Dødsdom til Irma-pigen: Alle butikker lukker

I mere end 136 år har Irma været en del af hovedstadsområdet. Nu lukker de.

Irma lukker efter mere end 136 år.

Det skriver Coop i en pressemeddelelse.

Coop vil i stedet samle Kvickly, SuperBrugsen og Irma i én kæde, som helt enkelt kommer til at hedde: Coop.

De første butikker i den nye stor-kæde åbner efter sommerferien i år. 

De lokale butikker i Dagli`Brugsen – og de butikker, der ikke skal være med i Coop-kæden - skifter på sigt navn til Brugsen.

Af de 65 Irma-butikker konverteres de ni største til den nye kæde, 28 bliver til 365discount, og de 11 mindste til Brugsen, mens 17 lukker helt.

- Vi står midt i en tid, som vi aldrig har oplevet før i hverken branchen eller Coop. Efter at have leveret rekord-resultat i 2020 og rekord-omsætning i 2021 har vi set en ekstrem ændring i kundernes indkøb det seneste år, hvor de flytter mere indkøb over i discount, og generelt køber færre og billigere varer, siger Coops administrerende direktør, Kræn Østergård Nielsen.

- Samtidig er vi ramt af prisforhøjelser fra leverandører, som vi langt fra, har fået hjem i vores priser til kunderne. Sammen med eksplosive stigninger i energiomkostningerne, har det medført et meget stor fald i indtjeningen, og vi forventer det dårligste resultat i Coops historie, et underskud på et stort, trecifret millionbeløb.


Danmarks ældste supermarked

Irma er Danmarks ældste dagligvarekæde, og de er det næstældste supermarked i Europa.  

Gennem tiden har Irma ifølge dem selv stået for madglæde, kvalitet og ansvarlighed.

Tilbage i 2018 lukkede Irma 11 butikker i provinsen, og siden har økonomien ikke løbet rundt.


Irma har i en årrække haft underskud. Selv under coronakrisen, hvor Coop som koncern skabte de bedste resultater nogensinde, lykkedes det ikke at skabe overskud i Irma, og det skyldes kundernes stærkt stigende indkøb i discount, som har vist sig at være for stor en  udfordring for kæden.

- For eksempel viser vores tal, at selv Irmas mest trofaste kunder nu handler lige så meget i discount som i Irma, og de øvrige Irma-kunder nu lægger en langt større del af deres indkøb i discountbutikkerne end i Irma.

Irma brandet fortsætter

På trods af at Irma ikke længere vil eksistere som butik, vil Irmas produkter fortsat bestå som et landsdækkende mærke, hvor et større antal unikke Irma-varer vil kunne fås i alle Coop-supermarkederne.

Nedenfor kan du se en tidslinje over de mest betydningsfulde år for Irma.

Irmas historie

1

1886

Irma udklækkes. Dengang solgte enkefru Schelper de første æg fra en lille kæderbutik i Ravnsborggade i København.

2

1907

Irmapigen fødes, da arkitekt Sofus Greiffenbergs datter Else som tre-årig står model til bomærket. Navnet Irma (oprindeligt stavet med J) opstår som en del af et samarbejde med margarineleverandør for at tage kampen op mod Oma Margarine. 

3

1936

Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Irma i en æggeskal. I 1936 tændes et af Irma’s vartegn: Irma-hønen! – tæt ved den første butik lægger den store neon-høne stadig friske Irma-æg.

4

1942

Irma-pigen bli'r voksen og får vind i skørtene. Logoet med Irma-pigen bliver i 1942 redesignet af arkitekt Bent Mackeprang, men der er stadig tydelige referencer til det oprindelige. Nutidens Irma-pige har af Irmas egen grafikker, Connie Lyst, i 2003 fået en kortere kjole og en mere rank holdning.

5

1950

Selvbetjening i Irma. Irma åbner i 1950 Danmarks første “selvbetjeningsbutik”.

6

1953

Blå Irma Kaffe. Irmas direktør (1951-1979) Børge Olsen tager i 1953 til Brasilien efter den perfekte kop kaffe. Ladet med københavnsk postevand! Han hjemfører den nu klassiske Blå Irma Kaffe.

7

1970

Bæredygtigt kunst. Irma introducerer løbende en kunstudstilling på sine plastposer. For miljøets skyld, ville man inspirere kunderne til at bruge poserne flere gange.

8

1994

Nej tak til buræg. Allerede i 1994 siger Irma “nej tak” til buræg i køledisken. Men et stort JA til dyrevelfærd og økologi. Fra 2016 bruges der heller ikke buræg i nogen af Irmas egne forarbejdede produkter.

9

2014-2015

Økologi på alle hylder. Irma rydder hylderne for alle konventionelle citroner, bananer og gulerødder, så der kun er plads til de økologiske. Op mod jul i 2015 kom turen til alt mel.

10

2016

En ekstra krølle på halen. I et unikt samarbejde med Dyrenes
Beskyttelse vil Irma over de næste år få mange flere dyrevelfærdsprodukter på hylderne.

Kilde: Irma.dkOversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik