Kaj kører til Sverige efter billige cigaretter: Sparer 11.751 kroner om året

Prisen på cigaretter er med ét steget med 14 kroner per pakke. I Sverige koster de stadig det samme som før, så Kaj Aaen er begyndt at grænsehandle i Sverige.

Det er henover sommeren blevet dyrere at være ryger. Afgiften er steget med 14 kroner per pakke, og når man dagligt ryger to pakker, så er det en fordyrelse, der hurtigt løber op i mange penge.

Derfor er 65-årige Kaj Aaen taget til Sverige for at handle smøger. På den anden side af Øresund koster cigaretterne nemlig stort set det samme, som de gjorde i Danmark, før afgifterne blev hævet.

quote Jeg tror grænsehandlen bliver kæmpestor. For det er lige til, og man kan altså spare rigtig mange penge ved en forholdsvis lille indsats

Kaj Aaen

- På sådan en tur som den her kan jeg spare omkring 600 kroner. Jeg får cigaretter til omkring tre uger af mit forbrug, så det kan godt betale sig, siger Kaj Aaen, der har taget den 26 minutter lange togtur fra Københavns Hovedbanegård til indkøbscenteret Emporia, der ligger ved Hyllie Station, som er første stop på togturen fra Danmark.

Han er en af de første til at tage turen til Sverige for at købe cigaretter, men han forventer, at han snart får følgeskab af mange andre danske rygere.

- Jeg tror grænsehandlen bliver kæmpestor. For det er lige til, og man kan altså spare rigtig mange penge ved en forholdsvis lille indsats, siger Kaj Aaen.

Cigaretafgifterne er blevet hævet i Danmark for at gøre det mindre tillokkende for unge at begynde at ryge. Derudover er håbet, at flere nuværende rygere vil finde et større incitament til at kvitte tobakken. Kaj Aaen har dog ikke i sinde at stoppe, og afgiftsstigningen har derfor haft en anden effekt på ham.

- Afgiftsstigningen har gjort mig så forbandet vred. For hvorfor skal vi, der har røget fast i over 50 år, straffes. Så det er måske lidt en protest, at jeg nu handler i Sverige, men jeg er sikker på, at det er noget, jeg vil blive ved med, siger han.

Kaj Aaen viser en af de kartoner cigaretter frem, som han lige har købt i Sverige. Cigaretterne koster over 30 procent mere i Danmark, på grund af de nye danske forhøjede afgifter.
Kaj Aaen viser en af de kartoner cigaretter frem, som han lige har købt i Sverige. Cigaretterne koster over 30 procent mere i Danmark, på grund af de nye danske forhøjede afgifter.
Foto: Martin Kiil

Statskassen går glip af mange penge

Cigaretafgifterne blev officielt hævet per 1. april, men prisændringen er først for alvor slået igennem nu. Butikker og grossister havde nemlig opbygget store lagre af cigaretter med den gamle og billige afgift, men nu er de efterhånden sluppet op i alle butikker.

quote Det har jeg det ganske forfærdeligt med, for jeg har elsket at betale min skat og afgifter i Danmark, for Danmark skal jo køre rundt

Kaj Aaen om at statskassen går glip af mange penge

Kaj Aaen ryger røde Pall Mall cigaretter, der i Danmark er steget fra 40 til 54 kroner for en pakke. Heraf er de 35,30 kroner cigaretafgifter, mens 10,80 kroner er moms. Alt i alt går der altså 46,10 kroner direkte i den danske statskasse, hver gang en pakke bliver solgt i Danmark.

Stigende cigaretafgifter skal give rygere et ekstra incitament til at kvitte smøgerne, men Kaj Aaen holder fast i cigaretterne.

Med Kaj Aaens forbrug på to pakker om dagen, så vil hans rygning koste ham 39.420 kroner om året, hvis han købte cigaretterne i Danmark. Heraf ville de 33.653 kroner ryge direkte i statskassen i form af moms og afgifter. Men nu hvor han har besluttet at købe cigaretterne i Sverige, så får statskassen ikke en krone.

- Det har jeg det ganske forfærdeligt med, for jeg har elsket at betale min skat og afgifter i Danmark, for Danmark skal jo køre rundt. Vi har jo brug for skattepengene, især nu efter covid-19, hvor pengene er fosset ud af statskassen, siger Kaj Aaen.

Kaj Aaens årsforbrug af cigaretter koster i Sverige 41.610 svenske kroner. Med den nuværende valutakurs svarer det til 29.859 danske kroner. Før udgifter til transport giver det altså en årlig besparelse på 11.751 kroner.

- Det er altså mange penge, man kan spare ved en forholdsvis lille indsats. Og udover det jeg sparer på cigaretter, så er der jo også en række andre varer, jeg samtidig køber, som er billigere i Sverige end i Danmark. Alt med sukker er jo for eksempel meget billigere i Sverige, siger Kaj Aaen.

Må tage 40 pakker smøger med over grænsen

Ved kiosken foran ICA supermarkedet i Emporia indkøbscenteret står ekspedienten med et måbende ansigt, da Kaj Aaen fortæller hende, at cigaretter nu er over 30 procent dyrere i Danmark end i Sverige. Hun forklarer, at der kommer ”mange danskere” for at handle hos hende, men hidtil er de primært kommet for at købe snus.

- Du kan godt regne med, at der vil komme mange danskere fremover for at købe cigaretter. For det er helt nyt, at en pakke cigaretter nu koster så meget i Danmark, siger Kaj Aaen til ekspedienten, der med et smil svarer tilbage:

- I danskere er meget velkomne til at komme og købe både cigaretter og snus her hos os.

Ekspedienten i ICA´s kiosk i Emporia langer gladeligt cigaretter over disken til danskere. Hidtil har kiosken mest set danskere når de ville købe snus, men fremover vil mange komme der efter cigaretter.
Ekspedienten i ICA´s kiosk i Emporia langer gladeligt cigaretter over disken til danskere. Hidtil har kiosken mest set danskere når de ville købe snus, men fremover vil mange komme der efter cigaretter.
Foto: Martin Kiil

Kaj Aaen købte 40 pakker cigaretter, for det er det, som han lovligt kan tage med over grænsen. Det svarer til knap tre ugers forbrug, så snart vil han igen tage turen over Øresund.

 - I dag tog jeg toget, men jeg har jo masser af venner og familie, der har bil, og hvis vi kører fire mand, så kan vi jo hver især tage 40 pakker med, og så behøver jeg ikke at tage turen helt så ofte, for så har jeg jo til to måneders forbrug, siger Kaj Aaen.

quote Åh, det var dejligt, de smager præcis som dem, jeg køber i Danmark

Kaj Aaen da han tænder en svensk cigaret

Ud over cigaretter så endte Kaj Aaen med at købe for omkring 180 kroner chokolade på turen til Sverige. Primært produkter, som han er vant til at købe i Danmark, og som han derfor nogenlunde kender prisen på.

- Chokoladen ville have kostet mig omkring 400 kroner at købe i Danmark, så der er mange penge at spare, og alene besparelsen på de søde sager dækker så rigeligt transportomkostningerne herover, siger Kaj Aaen.

- Åh, det var dejligt, de smager præcis som dem, jeg køber i Danmark, udbryder Kaj Aaen, da han ude foran Emporia tænder en af de nyindkøbte cigaretter.

- Sverige er pludselig blevet meget mere interessant at besøge nu, for hvor er det egentlig nemt at spare 600 kroner. Men jeg ville nu hellere have lagt de samme penge for cigaretterne i danske butikker, så moms og afgifter kunne gå til den danske stat, siger Kaj Aaen, mens han nyder en cigaret.

- Men så længe afgifterne er, som de er, så kommer jeg til at blive ved med at købe mine cigaretter herovre, men jeg føler alligevel, at det er lidt latterligt, at jeg skal herover på den anden side af Øresund med mine cigaretpenge, sukker han.

Spørg Os - Afstemning

_