Ukrudtsbrændere er årsag til flere brande i Nordsjælland

De nordsjællandske brand- og redningsberedskaber og Nordsjællands Politi advarer om, at forkert brug af ukrudtsbrændere i den senere tid har været skyld i flere brande.

Ukrudtsbrændere er populære, når mælkebøtter og skvalderkål skal bekæmpes. 

Men efter flere brande i blandt andet carporte, hække og ejendomme advarer de nordsjællandske brand- og beredskaber sammen med Nordsjællands Politi nu om, at forkert brug af ukrudtsbrændere kan have alvorlige konsekvenser.

Det skriver Nordsjællands Politi i en pressemeddelelse på deres hjemmeside.

quote Vi har i tidens løb set flere alvorlige ulykker, når der er brugt brandfarlige væsker til optænding. Det kan udvikle sig til eksplosionsulykker, hvor der kan ske alvorlige forbrændinger

Mads Dalgaard, Forebyggelsesekspert, Beredskabsstyrelsen

- Vi oplever desværre ofte, at borgerne uforvarende får sat ild til hække, skure og i værste fald deres egne eller omkringliggende huse, når de bruger ukrudtsbrændere, siger Carsten Jensen, myndighedschef i Nordsjællands Brandvæsen, i pressemeddelelsen. 

Siden 1. april har Nordsjællands Politi modtaget op mod 20 henvendelser om brande, der har vist sig at være forårsaget af ukrudtsbrændere.

Og det kan faktisk få konsekvenser for føreren af ukrudtsbrænderen ifølge Nordsjællands Politi. 

- En ting er, at man kan få en bøde for overtrædelse af Beredskabsloven. Noget helt andet er, at man kan bringe både sig selv og andre i fare, hvis man ikke er opmærksom og bruger ukrudtsbrænderen uhensigtsmæssigt eller uforsigtigt, siger Uffe Stormly, politiinspektør i Nordsjællands Politi, i pressemeddelelsen.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Sådan undgår du at brænde andet end ukrudt af:

• Undgå brug af ukrudtsbrænderen i tørkeperioder og i blæsevejr.

• Selvom det hedder en ukrudtsbrænder, er det nok kun at svitse ukrudtet til bladende begynder at krølle sig sammen.

• Brug kun ukrudtsbrænderen, når planterne og omgivelserne er fugtige. Vand evt. området, inden du går i gang.

• Sørg for at have brandslukningsudstyr i nærheden. Det kan være en fyldt vandkande, en spand, en vandsprøjte eller en pulverslukker.

• Husk god afstand til biler, bygninger og plankeværk.

• Pas på skjulte gløder.

• Forlad aldrig en tændt eller varm brænder.

Læs flere gode råd om ukrudtsbrændere hos Beredskabsstyrelsen her.

Kilde: Nordsjællands Politi


Lørdag opfordrede Beredskab Øst også til at lade ukrudtsbrænderen stå, også selvom weekendens vejr inviterede mange til at kaste sig over havearbejdet.

Samtidig oplyste beredskabet, at man fredag rykkede ud til mindst én brand, der var forårsaget af en ukrudtsbrænder, og desuden var en ukrudtsbrænder formentlig skyld i en sommerhusbrand lørdag formiddag i Ølsted i Halsnæs Kommune.

Danske Beredskaber deler da også opfordringen fra Beredskab Øst om, at lade ukrudtsbrænderen stå.

- Det er en god idé, at man tænker sig godt om, hvis man skal have åben ild i naturen. Hvad enten det er grillen, trangiaen eller cigaretten, siger Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef ved Danske Beredskaber, til Ritzau.

Det kan også gå galt, når du griller

Brandvæsenet rykkede i 2022 ud til 243 brande som følge af uforsigtig brug af grill og bål. Aske, der bliver smidt væk efter bål og især grill, er den helt store synder, der tegner sig for næsten 70 procent af de formodede årsager til brandene.

Det skriver Danske Beredskaber i en pressemeddelelse. 

- Der er særligt tre tidspunkter i forbindelse med grill eller bål, hvor der let kan opstå brand: Hvis du tænder forkert op, det vil sige bruger tændvæske, eller hvis du placerer din grill eller bålfad for tæt på brændbart materiale, eksempelvis et hegn, siger Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef hos Danske Beredskaber, og fortsætter: 

- Og så er der topscoreren: at du ikke får slukket kulrester og aske ordentligt bagefter, siger Bjarne Nigaard i pressemeddelelsen. 

(Artiklen fortsætter under faktaboksen.)

Fem gode råd om brug af grill eller bål

  • Brug aldrig brandfarlige væsker, når du griller og tænder bål – det er sikrest at tænde op med grillstarter eller optændingsblokke.

  • Grill kun udendørs – ved brug af grill i eksempelvis en udestue er der fare for kulilteforgiftning, som er livsfarlig.

  • Placér grill eller bål i sikker afstand fra brandbart materiale og på et stabilt underlag – generelt er det vigtigt at holde afstand til tørre planter, bygninger og andet, der kan brænde.

  • Hav altid vand i nærheden – så kan du nemt slukke, hvis en glød får fat i tørt buskads, dugen på bordet eller andet brændbart, og du kan køle huden, hvis du bliver forbrændt.

  • Aske og kulrester skal være helt kolde, før du smider dem ud eller forlader bålpladsen - det kan tage over et døgn, før asken og kulresterne er kolde, og der ikke er gløder tilbage.

Brandsikkerbolig.dk har Beredskabsstyrelsen samlet råd og vejledninger for både kulgrill, gasgrill og bål.

Kilde: Danske Beredskaber

Desuden fortæller Bjarne Nigaard i pressemeddelelsen, at det kan tage over et døgn, før aske og kulrester er helt kolde og fri for gløder. Han opfordrer derfor til, at man venter med at smide asken ud, til det med sikkerhed er slukket helt.

Brug ikke brandfarlige væsker

Også forbyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen, Mads Dalgaard, råber vagt i gevær, når det kommer til metoden for at tænde op i sin grill. 

Han understreger, at man skal droppe tændvæsken og andre brandfarlige væsker, når man griller, da det er farligt.

- Vi har i tidens løb set flere alvorlige ulykker, når der er brugt brandfarlige væsker til optænding. Det kan udvikle sig til eksplosionsulykker, hvor der kan ske alvorlige forbrændinger, siger Mads Dalgaard i pressemeddelelsen og fortsætter: 

- Bruger du en engangsgrill på stranden, så vær særligt opmærksom på, at sandet under grillen bliver meget varmt. Det er derfor vigtigt at afkøle sandet med vand, inden I tager hjem, så ingen kommer til skade ved at træde på det varme sand. Du må heller ikke grave engangsgrillen ned i sandet efter brug, siger Mads Dalgaard.

Tørke over Danmark

I øjeblikket breder der sig en tørke over Danmark - særligt i hovedstadsområdet - og det får brandfaren til at stige.

Fredag skrev TV 2 Vejret således, at der i løbet af de første 12 dage af maj blot var faldet fem millimeter regn. Normalt falder der ifølge TV 2 Vejret 47,3 millimeter nedbør i årets sidste forårsmåned.

Skulle uheldet være ude - eksempelvis med en ukrudtsbrænder - opfordrer politi og brandvæsen til, at man hurtigst muligt ringer 112, så ilden ikke når at sprede sig yderligere - også selvom det måske ikke ser så alvorligt ud i første omgang.

- Hvis uheldet er ude, så ring hellere en gang for meget end en gang for lidt. Det er trods alt noget nemmere at forklare brandvæsenet, at det allerede er lykkedes at slukke branden, når vi kommer frem, end det er at forklare naboerne, at deres hus er brændt ned, siger Carsten Jensen i pressemeddelelsen.

Selvom de nordsjællandske brand- og redningsmyndigheders advarsel kommer i forbindelse med brugen af ukrudtsbrændere, så understreger Carsten Jensen over for TV 2 Kosmopol, at man altid skal være forsigtig og tænke sig om, hvis man eksempelvis tænder op i grillen. 

- Man kan godt grille, hvis man træffer de rigtige forholdsregler, siger Carsten Jensen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik