Kendt kæde coronalukker og giver mad til hjemløse - nu raser direktøren mod regeringen

Palæo brænder inde med råvarer fra ni butikker på grund af nye restriktioner. Derfor giver de maden til hjemløse. Men nu kan en ny politisk aftale alligevel give lov til at sælge takeaway med lønkompensation. “Det er jo for sent,” vrisser direktør.

Julehandlen står for alvor for døren, og danskerne vil inden længe begive sig ud i landets storcentre for at gøre deres indkøb i voldsom trængsel og alarm.

Men i seks storcentrene i hovedstadsområdet vil kunderne gå forgæves, hvis de eksempelvis vil stille shoppesulten med en laksewrap eller en veggieburger fra Palæo.

Mandag lukkede regeringen blandt andet restauranter i hovedstadsområdet på grund bekymrende udvikling i antallet af coronasmittede, og uden kunder at sælge til måtte Palæo-direktør, Peter Emil Nielsen, tænke sig om.

Det var store mængder mad, Palæo sendte videre til Junkfood.
Det var store mængder mad, Palæo sendte videre til Junkfood.
Foto: PALÆO

For i stedet for at smide råvarer fra ni butikker i hovedstadsområdet ud, ville de måske gavne et andet sted.

- Det ville være for åndssvagt, hvis det bare går til spilde, så vi er glade for, at nogle andre kan få gavn af det, siger Peter Emil Nielsen til TV 2 Lorry.

quote Det ville være for åndssvagt, hvis det bare går til spilde

Peter Emil Nielsen, Palæo-direktør

Han har ikke overblik over, hvor mange råvarer der er tale om - men de har fundet sig en aftager.

Efter at have skrevet på Facebook og LinkedIn fik Palæo-direktøren fat i to restauranter, der blandt andet bruger overskudsmad til at servere måltider for hjemløse og socialt udsatte - Det Runde Bord og JunkFood, som den kendte michelin-kok og Alchemist-ejer Rasmus Munk står bag.

Onsdag morgen begyndte medarbejdere at køre maden fra butikkerne til Kødbyen i København, hvor de to restauranter holder til.

- Så kan de bruge det, i stedet for, at der skal smides ud for mange tusinde kroner, siger Peter Emil Nielsen.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Palæos produkter er udelukkende lavet af grøntsager, kød, frugt, bær, nødder og kerner.
Palæos produkter er udelukkende lavet af grøntsager, kød, frugt, bær, nødder og kerner.

Nye forhandlinger

Palæo kunne have fortsat med at sælge takeaway, men så ville de ikke kunne få lønkompensation. Peter Emil Nielsen frygtede, at det ville betyde fyringer, og derfor lukkede han alle ni butikker.

Få minutter inden, at TV 2 Lorry taler med Palæo-direktøren onsdag formiddag, ville skæbnen, at Folketingets partier blev indkaldt til forhandlinger om en justering af kompensationsordning for restauranter, der holder åbent for takeaway i de 38 kommuner, der er ramt af nedlukning.

Det sker, efter at brancheorganisationen Horesta har kaldt det usandsynligt, at særlig mange restauranter vil benytte sig af den mulighed for at servere takeaway, fordi de dermed ikke kan få lønkompensation til deres ansatte.

Torsdag formiddag blev hjælpepakkerne justeret, så man kan få lønkompensation, hvis man sælger takeaway. 

- Men det er jo for sent nu. Vi er jo i gang med at tømme butikkerne og køre det ud til Kødbyen, og inden det måske falder på plads, kan maden potentielt fordærve. Så nu kører vi det ud, hvor det kan blive brugt til noget godt, siger Peter Emil Nielsen.

Ikke gennemtænkt

Det irriterer Palæo-ejeren voldsomt, at regeringen fra begyndelsen ikke havde tænkt den tanke.

- Det virker ubegribeligt, at de ikke gennemtænker konsekvenserne af de her påbud, før de sætter det hele i gang.

Regeringen prøver vel at navigere så godt de kan i denne coronakrise?

- Ja, men vi har jo allerede været lukket ned en gang. Første gang, der sker fejl, så er det fair nok, men anden gang burde der ikke ske de her graverende fejl.

Peter Emil Nielsen har tidligere oplevet bøvl med regeringens hjælpepakker. Da han søgte om lønkompensation under forårets nedlukning for fem ens restauranter, fik han således fem forskellige svar. 

Palæo har kørt med underskud i ti måneder og udsigten til en ny nedlukning, bekymrer direktøren.

- Hjælpepakkerne dækker jo ikke 100 procent. Jeg er glad for det, der bliver dækket, men det er kun mellem 75 til 90 procent. Det vil sige, at jeg skal skyde private penge i det igen, for at klare det.

- Lige nu er jeg bare så bombet. Jeg har ikke sovet i nat. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik