Biograf bruger UV-lys mod coronavirus: "Vi gør det efter hver forestilling"

Kulturinstitutioner i hovedstadsområdet er hårdt ramt af coronanedlukningen. Nu skal en tryg genåbning sikres. Hos Kulturhuset Viften i Rødovre bruger de nu UV-lys.

Kulturinstitutioner som teatre og biografer i hovedstadsområdet er hårdt ramt af coronanedlukningen med aflyste forestillinger, manglende indtægter og uvished om, hvilke retningslinjer, de skal følge efter sommeren,

Nedlukningen og nu udsigten til gradvis genåbning har fået dem til at skulle gentænke, hvordan de kan byde publikum indenfor i trygge og sikre rammer.

Hos Kulturhuset Viften i Rødovre genåbnede biografen for to uger siden, og de har taget et nyt værktøj i brug mod coronavirus. Udover ekstra rengøring bruger de nu som noget nyt ultraviolet lys (UV-lys), der ifølge virksomheden, som står bag, desinficerer sæderne, der hvor der ikke kan bruges sæbe eller sprit. 

På den måde kan biografgæsterne føle sig trygge. 

- Vi gør det efter hver forestilling, og vi gør det om aftenen, så vi ikke skal møde ind og starte med at gøre det. Hellere for mange steder end for lidt, for hvis folk flytter sig i mørket hen til et nyt sæde, så vil vi hellere være sikre, siger Nikolaj Kayser Gjøe, lys- og lydtekniker hos Kulturhuset Viften til TV 2 Lorry. 

Artiklen fortsætter efter billedet...

Det blå UV-lys desinficerer sæderne, hvor sæbe og sprit ikke kan bruges. 
Det blå UV-lys desinficerer sæderne, hvor sæbe og sprit ikke kan bruges. 
Foto: Amanda Goth Dissing - TV 2 Lorry

Viften har haft deres første udsolgte biografforestilling med halveret kapacitet, men billetsalget skal lige i gang. 

- Der har jo være lukket længe, så folk skal lige se, at vi har åbne. Det er allerede nu begyndt at blive meget bedre med billetslaget end lige, da vi åbnede, så det skal nok blive en god sommer, siger Nikolaj Kayser Gjøe. 

Forsalg til teatre bedre end forventet

Sæderne på Nørrebro Teater står gabende tomme, og det har de efterhånden gjort i tre måneder nu. 

Men trods nogle hårde måneder, oplever Nørrebro Teater lige nu, at folk køber billetter i forsalg til den nye teatersæson, der går i gang til efteråret.

- Vi oplever det helt fantastiske, at folk gerne vil i teatret. Vi sælger ligenu 50 procent mere end vi gjorde på samme tidspunkt sidste år, så alle bange anelser er manet til jorden, og det er jo virkelig, virkelig dejligt, siger Mette Wolf, teaterdirektør på Nørrebro Teater. 

Det Kongelige Teater hvert andet sæde for at overholde afstandskravene. 
Det Kongelige Teater hvert andet sæde for at overholde afstandskravene. 
Foto: Amanda Goth Dissing - TV 2 Lorry

Hos det Kongelige Teater oplever de også, at deres salg af sæsonkort og forsalg til udvalgte forestillinger går godt. 

- Lige nu ser det rigtig positivt ud. Vi har helt klart solgt bedre end forventet. Bare det, at vi kan ligge på niveau med sidste år, er en positiv historie for os, siger Magnus Restofte, kommunikationsdirektør hos Det Kongelige Teater til TV 2 Lorry. 

På nuværende tidspunkt sælger Det Kongelige Teater hvert andet sæde, og den begrænsede kapacitet gør, at forestillingerne også hurtigt bliver udsolgt. 

- Det er jo positivt, men det er jo lidt negativt, forstået på den måde, at når vores kapacitet er så lille, som den er, hvor vi normalt kan have 1500 mennesker i Operaen eksempelvis, så kan vi kun sende 500 mennesker ind nu, og det er jo ikke særlig mange, og det gør, at der er rift om billetterne, siger Magnus Restofte. 

Tal for solgte teaterbilletter 

Selvom det så småt lysner i horisonten, så har teatrene været hårdt ramt af manglende billetindtægter 

 

I teatersæsonen 2018/2019 blev der på landsplan solgt cirka 2,8 millioner teaterbilletter. 

 

I teatersæsonen 2019/2020, som coronavirus lukkede ned i marts, blev der solgt cirka 2,1 millioner teaterbilletter.

 

En nedgang i billetsalget på 25 procent. 

 

Kilde: Brancheorganisationen Dansk Teater

Hos Nørrebro teater afventer de særligt hjælpepakkerne og retningslinjer for den nye sæson, for det kan blive afgørende for deres fremtid.

- Jeg frygter, at Nørrebro Teater kommer til at lukke, hvis der ikke er en plan fra kulturpolitiske side og fra statens side i forhold til at hjælpe de teatre, der har brug for at tjene mange penge, siger Mette Wolf. 

Også hos Det Kongelige Teater ser de frem til, at endnu flere efter sommeren kan få lov at se forestillinger på de skrå brædder. 

- Vi håber og tror på, at vi får kontrol med corona, så vi kan få åbnet kapaciteten op og få enndu flere danskere ind i vores rammer, siger Magnus Restofte. 

Kulturinstitutioner som teatre og biografer i hovedstadsområdet er hårdt ramt af coronanedlukning. Vi tager en status på, hvordan det går nogle af stederne.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik