Fakta får sur smiley og bøde for at sælge alt for gamle madvarer

Fakta-butik solgte madvarer, der var alt for gamle. Det koster nu en bøde på 10.000 kroner samt en sur smiley, som er den anden i rækken.

Det kan godt være, at supermarkederne er begyndt at gøre mere for at bekæmpe madspild. Men i Fakta på Hyrdehøj Bygade i Roskilde er man alligevel gået skridtet for langt.

Her fandt Fødevarestyrelsens fødevarekontrol under et uanmeldt kontrolbesøg den 10. april stribevis af madvarer i butikken, hvor datoen for mindste holdbarhedsdato (bedst før, red.) for længst var overskredet.

Varer var to måneder for gamle

Ifølge kontrolrapporten var 18 pakker honningsnitter to måneder for gamle, og ni poser hvedeboller af mærket Pågen var 11 dage for gamle. Dertil kommer ni pakker chokoladeskildpadder og chokoladefrøer, 41 Bounty-barer og en pakke coleslaw salat, som ligeledes havde overskredet bedst før-datoen med flere dage.

Som konsekvens kvitterede Fødevarestyrelsen med en sur smiley og en bøde på 10.000 kroner til butikken. Varerne var nemlig ikke adskilt fra øvrige varer af samme art, og forbrugeren kunne således vildledes til at tro, at de var inden for holdbarhedsfristen, skriver fødevarekontrollen i kontrolrapporten. 

"Det er beklageligt, at der er fundet varer, der burde være fjernet fra butikslokalet," skriver Jens Juul Nielsen, informationsdirektør i dagligvarekoncernen Coop, som Fakta hører under, i en mail til TV 2 Lorry.

"Som altid i den slags tilfælde benytter vi lejligheden til at indskærpe rutiner med regelmæssig kontrol af datoer. Og dermed minimerer vi risikoen for, at det vil kunne ske igen," tilføjer han.

To sure smileys i streg

Selvsamme Fakta-butik har også tidligere gjort sig uheldigt bemærket.

Butikken har således fået anmærkninger for overtrædelser af fødevarelovgivningen på minimum tre ud af de seneste fire kontrolbesøg.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Fakta på Hyrdehøj Bygade i Roskilde har flere gange haft Fødevarestyrelsen på nakken.
Fakta på Hyrdehøj Bygade i Roskilde har flere gange haft Fødevarestyrelsen på nakken.
Foto: Google maps - Street View

Ved det forrige kontrolbesøg fik butikken også en sur smiley og en bøde. Årsagen var, at butikken havde dækket en tidligere kontrolrapport med en indskærpelse, som hang ved indgangspartiet, til med et stort skilt.

"Så vidt jeg kan se får vi en dårlig smiley, fordi kontrolrapporten ikke er synlig – den er blevet delvist skjult, da nogle kurve er skubbet ind i skiltet."

"Så det er et hændeligt uheld, at rapporten ikke har været synlig. Det er vi meget bevidste om, at den skal være. Og det vil den være fremover," skriver Jens Juul Nielsen og tilføjer, at butikken har bragt det i orden.

Butikkens dårlige efterlevelse af fødevarereglerne medfører dog to gebyrbelagte opfølgende kontrolbesøg over den kommende tid, oplyser Fødevarestyrelsen i deres seneste kontrolrapport.

Spørg Os - Afstemning

_