Studerende raser over nedskæringer: Julie frygter, at fodfejl vil koste hende SU’en

Mandag demonstrerede Ungdomsalliancen mod regeringens ønske om at skære i SU'en. Den nyudnævnte uddannelses- og forskningsminister har indkaldt til møde.

Studerende skal fremover kun modtage SU i fem år, i stedet for de nuværende seks år.

SU-nedskæringen er et af punkterne i den nye SVM-regerings plan for uddannelsesområdet, ligesom regeringen også vil forkorte halvdelen af de to-årige kandidatuddannelser, så de fremover kun tager et år.

Men regeringens nye tiltag falder ikke i god jord hos de studerende, fagbevægelsen og en række andre organisationer, der mandag demonstrerede mod SU-nedskæringer på Thorvaldsens Plads ved siden af Christiansborg.

- Vi har arrangeret det her i dag, fordi vi synes, det er vigtigt at blive ved med at stå værn om SU’en, siger forperson for Danske Studerendes Fællesråd (DSF), Julie Lindmann, til TV 2 Lorry.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Om demonstrationen

  • Mandagens demonstration hed ”Sænk farten i uddannelsessystemet - bevar SU'en” og var arrangeret af Uddannelsesalliancen.

  • Uddannelsesalliancen et netværk af organisationer i fagbevægelsen, elev- og studenterbevægelsen samt civilsamfundsorganisationer.

  • I alt 25 organisationer står bag Uddannelsesalliancens kampagne herunder Danske Studerendes Fællesråd (DSF), Erhvervsskolernes Elevorganisation (EEO) og flere fagforeninger.

Hun ser det som et stort tab for Danmark, hvis man forringer SU’en:

- Vi skal være stolte af den fantastiske SU, vi har i Danmark og det er ærgerligt, at regeringen placerer regningen hos de unge, lyder det videre fra Julie Lindmann.

(Artiklen fortsætter efter afstemningen.) 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Frygter uforudsete hændelser

Hvis SU’en bliver skåret ned til fem år, vil der kun være SU-klip til de studerende, der klarer uddannelsen på normeret tid.

Det bekymrer forpersonen for DSF, der også selv er studerende:

- Det vil betyde, at jeg ved, at hvis jeg laver en fodfejl og bliver en lille smule forsinket med min uddannelse, så står jeg uden økonomisk sikkerhed, siger hun og fortsætter:

- Hvis jeg nu bliver nødt til at skubbe et fag, lave om i min studieordning, eller hvis jeg selv eller nogle i min familie bliver syge, får jeg meget sværere ved at gennemføre mit studie, siger Julie Lindmann.

Julie Lindmann

Hun bor i en almen studiebolig og har arbejde ved siden af SU’en. Alligevel oplever hun, at pengene hurtigt forsvinder:

- Jeg har udgifter til mad, fagforening, forsikringer og receptpligtig medicin, og det efterlader jo ikke meget tilbage. Så jeg har svært ved at se, hvor der skal skrues, forklarer Julie Lindmann.

Skattelettelser til de, der tjener mest

En af deltagerne ved dagens demonstration er SF-formand Pia Olsen Dyhr, som heller ikke ser positivt på regeringens plan på uddannelsesområdet:

- Det er ikke en god idé. De studerende bidrager allerede meget med alle de krav, vi har stillet til dem. I en tid, hvor der er få penge i dansk økonomi, vælger vi at lave skattelettelser til de, der tjener mest, i stedet for at sørge for at vores unge får mulighed for at komme økonomisk godt videre i livet, siger hun til TV 2 Lorry. 

Anderledes forholder Moderaternes nyudnævnte uddannelses- og forskningsminister, Christina Egelund, sig dog til sagen. 

- Når vi gør, så handler det om, at det ligger mig og regeringen på sinde, at vi også om 10, 20 og 25 år har et SU-system, der gør, at alle - uanset social baggrund - har mulighed for at tage en lang, videregående uddannelse. 

- Hvis vi skal holde fast i det, så er vi nødt til løbende at vedligeholde systemet - og det er det, der er tanke bag det, uddyber hun. 

Christina Egelund har inviteret repræsentanter fra Uddannelsesalliancen til møde for at tale om forandringerne på torsdag. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik