Overblik: Nu stiger priserne på offentlig transport i hovedstadsområdet

Priser for ture på rejsekort stiger flere steder, mens enkeltbilletter nogle steder bliver billigere.

Trafikselskaber over hele landet har søndag hævet deres priser.

Priserne bliver sat op, så det i gennemsnit bliver 4,9 procent dyrere at køre med offentlig transport sammenlignet med i år.

I Østdanmark har DSB dog også sat prisen på enkeltbilletter ned. En enkeltbillet til 12 zoner vil for eksempel fremover koste 96 kroner i stedet for 116 kroner.

De mange prisstigninger skyldes højere omkostninger for selskaberne. Blandt andet brændstof og el er blevet dyrere, forklarede bestyrelsesformand i DOT Marlene Holmgaard Friis i november.

Her oplyste DOT, som er et samarbejde mellem DSB, Metroselskabet og Movia, at priserne ville stige fra 15. januar.

- Ligesom alt andet stiger omkostningerne til at levere god kollektiv transport også markant i øjeblikket. Det sker efter flere år, hvor priserne har været holdt i ro, men nu er det nødvendigt i gennemsnit at lade dem stige.

- Det bliver dog med de nye priser relativt billigere at rejse langt med den kollektive transport og på den måde mere attraktivt at lade bilen stå og tage kollektiv transport, sagde Marlene Holmgaard Friis dengang i en pressemeddelelse.

Højeste stigning

Det er Trafikstyrelsen, der fastsætter, hvor meget selskaberne i den offentlige transport må hæve priserne. Det sker med det såkaldte takststigningsloft.

I år må priserne i gennemsnit blive 4,9 procent højere.

Det er den højeste gennemsnitlige stigning, siden takststigningsloftet trådte i kraft i 2008.

DOT ønsker, at rejsekort altid er billigere end at købe en enkeltbillet - men prisforskellen på de nuværende 36 procent skal mindskes til 22 procent i år, lyder det i en pressemeddelelse. 

Sådan bliver priserne ændret

Enkeltbilletter

De nye priser betyder, at kunder, der rejser på enkeltbilletter, vil opleve et prisfald, hvis de rejser længere end to zoner. Den gennemsnitlige prisnedsættelse for enkeltbilletter vil være på cirka 6,3 procent. Eksempelvis bliver en tre-zoners enkeltbillet seks kroner billigere, når prisen falder fra 36 kroner til 30 kroner. Mens prisen for en længere rejse på enkeltbillet på eksempelvis 12 zoner falder med 20 kroner fra 116 kroner til 96 kroner.

Rejsekort

Kunder, der bruger et almindeligt rejsekort til deres rejse, vil opleve en gennemsnitlig prisstigning på 8,6 procent. Det betyder eksempelvis, at en tre-zoners rejse på rejsekort procentvis stiger mest med to kroner til 23,50 kroner. Mens en længere rejsekortrejse på eksempelvis 12 zoner stiger med 1,50 kroner til 79,50 kroner.

Pendlerkort

Kunder, der rejser på pendlerkort på kortere rejser op til ti zoner, vil opleve prisstigninger mellem 0 og 9,8 procent. Her stiger et to-zoners pendlerkort med 40 kroner om måneden til 450 kroner, mens et otte-zoners pendlerkort fra eksempelvis Roskilde til København H stiger med 20 kroner til 1.350 kroner per måned.

Til gengæld kan alle kunder med pendlerkort til længere end ti zoner se frem til, at priserne holdes i ro til næste år.

Pensionistkort

Pensionister, der rejser på pensionistkort, vil opleve en prisstigning på mellem 4,5 og 4,8 procent. Prisen for et tre-zoners kort med tre måneders gyldighed stiger således i alt 30 kroner, svarende til 10 kroner om måneden. Mens et pensionistkort til 1 storzone stiger med 40 kroner for tre måneder, svarende til 13,33 kroner per måned.

Se alle takster her.

Kilde: DOT

/ritzau/


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik