Lynetteholm: Danske og svenske politikere vil have EU-kommissær ind i sag om dumpning af slam

SF går sammen med svenske kolleger i Europa-Parlamentet i sag om dumpning af slam i Køge Bugt.

Rettelse
Tidligere fremgik det, at Margrete Auken udtalte, at By & Havn har en gæld på 46 milliarder kroner. Der er retteligt tale om en gæld på 12,3 millarder kroner.


To EU-kommissærer skal nu rette henvendelse til de danske myndigheder i sagen om dumpning af slam i Køge Bugt.

Det mener SF’s to medlemmer af Europa-Parlamentet, Margrete Auken og Kira Marie Peter-Hansen, der nu er gået sammen med tre svenske kolleger i De Grønne/EFA, der er en gruppe i Det Europæiske Grønne Parti.

De fem politikere har således skrevet et brev til EU's klimakommissær, Frans Timmermans og EU-kommissær for miljø, Virginijus Sinkevicius, hvori de beder om “svar på om EU-Kommissionen virkelig er overbevist om, at vandmiljøet ikke bliver ringere af at blive fyldt med slam, oven i købet giftigt.”

quote Vi er hamrende bekymrede for havbunden

Margrete Auken (SF)

Det skriver Margrete Auken på Facebook.

- Vi er hamrende bekymrede for havbunden i det hele taget. Min primære interesse er, at der ikke sker ødelæggelser. Det er uansvarligt, at vi ikke har skrappere regler. Jeg sidder i gruppe med svenskere, finnere - og tyskere for dens sags skyld - der er meget bekymrede for det her, siger Margrete Auken til TV 2 Lorry.

Slappe EU-regler

I forbindelse med udgravningen til den kunstige halvø Lynetteholm i København skal der flyttes omkring 2,5 millioner kubikmeter slam fra havbunden. By & Havn, der står bag projektet, har den seneste tid dumpet dette slam i Køge Bugt - og samtidig forsikret om, at det ikke vil føre til miljøskader.

Margrete Auken, hvad siger du til By & Havns forsikringer?

- By & Havn har en gæld på over 12,3 milliarder kroner. Så at spørge dem giver ikke mening.

Men de har jo lavet analyser og undersøgelser, før de begiver sig ud i det her?

- Ha ha, det er fint. Men vores dumpning-regler er slatne i forvejen. Og de hælder havneslam lige ned i et beskyttet område. Vi skal sikre, at EU-Kommissionen er opmærksomme på det her, og at de reagerer.

Hvad mener du, at EU helt konkret kan gøre ved det her?

- Jeg håber meget, at der kommer et svar og en henvendelse til de danske myndigheder. De må ikke lave de her ting, hvis det er ulovligt. Og her har EU-Kommissionen altså siddet på sin flade indtil nu, siger Margrete Auken til TV 2 Lorry.

Regeringen ønsker at stoppe dumpning i Køge Bugt

I sidste uge kom det på et samråd med transportminister Trine Bramsen (S) frem, at regeringen ønsker at kunne stoppe dumpning af slam i Køge Bugt.

- Når alternativerne undersøges er det selvfølgelig med ønsket at kunne stoppe klapning (dumpning af slam, red.), sagde hun på samrådet.

Dumpningen af slam har vakt stor bekymring blandt andet i Sverige og en række kommuner ud til Køge Bugt.

quote Når alternativerne undersøges er det selvfølgelig med ønsket at kunne stoppe klapning (dumpning af slam, red.)

Transportminister Trine Bramsen (S)

Det fik i sidste uge Trine Bramsen til at skifte kurs og bede om opbakning fra partierne bag Lynetteholmen-projektet til at se på en plan b for at skaffe sig af med de over to millioner af ton slam.

- Jeg har brugt de seneste par uger på at finde ud af, om der reelt er mulige alternativer til de nuværende. Og det er dét arbejde, der nu er belæg for at igangsætte. Hvilke konkrete alternativer, der vil være, vil jeg gerne vende tilbage til, når arbejdet er afsluttet inden for de kommende måneder, sagde Trine Bramsen.

I forbindelse med Lynetteholmen holder man pause i klapningen over sommeren af miljøhensyn. Det har hele tiden været planen.

Derfor vil der ikke pågå klapning, mens der kigges på alternativet til at fortsætte klapningen ved Køge Bugt.

De alternativer, som der findes frem til, skal være klar til juni. Her skal partierne bag aftalen om Lynetteholmen så træffe en aftale om, hvorvidt klapningen af slam i Køge Bugt skal fortsætte. Eller om der skal ske noget andet.

Spørg Os - Afstemning

_