Flere tusind danskere dukker ikke op til corona-test

I Roskilde og Holbæk er der lige nu henholdsvis 13 og 17 dages ventetid på en test, hvis man har milde eller ingen symptomer på covid-19.

Der er lange ventetider til at få taget en coronatest mange steder i Danmark, men hver dag bliver flere tusinde danskere væk fra den aftale, de har booket tid til på coronaprøver.dk.

Det viser et svar fra Sundheds- og Ældreministeriet til TV 2.

Her skriver ministeriet, at data fra de seneste uger peger på, at andelen af personer, der udebliver fra en test, "aktuelt ligger på mellem 5 og 10 procent".

Om tallene for udeblivelser

- Ifølge ministeriet er oplysningerne behæftet med usikkerhed, da de er hentet direkte fra det system, der håndterer prøvetagninger. Derfor kan ministeriet ikke nedbryde tallene på de enkelte regioner eller teststeder.

- Ifølge ministeriet bliver der i et vist omfang kompenseret for udeblivelserne, da testcentrene så løbende justerer antallet af ledige tider til test.

Kilde: Sundheds- og Ældreministeriets svar til TV 2 

I gennemsnit er der de seneste tre uger blevet foretaget lige over 75.000 test i Danmark om dagen, så i runde tal svarer det til, at et sted mellem 3900 og 8300 danskere hver dag udebliver fra en test.

- Det er ikke i orden. Man skal ikke blive væk. Så må man melde afbud, så andre kan komme til, siger Line Ervolder (K), som er fungerende sundhedsformand i Region Hovedstaden, hvor langt de fleste borgere i Danmark testes for covid-19.

Hun understreger, at det er ekstra vigtigt for tiden, da der er "særligt meget pres" på testkapaciteten.

Det er professor i immunologi Jan Pravsgaard Christensen fra Københavns Universitet enig i:

- Specielt i øjeblikket, hvor vi er presset ud over alle grænser på ventetiderne, er det uheldigt, at man misser op til 8300 om dagen i at blive testet.

Op til 17 dages ventetid

De seneste data fra Statens Serum Institut viser på samme tid, at der er pres på det danske testsystem for borgere, der kun har få eller ingen symptomer på covid-19.

I Roskilde og Holbæk er der aktuelt henholdsvis 13 og 17 dages ventetid på en test. Hvis man er nær kontakt, er den henholdsvis 2 og 4 dage.

quote Det er ikke i orden. Man skal ikke blive væk.

Line Ervolder (K), fungerende sundhedsformand, Region Hovedstaden

Også i hele hovedstadsområdet og de fleste steder i Midtjylland er der udtalt ventetid på test.

Ifølge Jan Pravsgaard Christensen bliver det svært at undgå, at der er et vist spild i bookingerne af coronatests.

- At folk ikke dukker op, kan der være mange grunde til. Det kan for eksempel være, at de har så mange symptomer, at de bliver nødt til at blive indlagt. Jeg tror, at det bliver svært at undgå, at der er noget spild i det her system, siger han.

Kan overbooke systemet

Ifølge Sundheds- og Ældreministeriet bliver der i et vist omfang kompenseret for udeblivelserne, da testcentrene løbende justerer antallet af ledige tider til test.

Jakob Kjellberg er professor ved VIVE, hvor han har haft fokus på udeblivelser i sundhedsvæsenet.

Han lægger vægt på, at udeblivelserne kan give et rum for at få mere akutte borgere ind i systemet. Man kan så at sige køre med en form for "planlagt overbooking", hvor kapaciteten kører på grænsen, så man sikrer sig, at tiderne ikke går til spilde.

- Når man tester så bredt og opfordrer til tests så bredt i samfundet, så må man nok også leve med, at nogen revurderer relevansen af at tage en test på dagen, siger Jakob Kjellberg.

I Danmark blev der torsdag registreret 3132 nye bekræftede tilfælde med coronavirus ud af i alt 111.000 prøver.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik