Selvstændig: Jeg er nødt til at lukke min virksomhed for at få dagpenge
Flere små selvstændige, der ikke er berettiget til regeringens hjælpepakker, er nødt til at lukke deres virksomhed, hvis de vil modtage dagpenge under coronakrisen.
Det var en stor livsbeslutning, da Justine Bell i starten af 2020 valgte at gå fuldtid på den lille arkitektvirksomhed på Frederiksberg, hun ejer sammen med sin mand.
Og det gik godt. Kalenderen var fyldt op med møder og aftaler, og omtalen af virksomheden var positiv.
Men så kom coronavirus til Danmark. Landet lukkede ned. Og som for tusindvis af andre virksomheder gik det ud over økonomien i Justine Bells virksomhed.
Justine Bell står nu med det svære valg om at skulle beholde sin virksomhed eller at modtage dagpenge. De danske dagpengeregler siger nemlig, at man ikke kan få dagpenge, så længe man har en virksomhed.
- Det vil selvfølgelig være et kæmpe nederlag at skulle lukke, siger Justine Bell til TV 2 Lorry.
Justine Bell havde ellers håbet på, at hendes virksomhed, Djernes & Bell, kunne få hjælp fra regeringens hjælpepakker. Men da hun på grund af manglende regnskaber og fakturering ikke kan bevise at have tjent mindst 10.000 kroner om måneden, kan det ikke lade sig gøre. Det skyldes ifølge Justine Bell, at små arkitekturvirksomheder ofte fakturerer ved aflevering af forskellige projektfaser.
- Det er enormt svært, når man falder igennem de forskellige hjælpepakker for virksomheder og selvstændige, på grund af at man er et nyopstartet firma. Så det ville være enormt betryggende at kunne få supplerende dagpenge i en kortere periode, fortæller Justine Bell.
Flere små virksomheder i klemme
Justine Bell er ikke den eneste selvstændige, der sidder fast mellem to regler.
SMVdanmark, der er en organisation for små og mellemstore virksomheder i Danmark, møder flere virksomheder med lignende problemer.
De foreslår derfor, at dagpengereglerne ændres midlertidigt, så de små virksomheder ikke skal lukke.
- Udfordringen er, at de her virksomheder lander mellem to stole i forhold til hjælpepakker. Derfor har vi brug for, at man kan få dagpenge uden at skulle lukke sit CVR-nummer, lyder det fra Jakob Brandt, der er vicedirektør I SMV.
Også hos AJKS, Arbejdsløshedskassen for Journalistik, Kommunikation og Sprog får de flere henvendelser fra små selvstændige, der er kommet i klemme. Direktør Linda Garlov er enig med SMVdanmark i, at reglerne bør ændres.
- De burde kunne få dagpenge. De skal ikke lukke deres virksomheder. Det giver jo ingen mening, for det er folk, der gerne vil klare sig selv. Som samfund burde vi have interesse i det. Det helt enkle er i en periode at suspendere reglen om at lukke virksomheden for at få dagpenge, lyder det fra direktør Linda Garlov.
Kunstnere hjulpet på vej
I AJKS er det ofte medlemmer, der supplerer deres virksomhedsindkomst med almindeligt lønarbejde, der er kommet i klemme, fortæller Linda Garlov.
Det skyldes, at de to indkomster ikke tælles samlet, når det skal afgøres, om man er berettiget til at modtage en af regeringens corona-hjælpepakker.
Derfor kan et alternativ for disse selvstændige være, at begge indkomster kan tælle med, når man beregner, hvem der kan modtage hjælpepakker, mener Linda Garlov.
Det har regeringen allerede gjort gældende for kunstnere, hvis økonomi er et stort kluddetæppe af indkomster.
- Det er super godt, der er kommet en løsning, men det er svært at forstå, hvorfor det kun gælder kunstnere, lyder det fra Linda Garlov.
Linda Garlov håber derfor, der bliver lavet om på enten hjælpepakkerne eller dagpengereglerne, fortæller hun til TV 2 Lorry.
Også Justine Bell krydser nu fingre for, at reglerne bliver ændret.
- Jeg vil gøre alt for at beholde min virksomhed. Jeg tror, vi har noget at bidrage med, så jeg vil stadig gerne se, hvad jeg kan gøre, fortæller hun.
Trods adskillige henvendelser har det hverken været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister, Peter Hummelgård, eller fra Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen.