Sjælden københavnsk penisblomst står igen i fuld flor

Efter kun to års ventetid kan man igen se den falloslignende blomst i fuld flor i Københavns botaniske have.

For to år siden snoede køen sig flere hundrede meter ud på gaden ved indgangen til væksthuset i Botanisk Have i København, og i alt 15.000 besøgende - både danskere og tilrejsende - nåede ind forbi en blomstrende sensation, der skabte overskrifter i både Danmark og udlandet.

Og nu blomstrer den så igen, Amorphophallus Titanum, måske bedre kendt under dens tilnavn, penisblomsten, fordi der, når den meterhøje plante blomstrer, vokser en lang, falloslignende gevækst ud af dens midte.

Den gigantiske plante, der normalt kun blomstrer op mod hvert femtende år, går ifølge Botanisk Haves hjemmeside i blomst omkring den 9. juli. Blomstringen varer kun et par dage.

I øjeblikket vokser planten med 10 centimeter om dagen, og Botanisk Have forventer, at den bliver endnu højere end for to år siden. Haven forventer en højde på mellem 150 og 180 centimeter.

Når planten springer ud, breder der sig samtidig en voldsom stank af ådsel og råddenskab, som for to år siden kunne lugtes langt væk fra væksthuset, hvor den står plantet.

Den gigantiske plante kommer fra regnskovene på Sumatra i Indonesien.

Den blev opdaget i 1878 af en italiensk botaniker og opdagelsesrejsende.

Planten er kendt for sin kolossale blomsterstand og ikke mindst sin kraftige ådsellugt. Stanken har ført til, at planten i udlandet også omtales som ligblomst, fordi den lugter af råddent kød.

Den kraftige lugt skal lokke bestøvende insekter til, og hvis bestøvningen lykkes, bliver blomsterstanden besat med kirsebærstore, orangerøde bær.

Amorphophallus Titanum er svær at dyrke, da den kræver en meget præcis vanding samt omgivelser, hvor der er højt til loftet, høj temperatur og høj luftfugtighed.

Spørg Os - Afstemning

_