Justitsminister vil sætte hårdere ind mod hooligans

Ny lovpakke skal dæmme op for hooligans i dansk fodbold. Særligt tiltag er målrettet bøller, der tvinger modstandere til at aflevere fodboldtrøjer.

Det skal være slut med at komme på stadion, hvis man udviser utryghedsskabende og voldelig adfærd.

Sådan lyder de store linjer i et lovforslag, justitsminister Peter Hummelgaard (S) tirsdag har sendt i høring.

- Med lovforslaget sender vi et signal til dem, der ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt til fodboldkampe, siger ministeren i en pressemeddelelse.

Lovforslaget kommer efter et efterår i 2022 med adskillige voldelige episoder i forbindelse med fodboldkampe. I september kom en ekspertgruppe med anbefalinger til en styrket indsats mod hooliganisme, og i oktober blev der indgået en bred politisk aftale på baggrund af anbefalingerne.

De er nu blevet til en række tiltag, hvoraf fire kræver lovændringer. Det nye lovforslag skal blandt andet sikre:

  • Udvidelse af listen over handlinger, der kan give generel karantæne (forbud mod at opholde sig nærmere end 500 meter fra stadion til hjemmekampe og 3000 meter fra udekampe).
  • Politiet skal kunne hjælpe fodboldklubber med at identificere personer, der har overtrådt klubbens ordensregler, men som ikke vil opgive personoplysninger til klubbens kontrollører.
  • Politiet skal på forhånd kunne beslutte at tilbageholde bestemte tilskuersektioner efter en kamp for at udgå tumult.
  • Personer, der udviser utryghedsskabende adfærd til fodboldkampe, kan bortvises fra kampstadion. Bortvisningen gælder 500 meter fra stadion og fra tidligst 6 timer før kamp til 6 timer efter.

- Det skal være trygt for børnefamilier og andre tilskuere at komme på stadion, og det er det ikke, når der udbryder slåskampe, bliver revet sæder af eller kastet ting mod politiet og kontrollører, siger Hummelgaard.

Ud over eksperternes anbefalede tiltag indeholder lovpakken endnu et punkt, der retter sig mod fodboldbøller, som for eksempel fratager fans fra andre hold deres spilletrøjer.

Fremover skal politiet således kunne give karantæne i op til fire år, hvis personer i forbindelse med fodboldkampe deltager i slåskampe, begår røveri eller tvinger andre til for eksempel at tage fodboldtrøjen af.

Åben for yderligere tiltag

Lovændringerne gælder for nuværende ved landskampe og danske kampe i Superligaen, 1. division og 2. division inklusive træningskampe.

Et andet tiltag, der er iværksat, er et forsøg på at lave en forebyggende indsats over for unge fans i et samarbejde mellem Brøndby IF og København Vestegns Politi.

- Vi skal ikke finde os i den uacceptable adfærd, og viser det sig, at der er brug for flere tiltag fra politisk side, så er jeg klar til at se på det, siger justitsministeren.

Efterårets ekspertgruppe er siden gjort til et permanent foretagende under navnet 'dialogforummet', og det består fortsat af repræsentanter fra politiet, DBU, Divisionsforeningen, fanmiljøet og flere superligaklubber.

Tidligere domme mod hooligans

Flere forskellige tiltag har gennem de senere år været målrettet fodboldbøller. Her er to nyere sager fra hovedstadsområdet:

Februar 2023: Tre Brøndby-fans blev frifundet for røveri men straffet for ulovlig tvang, efter de tvang to FCK-fans til at aflevere deres trøjer - og et par shorts - i et S-tog få timer før, FCK og Brøndby skulle mødes til arvefjendeopgør i Parken i København.

Overvågningsvideoer viser, at de tre Brøndby-fans gik hurtigt igennem toget, indtil de nåede frem til de to FCK-fans, der blev truet til at tage deres FCK-tøj af og aflevere det. Herefter steg gerningsmændene af toget på Brøndby Øster Station, hvor de viste de hvide FCK-trøjer frem, mens andre Brøndby-fans klappede.

To af mændene blev idømt fire måneders fængsel, mens den tredje, der havde en reststraf fra en tidligere dom, blev tildelt 10 måneder.

November 2022: En 20-årig mand fra Køge blev idømt et års ubetinget fængsel for at kaste en brosten mod en hundefører fra politiet, for at være maskeret og for grov forstyrrelse af ro og orden før en fodboldkamp mellem Brøndby IF og FC København på Brøndby Stadion.

Manden var del af en aggressiv og truende fangruppering, der angreb politiet med kasteskyts og fyrværkeri, og fordi tiltalte før var dømt for grov forstyrrelse af den offentlige orden ved et fodboldstævne. 

Sidste år talte TV 2 Kosmopol med en engelsk ekspert i hooliganisme, der i mere end 20 år har undersøgt hooliganisme og tilskueradfærd i forbindelse med fodboldkampe.

Se eller gense indslaget nedenfor.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik