Udtalelse fra statsministeren skaber kaos hos sommerhusudlejere

Udlejningsbureauer vil have statsministeren til at melde ud, om det er forsvarligt at leje sommerhus i påsken.

"Bliv hjemme i påsken"

Sådan lød den klare udmelding fra statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde mandag, hvor regeringen forlængede nedlukningen af Danmark frem til den 13. april.

Men statsministerens udmelding har skabt forvirring blandt de danske sommerhusudlejnings-bureauer.

Siden i går er de blevet kimet ned af bekymrede sommerhusgæster, som er kommet i tvivl, om de kan og må tage i sommerhus i påsken, skriver Feriehusudlejernes Brancheforening i en pressemeddelelse.

- Desværre er der siden i går skabt uklarhed i forhold til, om folk må tage i sommerhus i påsken eller ej.  Det har skabt øget pres på vores virksomhed og vores husejere, som i forvejen er under voldsomt pres givet den krise, vi befinder os i, uddyber Jesper Agte Johansen, direktør hos udlejningsbureauet Novasol, til TV 2 Lorry.

Ønsker klarhed

Både Novasol og flere andre udlejningsbureauer har på baggrund af udtalelsen og i samarbejde med Feriehusudlejernes Brancheforening nu sendt et brev til statsministeren med ønske om, at der kan skabes klarhed for både lejere og udlejere. De håber, der kommer et tydeligt svar inden længe.

- Vi ønsker at skabe klarhed over dette spørgsmål, således at vi på bedst mulig måde kan bakke op om det der er nødvendigt for at komme igennem denne krise, siger Jesper Agte Johansen.

I brevet, som TV 2 Lorry har læst, er beskrevet et stort behov for at få vished for om danskerne må benytte sommerhus i påsken.

Derudover udtrykker Feriehusudlejernes Brancheforening stor bekymring for de mange tabte arbejdspladser langs de danske kyster som resultat af de nu annullerede bookinger fra udenlandske gæster i danske sommerhuse.

Feriehusudlejernes Brancheforening repræsenterer både sommerhusejere og udlejningsbureauer i Danmark, og brancheforeningen har 22.000 fuldtidsbeskæftigede med over 20 millioner overnatninger i sommerhuse Danmark rundt.

8000 ubesvarede mails

TV 2 Lorry har tidligere beskrevet hvordan flere udlejningsbureauer som Novasol, Feline Holidays A/S, Novasol og Dancenter kæmper for at overleve som følge af især lukningen af grænserne til Danmark.

Danskerne har ifølge Allan Maul, direktør hos Feline Holidays A/S ellers været flittige til at pakke tasken og ‘aftjene’ noget af karantænetiden i et lejet sommerhus, eller bare få lidt adspredelse ind i en ny og omvæltet familietilværelse.

- I forrige uge havde vi 150 procent flere danske ankomster end samme uge sidste år, og geografisk er det min fornemmelse, at det nu er mere spredt. Danskerne tager en miniferie i et sommerhus, og det er ikke længere kun koncentreret om København, siger Allan Maul til TV 2 Lorry.

Hos Novasol oplever man, at danske bookinger i sommerhuse i Danmark ligger i plus, men samlet set er det stadig en stor nedgang, og der er stadig lang vej for at kunne fylde det hul ud, som de udenlandske turister har efterladt.

Hos Feline Holidays A/S er efterspørgslen på bookinger da også faldet siden sidste uge, og derfor hjælper forvirringen om statsministerens udtalelse heller ikke.

- Vi har over 8000 ubesvarede mails, som vi kæmper os igennem. så hurtigt vi kan. Mange af disse vil indeholde ombookinger og annulleringer, siger Allan Maul.

Bestormet med spørgsmål om smittehåndtering

Hos Dancenter er man siden pressemødet i går blevet bestormet med henvendelser fra både bekymrede sommerhusejere og kommende gæster, men for Carlos Villaro Lassen, som er direktør hos Feriehusudlejernes Brancheforening, er det vigtigt, at der gælder ensartede og lige vilkår for eget sommerhus som for et lejet sommerhus.

Carlos Villaro Lassen mener, at danskerne har brug for at få at vide at, at en ansvarlig adfærd godt kan kombineres med et ophold i et sommerhus.

- Det er jo fornuftigt at komme ud, og der burde jo ikke være noget i vejen for at opholde sig i et sommerhus ved vand eller skov. Det er vigtigt at få kommunikeret klart og tydeligt ud til danskerne, hvordan man skal forholde sig, for så længe man bruger et sommerhus til at opholde sig i, burde der ikke være noget problem, siger han til TV 2 Lorry.

Mange af de spørgsmål, som sommerhusudlejningsfirmaerne også møder i øjeblikket, er blandt andet, hvordan man håndterer smittehåndtering i forbindelse med skift mellem forskellige gæster.

Hos Novasol kan man dog berolige med, at der er helt klare regler i forbindelse med at undgå smitte.

- Vi opdaterer løbende vores guidelines efter myndighedernes anvisninger, og så er det vigtigt at nævne, at folk, som skal i karantæne, i langt de fleste tilfælde ikke er syge, siger direktør Jesper Agte Johansen.

Tager smittehåndtering alvorligt

Skal man i karantæne og ønsker at leje et sommerhus hos Novasol, skal man derfor som det første kontakte servicecenteret. Herefter skal husejeren godkende ankomsten, og derudover bliver bookingen forlænget med 4-7 dage, som gæsten skal betale, for at sikre, at huset kan stå tomt i mindst 48 timer, hvorefter rengøringspersonalet kommer og rengør huset efter myndighedernes anbefalinger.

Dancenter har også skærpet reglerne omkring rengøring, og udover en striks rengøringsprocedure vil man som gæst kunne finde guidelines i form af breve i sommerhuset, man lejer, hvor man får råd og vejledning til, hvordan man opholder sig i sommerhuset. 

- Mange af vores sommerhuse ligger i områder med en stor andel af ældre mennesker, og det er derfor vigtigt, at vores gæster har omtanke for de ældre og holder afstand til de lokale.

- Når man kører ind for at tanke op på en tankstation, så vil jeg også anbefale, at der kun er én, der går ud og måske endda bruger handsker, siger direktør Carlos Villaro Lassen og fastslår, at alle skal respektere reglerne i forbindelse med coronaudbruddet.

Allan Maul fra Feline Holidays A/S opfordrer til, at man husker sin håndsprit og spritter af, når man kommer til sit sommerhus. 

- Det er bare en ekstra sikkerhedsforanstaltning, som vi alle bør og nok tager i forvejen. Det ville jeg selv gøre, siger han.

Der er over 200.000 sommerhuse i Danmark, hvoraf omkring 40.000 udlejes. Alene i perioden fra 1. marts til 13. april vil lukningen af de danske grænser betyde et tab på 1,4 millioner udenlandske overnatninger og en tabt omsætning i hele værdikæden på over én milliard kroner.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik