Reguleringer kan være på vej: Beredskaber tager bestik af tørke time for time

Hovedstadsområdet og Danmark er plaget af den længste periode med uafbrudt tørvejr siden 2008 - og det giver en rødglødende brandfare.

Et cigaretskod, der smides i naturen eller uforsigtig brug af ukrudtsbrænderen kan for tiden få ekstra alvorlige konsekvenser. 

Torsdag bliver nemlig - ifølge TV 2 Vejret - den 16. dag i streg uden regn i både hovedstadsområdet og resten af Danmark. 

Og det øger altså brandfaren gevaldigt, hvilket man mærker hos Danske Beredskaber. 

Her er beredskabet den seneste tid kørt ud til næsten dobbelt så mange naturbrande som normalt for årstiden.

Af dem vurderes det, at 70 procent skyldes det, man kalder "uforsigtig menneskelig adfærd". 

Derfor har man også en klar opfordring til borgerne. 

- Tænk, før du tænder – om det så er grill, cigaret, bål eller ukrudtsbrænder. Følg de gode råd, og tjek den lokale brandfare på brandfare.dk – og spring det hellere over, hvis der er for store risici. Det er sikrest for alle, som situationen er lige nu, skriver beredskabet.

Lokale beredskaber kan komme i spil

Spørger man meteorologerne, så er der udsigt til, at solens varme og tørken fortsætter den kommende tid, og hvis det holder stik, så kan der være reguleringer på vej. 

Danske Beredskaber følger således situationen i hvert enkelt beredskabsområde nøje og tager med egne ord bestik af forholdene "dag for dag, time for time".

- Indtil videre har vi satset på at dele informationer og gode råd med borgerne, men det kan ikke udelukkes, at der meget snart kommer en lokal vurdering enkelte steder, som munder ud i reguleringer, lyder det fra Danske Beredskaber. 

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Gode råd - undgå brand i naturen

  • Vær opmærksom på lokale eller permanente forbud mod afbrænding eller brug af åben ild

  • Brug dertil indrettede pladser, hvis du skal tænde bål eller grille i naturen

  • Hold altid afstand til bevoksning

  • Efterlad aldrig et bål eller en grill, der ikke er slukket helt

  • Brug kun åben ild i stille vejr

  • Hav altid vand i nærheden, når du bruger åben ild

  • Brug tobak, maskiner og elektrisk værktøj med omtanke – få gnister kan starte en brand

  • Lad ikke glas ligge fremme i solen i den tørre vegetation

  • Parker aldrig din bil i høj, tør vegetation

  • Ring til 1-1-2, hvis uheldet alligevel er ude

Kilde: Brandfare.dk

Overfor TV 2 Kosmopol uddyber sekretariatschef Bjarne Nigaard, at det er det, man i folkemunde kender som afbrændingsforbud, der kan komme i spil. 

- Det vil betyde, at der er specifikke former for åben ild, der bliver reguleret eller forbudt. 

- Det kan være et forbud mod brug af ukrudtsbrændere og gril, men det kan også være, at det rækker videre, og der eksempelvis kommer et afbrændingsforbud erhvervsmæssigt eksempelvis at lægge tagpap, forklarer Bjarne Nigaard.

Det er det enkelte kommunale beredskab, der område for område vurderer, om der skal udstede eventuelle reguleringer. 

Det betyder, at det i TV 2 Kosmopols område eksempelvis er Nordsjællands Beredskab, der holder øje med Allerød, Hørsholm, Rudersdal og Fredensborg kommuner, mens Beredskab Øst tager sig af kommunerne i deres beredskabsområde som dækker Ballerup, Gentofte, Gladsaxe, Herlev og Lyngby-Taarbæk kommuner. 

Sankt Hans kan blive uden ild

Bjarne Nigaard understreger dog, at eventuelle reguleringer kun kommer i spil, hvis det bliver nødvendigt for sikkerheden. 

- Med indgribende reguleringer, så tænker vi os grundigt om. Det er ikke nogen, der kommer til at indføre tiltag for at genere folk, det er ud fra en samlet vurdering af den aktuelle brandfare og det samlede risikobillede.

- Reguleringer vil være ud fra en lokal vurdering og ikke med en samlet national hat. Vi vil genere så lidt som overhoved muligt. Der er eksempelvis ingen grund til at folk på Frederiksberg bliver påvirket, hvis problemet kun er i Roskilde, uddyber Bjarne Nigaard. 

Med blot 15 dage til årets helt store bålaften i form af Sankt Hans aften, er det for tidligt for beredskaberne at vurdere, om båloptændingen i år bliver aflyst. 

Beredskaberne har indtil videre besluttet, at en konkret vurdering vedrørende Sankt Hans sker ved et nationalt møde den 19. juni.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik