Hypet energidrik sælges ulovligt: Nu skrider styrelse ind

Læske- og energidrikken Prime har gjort indtog i Danmark og er blevet eftertragtede især blandt helt unge. Det har skabt et illegalt marked, som Fødevarestyrelsen nu vil sætte ind imod.

En hypet sportsdrik fra USA, der især er eftertragtet blandt børn og unge, sælges ulovligt.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Læske- og energidrikken Prime har skabt så stor interesse blandt forbrugere, at der er opstået et ulovligt marked på blandt andet Facebook og Den Blå Avis, meddeler Fødevarestyrelsen.

Virksomheder har dog også gjort sig skyldige i at videresælge produkter fra Prime, hvis indhold af tilsætninger som vitaminer, mineraler og koffein ikke er myndighedsgodkendt i Danmark.

- Hvis en producent som Prime tilsætter mere vitamin, mineral, aminosyre eller koffein end tilladt, så opstår der risiko for forbrugeren. Derfor er det et krav, at produkter med tilsætninger bliver anmeldt, så Fødevarestyrelsen kan holde øje med, at sundhedsskadelige produkter ikke kommer på markedet. Hvis et produkt ikke er anmeldt, er det ulovligt at sælge i Danmark, siger enhedschef Henrik Dammand Nielsen.

Kan skade leveren

Da Primes produkter er tilsat stoffer og mængder af tilsætninger, som ikke er forhåndsgodkendt, skal det igennem en sundhedsfaglig godkendelse, hvilket læske- og energidrikken ikke har været.

Derfor skrider styrelsen nu ind med dets rejsehold, der i en særlig indsats frem til den 30. juni, hvor butikker og webshops granskes.

Ifølge Fødevarestyrelsen kan Prime-drikken blandt andet være problematisk grundet højt indhold af A-vitamin. Dette vitamin får mange danskere i forvejen i tilstrækkelige mængder via den almindelige kost, lyder det.

Derfor er der ifølge Fødevarestyrelsen ikke plads til ”ret meget ekstra” i form af tilsætninger, og advarer mod, at et for stort indtag af A-vitamin kan skade leveren på længere sigt.

Samtidig hæfter Fødevarestyrelsen sig ved, at der er i nogle af Primes energidrikke er tilsat koffein i mængder, der er kraftigt overstiger den myndighedsbestemte grænseværdi på 32 milligram koffein per 100 milliliter, som er tilladt i energidrik.

Fødevarestyrelsen skriver desuden, at de den seneste uge har nedlagt forbud mod videresalg af Prime fra fem registrerede og uregistrerede virksomheder.

Prime

Prime er en energidrink, som blandt andet er udviklet af den amerikanske wrestler og mediepersonlighed Logan Paul, der i øvrigt er kæreste med den danske supermodel Nina Agdal.

Sportsdrikken er lige nu udsolgt på Primes egen hjemmeside og er i Danmark blevet solgt i begrænset omfang - blandt andet i slikbutikken Candy Mega Store Frederiksberg og i Prøvestenens Bazar i Helsingør.

I sidstnævnte butik kostede læskedrikken 95 kroner.

Den Blå Avis er priserne på Prime ofte et godt stykke over 100 kroner stykket.

Nogle af Primes energidrikke indeholder 200 milligram koffein - en kop almindelig filterkaffe på 200 milliliter indeholder omkring 100 milligram koffein.

Tumult ved uddeling af gratis drikke

TV 2 Kosmopol har tidligere fortalt, hvordan en uddeling af gratis Prime-drikke fra en butik på Amager i den forgangne weekend resulterede i uro og tumult.

Ved arrangementet mødte så mange børn og unge op, at butikken var nødt til at afbryde uddelingen efter at blot at have givet ganske få sportsdrikke ud.

Desuden blev politiet tilkaldt to gange efter anmeldelser om, at de fremmødte ”råbte og skreg og forstyrrede trafikken”.

Ejeren af butikken Puffs n Stuff, der stod bag uddelingen, delte dog ikke politiets udlægning og mente, at der var tale om en begivenhed med god stemning.

Det vides ikke, hvorvidt Puffs n Stuff er blandt de fem registrerede og uregistrerede virksomheder, der har fået forbud mod at videresælge Prime-drikke, ej heller hvorvidt de Prime-drikke, der blev delt ud, overholdt grænseværdierne for tilsætningsstoffer.

Prime hype kult energidrik ungdomskultur fænomen sociale medier
Den blandt de helt unge ultrapopulære drik Prime kan nå fås i dagligvarehandlen. Interessen er stor - men kaos er udeblevet.,
Foto: Fødevarestyrelsen

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik