De har prøvet det før. Men denne gang er det langt større end nogensinde.
Fredag er København på den anden ende med lukkede hovedfærdselsårer og et meget stort antal tilskuere, der blokerer for hurtig færdsel langs Tour de France-ruten gennem Københavns gader.
Af den grund har Hovedstadens Beredskab været gennem mange måneders planlægning - og nu er de i gang med de sidste forberedelser. Og én ting er sikker: Menneskeliv er vigtigere end cykelløb.
- Vi har en ret omfattende plan. Det er det største setup, jeg har været med til i vores beredskab i forbindelse med en event, der kommer til at præge byen, fortæller Frank Trier Mikkelsen, der er operationschef i Hovedstadens Beredskab.
For i en by af Københavns størrelse er det helt uundgåeligt, at der bliver brug for Hovedstadens Beredskab i løbet af fredagen.
Ser man på beredskabets døgnrapport fra det forgangne døgn, så var mandskabet ude til 11 brandalarmer (som alle var fejlalarmer), tre mindre brande, et større færdselsuheld, en ulykke med et nedfaldent betonelement og en forureningssag med olie på en kørebane. Så selv om Tour de France sætter København i stå, så får Hovedstadens Beredskab brug for fortsat at kunne arbejde.
Ekstra mandskab indkaldt
- Normalt har vi en styrke på 90 mand, som er på døgnvagt på vores 11 brandstationer. Men på fredag har vi 30 mand ekstra - og det er alt fra ledelsesniveau og til mandskab. Fra i dag har vi etableret en selvstændig, midlertidig vagtcentral inden for det afspærrede område. Den skal hjælpe med disponering af køretøjer inden for området, forklarer Frank Trier Mikkelsen.
Vagtcentralen samarbejder med politi, Region Hovedstaden og med løbsledelsen.
Selvfølgelig ligger der også planer for en afbrydelse. Liv kommer før cykelløbet.
På Livgardens Kaserne ved Gothersgade etablerer Hovedstadens Beredskab en midlertidig brandstation. Her samler man mandskab og køretøjer fra hovedbrandstationen ved Københavns Rådhus og fra brandstationen på Fælledvej. Hertil kommer ambulancer og akutlægebiler. På samme måde placeres et antal brandslukningskøretøjer ved Ofelia Plads.
(Artiklen fortsætter efter billedet)
- Og selvfølgelig kan vi komme igennem. Der er også oprettet beredskabssluser, hvor vi kan komme frem til området. Vi har organiseret os på en måde, så hvis vi får brand eller andre hændelser, så kan vi håndtere det, uden at det får indvirkning på løbet, fortæller Frank Trier Mikkelsen.
Men hvis uheldet for alvor er ude, hvad så?
- Hvis det er på selve ruten, og det er den eneste adgangsvej, så ligger der selvfølgelig også planer for en eventuel afbrydelse i yderste nødstilfælde. Liv kommer før cykelløbet, siger operationschefen.
Holdledere til fods
Han fortæller videre, at der i hele området, der ligger inden for løbsruten er placeret små "lommer" af beredskab. Og samtidig er der holdledere, som bevæger sig rundt til fods.
De skal først og fremmeste reagere på de ofte uundgåelige fejl på brandalarmer. Normalt er det alarmer, som betyder, at Hovedstadens Beredskab rykker ud med brandfolk og slukningskøretøjer - selv om de som regel er fejlalarmer. På fredag kan en holdleder nå frem til fods og tjekke, om en alarm er noget, der skal sendes mandskab ud til.
Senere onsdag får Hovedstadens Beredskab mulighed for at teste sig selv ved noget, der næsten er en generalprøve. Det sker, når Tourens hold skal præsenteres i Tivoli og i den anledning cykler gennem dele af byen. Som ved fredagens første etape fører det til afspærringer af byen - bare i mindre skala end når der for alvor skal køres cykelløb.
Frank Trier Mikkelsen arbejder fredag selv hjemmefra, men kan kontaktes af beredskabet per telefon.
- Jeg har familie i Nyborg, så der står jeg og tager imod Touren, når den ankommer dertil, siger han og beroliger:
- Vi har mange dygtige folk, så de klarer den. Vi har forberedt os grundigt, så nu er vi bare spændte.