Folketinget enige om aftale mod lattergas

Det skal være slut med, at unge køber lattergaspatroner i kiosker. Et bredt flertal i Folketinget indgår aftale.

Regeringen og et bredt flertal i Folketinget lander tirsdag en aftale, der skal gøre det sværere for unge mennesker at misbruge lattergaspatroner som rusmiddel.

Det erfarer TV 2.

Partierne er blevet enige om, at det fremover skal være forbudt for unge under 18 år at købe lattergaspatroner. Privatpersoner må fremover også kun købe to patroner à otte gram ad gangen.

Det skal fremover heller ikke længere være muligt at købe lattergaspatroner i kiosker og andre butikker, der sælger alkohol, cigaretter og e-cigaretter.

Man skal stadig kunne købe med hjem til køkkenet

Alle Folketingets partier undtagen Liberal Alliance er med i aftalen. Og der er bred tilfredshed ved udsigten til, hvor aftalen lander.

FAKTA: DERFOR ER LATTERGAS FARLIGT

Når lattergas anvendes hos tandlægen eller på hospitalet som bedøvelsesmiddel, er det blandet med ilt.

 

Men det er det ikke, når det bruges som rusmiddel. Ved gentagen inhalation af den rene gas kan der derfor opstå iltmangel, fordi gassen fortrænger ilten i indåndingsluften.

 

I værste fald - og især ved blanding med alkohol eller andre sløvende rusmidler - kan det resultere i kvælning på grund af iltmangel.

 

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

- Det tegner jo til at blive en bred politisk aftale, hvor vi griber fat om roden af problemet og får gjort op med, at man kan købe lattergaspatroner alle mulige steder, hvor unge mennesker kan få fat i det sammen med tobak og alkohol, siger Radikale Venstres erhvervsordfører, Katrine Robsøe.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) fremviste en lille patron lattergas og en stor til industrielt forbrug ved et pressemøde om regeringens forslag til initiativer mod lattergasmisbrug i december.
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) fremviste en lille patron lattergas og en stor til industrielt forbrug ved et pressemøde om regeringens forslag til initiativer mod lattergasmisbrug i december.
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

- Vi skal have sat en stopper for, at det lige nu i stigende grad bliver brugt som rusmiddel. Man skal ikke kunne købe en helt absurd mængde lattergaspatroner. Men hvis man godt kan lide at lave sine egne flødeboller, så skal man stadig have lov at købe et par stykker med hjem i køkkenet, siger hun.

Dansk Folkeparti er også tilfreds med aftalen, som de håber, kan stoppe misbruget af lattergaspatroner.

- Vi kan ikke forbyde os ud af alting, men vi kan gøre det sværere at få fat i. Det er et euforiserende stof, og det er ikke noget, man skal bruge på den måde, det er blevet brugt, siger Liselott Blixt, sundhedsordfører for Dansk Folkeparti.

- Forbuddet kunne sagtens ramme endnu bredere. Der er masser af måder, man kan lave flødeskum på. Man kan eventuelt piske den selv. Der er ikke nogen private, som bliver ramt af det her.

Nerveskader og iltmangel

Det har længe været debatteret, hvordan man undgår, at unge bruger lattergaspatroner som rusmiddel. Allerede i 2018 mente et flertal på Christiansborg, at det burde forbydes for unge under 18 år at købe lattergas. Dengang blev det dog ikke til noget.

Lattergassen er egentlig beregnet til at lave flødeskum i flødeskumssifoner, men de senere år har det været et populært rusmiddel blandt unge, fordi det har været både nemt og billigt at skaffe.

Det giver en kortvarende euforiserende virkning at inhalere gassen, men det er ikke ufarligt. Forbruget kan føre til nerveskader, akut iltmangel og i værste fald døden, har Giftlinjen på Bispebjerg Hospital advaret om.

Lattergas var medvirkende til, at en 23-årig mand døde under en fest i Køge i sommer.

De afsluttende forhandlinger begynder 8.30 i Erhvervsministeriet, hvorefter erhvervsminister Simon Kollerup (S) og de øvrige partiers ordførere vil fortælle mere om aftalen ved et pressemøde.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra erhvervsministeren i dag.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik