Flåter i Tisvilde Hegn indeholder farlig virus

Den farlige, men sjældne virus TBE - også kendt som centraleuropæisk hjernebetændelse - er fundet i flåter, der er indsamlet i Tisvilde Hegn.

Der er fundet den farlige TBE-virus i flåter, der er indsamlet i Tisvilde Hegn.

Det oplyser Statens Serum Institut i en pressemeddelelse fredag.

Flåterne er indsamlet af forskere fra Københavns Universitet, efter tre personer i sommer blev smittet med hjernebetændelsessygdommen TBE, efter de havde været i området omkring Tisvilde Hegn.

Virus er påvist i flåter især omkring Tisvilde Naturlegeplads i det nordøstlige hjørne af Tisvilde Hegn.

- I det undersøgte område varierer andelen af flåter, som har TBE-virus i sig, en del, men den er højest tæt på Naturlegepladsen. Risikoen for smitte med TBE i Tisvilde Hegn vurderes generelt at være lav, men den kan altså være højere omkring Naturlegepladsen, siger afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra Statens Serum Institut.

Der er ikke indsamlet flåter fra andre områder af Tisvilde Hegn. Det vides derfor ikke, i hvilket omfang der er TBE-virus i flåterne andre steder.

 
 
Foto: TV 2 / Open Street Map

Tøj kan skærme mod flåter

På baggrund af fundene vurderer afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra Statens Serum Institut, at der er risiko for TBE-smitte, hvis man færdes omkring legepladsen.

- Man bør være opmærksom på at beskytte sig mod flåtbid i det område. Især hvis man bevæger sig uden for stier i skov og krat, siger han.

Man kan minimere risikoen for flåtbid ved at bruge en trøje med lange ærmer og lange bukser samt bære støvler eller trække strømperne udover bukserne.

Derudover kan myggespray også have en vis effekt.

Vaccine mod virus

Risikoen for flåtbid og TBE-smitte findes året rundt, også om vinteren, og risikoen er primært bestemt af, hvornår og hvor længe man opholder sig i risikoområderne.

Der findes en vaccine mod TBE-virus, som kan overvejes til personer, som bor eller færdes ofte i kendte risikoområder som Tisvilde Hegn.

Vaccinationen består af flere doser med behov for revaccination. Den skal betales af personen selv.

I år har Satens Serum Institut foreløbig påvist TBE hos 11 personer i Danmark. Heraf formodes tre smittet i eller omkring Tisvilde Hegn, én på Bornholm og syv i udlandet.

Her kan du se et indslag fra tidligere på sommeren om de farlige flåter i Nordsjælland.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik