Kommunes forældre slipper for at betale for daginstitution, hvis børnene holdes hjemme

I Gladsaxe får forældre tilbagebetaling for deres børns institutionsplads, hvis de holder barnet hjemme under nedlukningen.

Rettelse 18. januar 2021 15.34: I denne artikel var der tidligere en video, hvor det blev sagt, at tilbuddet også gjaldt i forhold til SFO. Det er ikke korrekt. Det gælder kun for dagtilbud. 

Selvom daginstitutionerne fortsat er åbne, opfordrede regeringen i sidste uge alle forældre til at holde deres børn hjemme fra daginstitution - hvis de kan.

Men i mange kommuner - blandt andet i København - skal forældrene fortsat betale for daginstitutionspladsen, selvom forældrene har valgt at passe deres barn derhjemme.

I Gladsaxe har man derimod valgt at gå en anden vej.

Her kan forældre nu slippe for at betale for deres børns dagtilbud, hvis de søger orlov for deres børn og holder dem hjemme, oplyser Gladsaxes borgmester, Trine Græse (S), til TV 2 Lorry.

quote Det er rigtigt, at det koster nogle penge. Men det koster også penge, hvis vi skal ansætte flere folk.

Trine Græse, borgmester, Gladsaxe

Det nye tilbud skal lette noget af presset på dagtilbuddene, efter regeringen den 8. januar anbefalede dem at inddele børnene i mindre grupper.

- Fordi anbefalingerne igen er, at vi skal inddele i små faste grupper i dagtilbuddene, så bliver det lidt sværere at organisere. Det kræver nogle flere medarbejdere og mere plads. Og derfor siger vi, at hvis der er nogen, der holder deres børn hjemme, så vil det lette arbejdet rent organisatorisk ude i dagtilbuddet, siger borgmester Trine Græse (S) til TV 2 Lorry.

- Det er rigtigt, at det koster nogle penge. Men det koster også penge, hvis vi skal ansætte flere folk, hvis vi skal danne nogle flere grupper, siger hun.

Også under nedlukningen i foråret havde forældre i Gladsaxe mulighed for at søge orlov til deres børn. Dengang gjorde omkring 15 procent af forældrene brug af tilbuddet.

- I vores dagtilbud var det jo rigtig rart, at de så vidste, at børnene ikke kom i den periode. Så behøvede man i dagtilbuddene ikke at planlægge med, at der også skulle være plads og grupper til dem, siger hun.

Man kan i Gladsaxe inden længe søge orlov på sit barns vegne med tilbagevirkende kraft fra den 8. januar, hvor de nye anbefalinger trådte i kraft.

Forældre kræver kompensation for institutionspladser

Forældrenes Landsorganisation, FOLA, mener, at regeringen eller kommunerne bør finde en model, så forældrene i hele landet kompenseres økonomisk, som de blev i foråret 2020, da institutionerne lukkede helt ned, skriver TV 2.

- Det er kun fair, at man som forælder ikke skal betale fuld pris for en plads i daginstitutionen, når man holder sit barn hjemme i mere end en måned, siger Signe Nielsen, der er formand i FOLA, til TV 2.

quote Der er ingen tvivl om, at vi i øjeblikket oplever at skulle have dårlig samvittighed, hvis ikke vi holder vores børn hjemme, og det dur ikke.

Signe Nielsen, formand i FOLA

Selvom institutionerne er åbne, og det er forældrenes eget valg, om de vil holde børnene hjemme, så mener formanden, at det ville klæde kommunerne at komme til lommerne, når forældrene forsøger at udvise samfundssind.

For ifølge FOLA er det netop, hvad forældrene gør, når de ikke sender børnene i daginstitutioner, hvor pædagoger i forvejen er pressede af både sygdom og personale, som er til test.

- Vi kan være med til at lette presset på institutionerne og holde smitten nede generelt i samfundet, og her kan tilbagebetaling og en eventuel forlængelse af barselsorloven være stærke virkemidler, siger Signe Nielsen.

Det er forskelligt, hvad en daginstitutionsplads koster i de forskellige kommuner. I København koster det 3.287 kroner at have sit barn i vuggestue, mens det koster 1.853 for en børnehaveplads.

- Der er ingen tvivl om, at vi i øjeblikket oplever at skulle have dårlig samvittighed, hvis ikke vi holder vores børn hjemme, og det dur ikke. Med tilbagebetalingen vil flere være i stand til at holde børnene hjemme, siger hun.

Situationen er anderledes

På Christiansborg er der forståelse for forældrenes ønske, men situationen er anderledes end i foråret, så de skal ikke forvente at få en økonomisk kompensation, selvom de holder børnene hjemme.

Det siger Birgitte Jerkel, der er børneordfører hos de konservative.

- Det vigtigt, at forældrene er klar over, at de kan aflevere deres børn. De har ret til det, og de betaler for det. Det, har sundhedsmyndighederne vurderet, er forsvarligt, siger hun til TV 2.

Hun har dog fuld forståelse for, at det kan være frustrerende for forældrene at høre, at institutionerne er åbne, og at de bare skal benytte dem, samtidigt med, at regeringen opfordrer dem, der har mulighed for det, til at holde deres børn hjemme.

Spørg Os - Afstemning

_