Spørg Os: Frister scan-selv løsningen i supermarkedet ikke flere til at rapse?

I de fleste supermarkeder kan man købe sine varer ved en selvbetjeningskasse eller bruge sin telefon til at scanne og betale sine indkøb. Men bidrager de lette løsninger til antallet af butikstyverier? Det undersøger vi her.

Svaret Kort

  • Antallet af butikstyverier er steget med 46% siden 2021

  • Det skyldes ikke isoleret set de nye teknologiske muligheder

  • Mere overvågning og flere stikprøver ville mindske tyverierne, men skabe andre problemer

I de fleste supermarkeder kan man efterhånden købe alle sine dagligvarer uden at skulle være i kontakt med en medarbejder.

Dagligvarekoncerner som Salling Group og Coop har selvbetjeningsløsninger, som både dækker over apps, hvor man kan scanne sine varer, mens man går rundt i butikken, og selvbetjeningskasser som alternativ til de betjente kasser ved udgangen.

Salling Group ejer Netto, Føtex og Bilka og Coop ejer Kvickly, 365 Discount, Brugsen samt SuperBrugsen og Irma, der har et par butikker åbne lidt endnu. 

Scan-selv løsninger er noget, kunderne er begyndt at tage til sig. Det er nemt og hurtigt, og man kan scanne sine varer og lægge dem direkte i sin medbragte pose.

Men er det måske en smule for nemt?

Flere har skrevet til TV 2 Kosmopol gennem Spørg Os, fordi de undrer sig over, om de smarte scan-selv løsninger frister flere til at stjæle.

En af dem er Torben Zetterwall fra Rødovre:

- Dagligvareforretningerne klager over et voksende varesvind. Samtidig opfordrer de folk til, at undgå den travle fyraftens-kø. Man scanner sine varer ved udgangen, og ikke en sjæl kontrollerer, om der i tasken ligger ti eller tolv varer. Hvordan kan man så undre sig over svind?, spørger han.

I samme uge har Else Jørgensen beskrevet, hvordan hun i Netto observerede en mand fylde en stor indkøbspose med varer, hvor han kun scannede de billige varer ind på sin telefon.

- Ved udgangen scannede han sig ud ved hjælp af kvittering fra de scannede varer. Ingen opdagede de stjålne varer, siger Else Jørgensen. 

Stejl stigning i butikstyverier

Spørgsmålet er relevant, for I løbet af de seneste år er antallet af butikstyverier steget i hele landet.

I 2021 fik Københavns-, Københavns Vestegns- og Nordsjællands politikredse anmeldelser om 6784 butikstyverier. 

I 2023 tikkede 9962 anmeldelser ind. Det er en stigning på 46 procent på to år.

"Selvbetjeningskasse i supermarked" "Føtex" Detailhandelsteknologi
Føtex prioriterer områderne med scan-selv kasser højt i deres butikker.
Foto: Kamille Agerley / TV 2 Kosmopol

Men hænger det stigende antal butikstyverier sammen med, at det er for nemt at stjæle med scan-selv løsninger, som vores spørger Torben har på fornemmelsen?

(Artiklen fortsætter under boksen.)

Spørg Os - Afstemning

_


Mange anmeldelser fra scan-selv

Tilbage i december 2023 oplyste Midt- og Vestsjællands politi i en pressemeddelelse, at kredsen på det tidspunkt modtog mange anmeldelser af butikstyveri fra selvbetjeningskasser eller scan-selv løsninger.

Politikommissær Lene Sveigaard sagde efterfølgende til TV 2 , at folk typisk kun betalte for nogle af varerne frem for dem alle. 

Politiet kan dog, hvis det er nødvendigt, få adgang til betalingsoplysningerne på en kunde, der for eksempel er blevet opdaget af et overvågningskamera. På den måde kan politiet finde frem til de potentielle butikstyve, selv om tyvene selv tror, de er sluppet afsted med rapserietoplyser Midt- og Vestsjællands Politi til TV 2 Kosmopol.

Teknologien er uden betydning

Men når vi spørger supermarkedskoncernerne selv, er det ikke scan-selvløsningerne, der  er årsagen til det stigende tyveri.

Salling Group oplyser, at butikkerne overvåger scan-selv områderne nøje. Midlerne er blandt andet løbende kontrol af, om vægten i posen stemmer med de varer, der er scannet ind. Butikkerne laver stikprøvekontrol, hvor de gennemgår en kundes pose og bon, ligesom området bliver overvåget af video. 

- Vi oplever, i lighed med resten af branchen, en stigende antal butikstyverier generelt, men vi kan ikke se en stigning relateret til scan-selvkasserne, oplyser Salling Group.

Tendens: De proffe tyve

Coops informationsdirektør Jens Juul Nielsen ser heller ikke selvbetjeningsmulighederne som et isoleret problem ved det stigende butikstyveri:

- Der bliver ikke snydt mere med scan-selv. Der er de samme udfordringer med snyd ved scan-selv, som der er i resten af butikken, siger Jens Juul Nielsen til TV 2 Kosmopol.

For Coop er det i højere grad det systematiske og professionelle tyveri i store mængder på én gang, der er et problem for organisationen og ikke de almindelige kunder, der snupper en vare for meget med hjem nu og da.

Se hvordan det organiserede tyveri foregår her:

Supermarkederne oplever en stigning i antallet af tyverier. Det har fået regeringen til at komme med et udspil, der skal sætte en stopper for tyverierne.

Forsker: Livet som butikstyv må være blevet lidt nemmere

Selvom scan-selv ikke isoleret set er grunden til at butikstyverierne er steget, så har det givet butikstyvene endnu en mulighed for smårapseri. 

Det siger Lars Højsgaard Andersen, der er forskningsprofessor hos Rockwool Fonden.

Professoren, der blandt andet forsker i kriminalitet og straf, fortæller at hans vurdering klart er, at scan-selv løsninger vil friste flere til at snyde.

- Jeg vil mene, at det er lettere at snyde med scan-selv. Livet som butikstyv må være blevet lidt nemmere, siger Lars Højsgaard Andersen.

Han kender ikke til decideret forskning eller undersøgelser, der konkret ser på sammenhængen mellem scan-selvmuligheder og butikstyverier, så han kalder sit bud for en 'teoretisk informeret formodning'.

Lars Højsgaard Andersen fortæller også, at stigningen i butikstyverier generelt kan tyde på, at der er sket en ændring i omstændighederne for dem, der stjæler.

Her nævner han inflation som et eksempel på noget, der kan få flere almindelige kunder til at stjæle i butikkerne - uanset om de stikker varer i lommerne eller kun scanner en del af indkøbet.

Lars Højsgaard Andersen er enig med Coops informationsdirektør i, at det er de systematiske og professionelle tyve der stjæler en del mere end en liter mælk eller en pakke smør, som er den største udfordring.

"Selvbetjeningskasse i supermarked" "Coop app logo" "Scan & Betal" "Coop 365 discount" "selvscanningsområde"
Skiltet hænger lidt skævt ved Scan & Betal udgangen hos 365discount, men man kan gå lige ind og springe køen over.
Foto: Kamille Agerley / TV 2 Kosmopol

Kundens oplevelse vs sikkerhed

Professorens bud på, hvordan man kan mindske butikstyverier, handler helt generelt om, hvor let eller svært det er at slippe afsted med dem.

- Jo højere risiko for at blive fanget, jo mindre risiko er der, for at der vil blive stjålet. Hvis risikoen er lav, er det sværere at modstå fristelsen, fortæller han. 

Men at skrue op for overvågning og stikprøver for at undgå tyveri kan let ødelægge hele idéen med scan-selv mulighederne, som skal lette livet for kunderne.

- Butikken vil selvfølgelig gerne undgå, at folk stjæler, men fra borgernes perspektiv gider de ikke bruge mere tid end højst nødvendigt i kassen. Hvis man helt skulle undgå butikstyveri, skulle alle kropsvisiteres, men det er jo lidt ekstremt, siger Lars Højsgaard Andersen. 

Folk laver numre

Vi vender tilbage med svaret til Torben Zetterwall, der stillede spørgsmålet.

Han stiller sig på professorens side og synes stadig, at de hele tiden mere udbredte scan-selvløsningerne bidrage til det voksende butikstyveri.

- Det passer jo meget godt med, at problemet stiger. Når der er scan-selv løsninger, opdager man ikke, at folk laver numre, hvor de tager varerne ind under jakken, konkluderer Torben Zetterwall.

Tak til Torben for spørgsmålet! 

Hvis du også går og undrer dig over noget, som vi kan undersøge journalistisk, så skriv dit spørgsmål i boksen nedenunder. Så kan det være dit spørgsmål, vi sætter til afstemning næste gang.


Spørg Os - Formular

_

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik