Irma dropper populære æg

Detailkæden Irma stopper nu også salg af skrabeæg. Kunderne vil have varer med høj dyrevelfærd, lyder det fra kæden.

Først forsvandt æg fra burhøns fra detailkæden Irmas køleskabe. Nu er turen kommet til skrabeæggene, som fra mandag ikke længere vil være at finde i Irma.

Det oplyser Irma. Dermed kan der kun købes økologiske og biodynamiske æg samt æg fra fritgående høns i Irmas 80 butikker. Irma tager konsekvensen af, at salget af skrabeæg har været faldende, siger Irmas direktør.

- Vores kunder ønsker ganske enkelt ikke at købe skrabeæg, men vægter i stedet varer, der er produceret med endnu større hensyn til dyrevelfærden.

- Derfor fjernede vi i sin tid buræg, og derfor fjerner vi nu også skrabeæggene fra hylderne, siger Søren Steffensen, direktør i Irma.

Så mange æg køber vi

Buræg - 20,16 
Skrabeæg - 14,71 
Økologiske - 14,55 
Fritgående - 3,46 

*Millioner kilo

Kilde: Fødevarerstyrelsen

Alle høns skal kunne gå udendørs

Ifølge æggeproducenten Danæg kommer skrabeæg fra høns, der går frit rundt i et hønsehus, men som ikke har adgang til at komme udenfor. Der må være op til ni høns per kvadratmeter.

Økologiske æg kommer derimod fra høns, der skal kunne gå udenfor. Der må højst være seks høns per kvadratmeter i et økologisk hønsehus.

- Vi vil helst have at alle de æg, vi sælger, kommer fra høns, der har haft et frit liv. Det vil sige, at de er fritgående og har de faciliteter - det vil sige halm og strøelse - som fritgående høns nu skal have, siger Søren Steffensen.

- Vi vil gerne bruge vores hyldemeter til de varer, som giver mest mening for os. Vi vil gå forrest med dyrevelfærd, siger han.

Flere kæder følger trop

I første omgang gælder salget af friske og pasteuriserede æg. Intentionen er, at Irma på sigt vil udfase brugen af skrabeæg som ingrediens i kædens egne varemærker.

Irma stoppede salget af buræg for 24 år siden, mens kæden sidste år holdt op med at bruge buræg som ingrediens i sine egne varemærker.

Senest er en række danske supermarkeder stoppet med at sælge æg fra burhøns.

Kvickly stoppede salget i 2013. I 2016 meddelte Coop, at kæderne SuperBrugsen, Dagli' og LokalBrugsen og Fakta vil være fri for buræg i 2020.17. maj 2017 meddelte Superbrugsen dog, at det var helt slut med buræg.

I Dansk Supermarked har Føtex også stoppet salget af buræg, og senest ved udgangen af 2017 følger Bilka og Netto trop.

Også Aldi og Rema 1000 har besluttet at skrotte buræg.

Spørg Os - Afstemning

_