bliver nødt til at aflyse, fordi der ikke er nok personale på arbejde - eller sende patienterne hen til nabohospitalet, sagde Dorthe Crüger, koncernchef i Region Hovedstaden, til TV 2 Lorry onsdag aften.

Torsdag uddyber hun i et skriftligt svar til TV 2 Lorry, at der i foråret ikke har været tale om aflysninger af operationer i større skala.

“Men hver vinter oplever vi, at der kan ske aflysninger af ikke akutte behandlinger og operationer, hvis der blandt personalet fx er mange syge af influenza. Sådan er det også med covid-19. I første omgang arbejder hospitalerne sammen og hjælper hinanden – ellers kan de være nødt til at aflyse nogle ikke akutte behandlinger.”

quote Nogle afdelinger bliver nødt til at aflyse, fordi der ikke er nok personale på arbejde

Dorthe Crüger, koncernchef i Region Hovedstaden

TV 2 Lorry har spurgt om konkrete tal for, hvor meget personale der er syge med coronavirus og hvor mange operationer, der er aflyst, men det har Region Hovedstaden ikke et “regionalt overblik over, da det er de enkelte hospitaler, der håndterer det.”

Hjemsendte belaster driften på i Køge og Roskilde

Region Sjælland har heller ikke konkrete tal for, hvor mange ansatte, der er smittede. Men vicedirektør for Sjællands Universitetshospital i Roskilde og Køge, Jesper Gyllenborg, oplyser i et skriftligt svar:

“Det er i forhold til 4500 ansatte fortsat et lavt tal.”

Sygehusene i Roskilde og Køge har modsat Region Hovedstaden ikke aflyst eller udsat operationer. Til gengæld oplyser Jesper Gyllenborg, at to andre forhold “belaster driften:”

“1) Nære kontakter, der isoleres/hjemsendes hvis de har været i nærkontakt med covid-19 smittet (ikke nødvendigvis på arbejde). 2) Risikogrupper blandt personalet (ældre medarbejdere, gravide etc.).”

Region Sjælland rykket et niveau op

Region Sjælland blev torsdag flyttet fra niveau 3 til niveau 4 i den såkaldte risikovurdering. Her befinder Region Hovedstaden sig i forvejen.

Der er i alt fem niveauer på den nationale risikovurderingsskala:

  • Niveau 1: Lav og lokal smitte med mulighed for opblussen.
  • Niveau 2: Lokale og regionale udbrud af smitte, der kan brede sig.
  • Niveau 3: Udbredt samfundssmitte med potentiale for hurtig acceleration i smittetal.
  • Niveau 4: Udbredt samfundssmitte og begyndende pres på kapacitet på sygehusene.
  • Niveau 5: Udbredt samfundssmitte og risiko for, at kapaciteten på sygehusene overstiges.

Kritiske operationer påvirkes ikke

Direktør for Sundhedhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, sagde på et pressemøde om nye restriktioner i yderligere kommuner torsdag, at man er opmærksom på, at den stigende smitte i særligt Region Hovedstaden kan betyde afslyste operationer.

- Vi beder regionerne beskrive, hvordan de opskalerer, og så kigger vi på den øvrige aktivitet. Vi forventer ikke, at de meget kritiske operationer bliver påvirket.

- Det kan være, at kontroller bliver udskudt eller bliver konverteret til en telefonkonsultation, sagde Søren Brostrøm.

Direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, Anette Lykke Petri, oplyste på samme pressemøde, at der den seneste tid har været stigende smitte og deciderede udbrud af smitte på hospitaler i Danmark.

I foråret opgjorde Region Hovedstaden antallet af smittede blandt deres medarbejdere på daglig basis.

I marts kunne TV 2 Lorry fortælle, at 438 medarbejdere på regionens hospitaler til og med 16. marts var sendt hjem som følge af coronavirus. Ud af dem er de 24 selv smittet med coronavirus.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik