Slukker du lyset i aften? Earth Hour er i år oppe mod energikrise og lys, der i forvejen er slukket

Lørdag aften opfordres danskerne til - via en helt symbolsk handling - at vise deres støtte til klodens skrantende klima og den hårdt prøvede biodiversitet: Man kan slukke lyset.

På Øresundsbroen gør de det. 

Klokken 20.30 i aften bliver alt andet lys end sikkerhedsbelysningen slukket en time, og dermed markerer Øresundsbro Konsortiet deres støtte til klimaet og biodiversiteten via den globale happening, Earth Hour, der på vores kanter netop i aften markeres mellem klokken 20.30 og 21.30.

Men den globale kamagne har i år en ekstra udfordring: Energikrisen.

For rundt om i landet har langt de fleste kommuner og et stort antal arbejdspladser for længst slukket for al unødvendig aftenbelysning, og dermed kan det blive lidt sværere for aftenvandrere at få øje på, at der sker noget særligt i timen mellem 20.30 og 21.30. 

For eksempel oplyser Københavns Kommunes økonomiforvaltning til Tv 2 Kosmopol, at Earth Hour ikke markeres, da meget lys alligevel er slukket på grund af energikrisen.

Det er dog langt fra noget, der generer Verdensnaturfonden, som står for Earth Hour.

- Kriserne hænger jo sammen

- Kriserne hænger jo sammen. Energikrise, klimakrise og biodiversitetskrise hænger sammen, så det her skal ses som en påmindelse om, at vi har en natur, der har behov for beskyttelse og omtanke, siger Mette Boye, der er Verdensnaturfondens (WWF) miljøfaglige chef til TV 2 Kosmopol.

Og selv om en stor del af det offentlige lys allerede er slukket, så kan man jo stadig deltage som privatperson.

- Formålet med Earth Hour er, at vi tænker over og taler om, hvordan vi håndterer den klima- og biodiversitetskrise, vi står midt i, så vi kan beskytte vores fantastiske planet. Det har faktisk aldrig været vigtigere, end det er lige nu, siger Mette Boye, i en pressemeddelelse, WWF har sendt ud.


Det var Verdensnaturfondens afdeling i Australien, der opfandt - og startede Earth Hour fænomenet. 

Det skete i 2007, da man opfordrede indbyggerne i Sydney til at vise deres støtte til at handle i forhold til klimaforandringerne.

Og det var en opfordring, der gav pote. Ifølge FN  slukkede 2,2 millioner dengang for lyset, og 2.000 virksomheder hoppede med på vognen. Derefter udviklede Earth Hour sig hurtigt til at blive en global begivenhed.

Denne gang henholder Verdensnaturfonden sig til den globale aftale, der blev indgået på FNs biodiversiteteskonference i Montreal i Canada, og som indeholder et globalt mål om at standse og vende tabet af biodiversitet før 2030.

- De næste syv år bliver altafgørende for, om det lykkes at bremse udviklingen og vende tab af natur og biodiversitet og samtidig leve op 1,5 graders-målet fra Paris-aftalen for dermed at undgå uoprettelige skader på planeten. Derfor er Earth Hour vigtigere end nogensinde før, fordi dagen handler om at inspirere millioner af mennesker, før det er for sent, siger Mette Boye fra WWF


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik