Håndgranat og pistol stopper Paludan-demoer i København

Partiet Stram Kurs har fået forbud mod at demonstrere i København den næste uge. Tirsdag rykkede han sin demonstration til Nordsjælland.

Københavns Politi har udvidet den racismedømte islamkritiker Rasmus Paludans forbud mod at demonstrere til en uge. Forbuddet gælder nu foreløbigt til tirsdag 23. april.

Politikredsen vurderer, at nye demonstrationer fra partiet Stram Kurs vil indebære konkret og nærliggende fare for den offentlige fred samt for enkeltpersoners og den offentlige sikkerhed.

- Situationen har ændret sig og er eskaleret. Vi synes ikke længere, at et kortvarigt forbud var nok til at sikre den offentlige fred, oplyser chefpolitiinspektør Jørgen Skov på et pressemøde tirsdag aften.

Han oplyser, at der tidligere på dagen er fundet en håndgranat på Blågårds Plads, hvor Stram Kurs havde anmeldt en demonstration. Derudover har politiet anholdt en person, der er mistænkt for at være i besiddelse af en pistol og forsøge at skyde op i luften.

Den anholdte person vil blive fremstillet i grundlovsforhør onsdag.

Københavns Politi vil ikke oplyse, hvad den anholdte er sigtet for, eller om personen mistænkes for at ville angribe Rasmus Paludan.

Det ugelange forbud vil løbende blive vurderet og vil blive ophævet, "så snart der ikke længere er fare for den offentlige fred", lyder det.

Flere aflysninger

Rasmus Paludan havde annonceret, at han ville holde en demonstration tirsdag eftermiddag på Blågårds Plads i København.

Men det fik han ikke lov til af Københavns Politi, der aflyste demonstrationen. Det samme gjorde Københavns Politi, da Paludan annoncerede en demonstration på Emblasgade på Østerbro i København, som var sat til at starte klokken 13.

Københavns Politi oplyste videre i en pressemeddelelse, at de havde "inddraget hensynet til den grundlovssikrede ytrings- og forsamlingsfrihed i den samlede vurdering af sagen".

Derefter oplyste Rasmus Paludan, at han ville afholde en demonstration i Bagsværd, hvilket Københavns Vestegns Politi i første omgang gav tilladelse til. Men den demonstration blev også aflyst.

- Vi følger løbende udviklingen, og vi har nu revurderet situationen således, at vi ikke længere mener, at demonstrationen kan gennemføres uden fare for den offentlige fred eller Rasmus Paludans sikkerhed, sagde politiinspektør Mogens Lauridsen, Københavns Vestegns Politi.

I stedet rykkede Rasmus Paludan til Nordsjælland, hvor han ved 17-tiden indledte en demonstration i Lyngby, der hører under Nordsjællands politikreds.

Præget af uro siden søndag

De seneste dage på Nørrebro og på den københavnske vestegn har været præget af stor uro.

Det startede søndag eftermiddag, da flere blev provokeret af Rasmus Paludans optræden på Blågårds Plads, hvor han blandt andet kastede med en koran.

Herefter antændte nabolaget, og det endte i kampe mellem ballademagere og politiet, som fortsatte dagen igennem hele søndagen og natten til mandag.

I flere gader på Nørrebro blev der bygget barrikader af objekter som skaldespande og cykler.
I flere gader på Nørrebro blev der bygget barrikader af objekter som skaldespande og cykler.
Foto: Presse-fotos.dk

Mandag rykkede balladen så til Albertslund, hvor Paludan skulle have holdt en demonstration. Her blev der kastet med sten og affyret fyrværkeri mod politiet.

Røg og politi i gaden i Albertslund mandag den 15. april 2019.
Røg og politi i gaden i Albertslund mandag den 15. april 2019.
Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

Som konsekvens af de seneste dages ballade valgte Københavns Politi mandag at indføre dobbelt strafzoner i henholdsvis København Nordvest, Urbanplanen på Amager, Christianshavn og Tingbjerg.

Loven om skærpede strafzoner trådte i kraft 1. januar i år. Inden for zonerne straffes visse former for kriminalitet begået i området dobbelt.

 
 
Foto: TV 2

For to uger siden blev Rasmus Paludan idømt 14 dages betinget fængsel for at have udtalt sig nedsættende om sorte mennesker i en Youtube-video.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik