Supermarkeder vil mindske madspild: Alligevel smider de bunkevis af varer ud

Klimaaktivisten Fabian Vennekilde undrer sig over, at dagligvarebutikkerne smider mad ud, når lokale madspildsinitiativer mangler mad som aldrig før.

Stigende priser presser danskerne i en sådan grad, at flere henvender sig til lokale madspildsinitiativer for at forsyne sig med mad.

Den stigende efterspørgsel skaber nu stor mangel på varer hos maduddelingsstederne, og derfor ender nogle besøgende med at gå hjem derfra uden mad, skriver DR.

quote Det er virkelig ærgerligt, at så meget mad bliver smidt ud

Rasmus Erichsen, stifter af Stop Spild Lokalt

Klimaaktivisten Fabian Vennekilde bliver derfor chokeret, når han finder bunkevis af mad i dagligvarernes madaffaldscontainere.

- Det er decideret pinligt, at vi smider så meget mad ud, når madspildsstederne står og mangler mad, siger han til TV 2 Lorry.

På en enkelt formiddag er han gået rundt til flere dagligvarebutikker og dokumenteret deres madaffaldscontainere for TV 2 Lorry. Her har han fundet alverdens madvarer, der er blevet smidt ud.

- Jeg finder rigtig meget brød og mange friske grøntsager, fortæller han.

"Mange varer ser superflotte ud"

SuperBrugsen og REMA1000 er nogle af de dagligvarebutikker, hvor Fabian Vennekilde har dykket ned i deres madcontainer og rodet rundt.

Se hvad han har fundet i videoen nedenunder:

(Artiklen fortsætter efter videoen.)

Madspildsorganisationen Stop Spild Lokalt samarbejder med netop Coop og Rema1000 for at mindske madspild. Derfor er organisationen overrasket over Fabian Vennekildes fund.

- Jeg synes, det er forfærdeligt og skræmmende. Det er virkelig ærgerligt, at så meget mad bliver smidt ud. Mange af de her varer ser superflotte ud, og det ser ikke ud til, de fejler noget, siger Rasmus Erichsen, der er stifter af Stop Spild Lokalt, efter han har set videoerne og fortsætter:

- Det er en ambivalent følelse. På den ene side gør de noget godt med alt den mad, som de donerer til os. Men vi kan også se, at de steder, hvor vi ikke er, så ser det ikke for godt ud.

Varerne lever ikke op til standarder

Flere af fundene er gjort i SuperBrugsens butikker, der er ejet af Coop. Derfor har TV 2 Lorry vist Fabian Vennekildes videoer til dem.

Deres forklaring på madaffaldet i videoerne er, at mange af varerne ikke lever op til den kvalitet, som de ønsker at stå inde for.

- Generelt er vores holdning, at vi vil have så lidt madspild som muligt. Vi vil helst sælge varerne til fuld pris til kunderne, mens varerne er friske. Dernæst vil vi sælge det til nedsat pris, inden det er løbet på datoen, hvad vi gør i vores Red Maden-kølere. 

- Endelig vil vi donere det væk, hvis ikke vi lykkes med de to første ting. Alligevel er det uundgåeligt, at nogle varer må smides ud, fordi de ikke lever op til en kvalitet, vi kan stå inde for – eller fordi de sundhedsfarlige at spise, skriver de i et skriftligt svar til TV 2 Lorry.

Ligeledes har Rema1000 set videoerne. De har flere begrundelser bag deres madaffald i videoerne.

- Vores forretning går ud på at sælge varer – det er ikke bæredygtigt, hverken for miljøet eller økonomien, at smide mad ud. Så det sker også kun i tilfælde, hvor det ikke er muligt at sælge varen på grund af eksempelvis lovgivning, overskridelse af dato, fejl på pakning, ekstraordinært udsving i salget eller andet, der gør, at varen ikke kan sælges, skriver de i et skriftligt svar til TV 2 Lorry.

De skriver desuden, at det ikke er i nogens interesse at smide mad ud.

- REMA 1000-butikkerne er drevet af selvstændige købmænd, der – udover at have en helt klar holdning til at minimere madspild så meget som muligt – også selv står med tabet, når enkelte varer desværre må smides ud på grund af fødevarelovgivning eller andet, skriver de.

Begge supermarkedskæder har desuden forsøgt at forklare, hvorfor de enkelte varer, som Fabian Vennekilde har fundet, er blevet smidt ud. Forklaringerne kan du læse nedenfor.

Rema1000's forklaringer:

Ørestad Boulevard 58:

• Frosne kyllingeposer: De blev desværre leveret med hul i emballagen og må ikke sælges af hensyn til fødevaresikkerhed

• Ciabatta-brødet: Var gået på dato og må ikke sælges

• Vindruerne – nogle i bakken var rådne, så de kan ikke sælges og man må pga fødevarelovgivningens sporingsregler ikke tage de gode ud og sælge

• Løgene spirer – kan ikke sælges

• Appelsin – nogle i nettene var rådne og kan ikke sælges – og de gode må ikke tages ud og sælges pga fødevarelovgivning

• Yankee-is-pakken var blevet lagt på en hylde i butikken og var smeltet

• Ananas – toppene er visne/sorte, betyder at forrådnelse er gået i gang og kan derfor ikke sælges

• Iceberg – vender man dem om, så er bladene begyndt at blive dårlige/forgå

Frederiksberg, Smallegade:

• Toppen af agurken kan ikke ses på filmen, den er helt blød og ”ulækker” – derfor usælgelig og kasseret

• Crisp-salaten i plastikbakkerne: Man ser ikke bunden af salaten på filmen – den er brun og begyndt at rådne og derfor usælgelig

• Brødet: Dagen før havde butikken helt udsolgt af brød, fik derfor en lidt større levering til denne dag, hvor alt desværre ikke blev solgt. Også selvom butikken satte det ned til halv pris efter klokken 18.00. Salget af brød kan desværre svinge meget i en ferieperiode, vi gør det bedste for at fremskrive

• Radisserne: Bladene er lysegule og grønne, begyndt at blive smattede og dermed gå i forrådnelse, usælgeligt

• Nektariner: Enkelt i bakke var rådden/”ulækker” – kan ikke sælges – og man må ikke tage de gode ud og sælge pga. fødevarelovgivning

Coop's forklaringer:

''I det konkrete eksempel er forklaringen med kartoflerne, at der en del, der er grønne, hvilket kan være giftigt at spise.


 Flere af abrikoserne er rådne. 


Løgene var bløde i toppen. 


Alt i alt er det varer, som vi på den ene eller anden måde ikke kan sælge i vores butik, da det vil gå på kompromis med den kvalitetsstandard vi har. Og som kunderne vil være utilfredse med at komme hjem med.''

’’De har alt for høje standarder’’

Selvom lovgivningen er klar, mener Fabian Vennekilde, at det burde være muligt at donere varerne. Han mener loven er for firkantet.

- Jeg spiste selv flere af de ting, jeg fandt. Der var ikke noget galt med dem, siger han og uddyber:

- Hvis løg skal smides ud, fordi de spirer, så er der noget galt. Hvem skal bestemme de her standarder? Den enlige mor til tre børn, som mangler mad vil sikkert gerne have haft flere af de ting, jeg fandt, mener han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik