Nu er ungdommens egen ø åbnet

Kun fantasien sætter grænser for de aktiviteter, unge kan afvikle på det gamle fort i Øresund.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En ø, der er reserveret til, at unge mennesker kan gøre nærmest lige, hvad de vil.

Det kan næsten lyde som Ønskeøen fra eventyret om Peter Pan, men det er faktisk beskrivelsen af Ungdomsøen, som åbner lørdag.

Lørdagens arrangement ligner en endagsfestival med massevis af aktiviteter for unge. Det er blandt andet muligt at overnatte i telt.
Lørdagens arrangement ligner en endagsfestival med massevis af aktiviteter for unge. Det er blandt andet muligt at overnatte i telt.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det gamle Middelgrundsfort, som ligger fem kilometers sejltur fra Langelinie i København, er nemlig blevet omdannet til en oase, som fremover skal rumme alle typer aktiviteter for unge mennesker.

- Det er et sted, hvor vi skaber rammerne, så man som ung mellem 15 og 25 kan få nogle oplevelser, man ellers ikke ville få, og møde nogle mennesker, man ellers ikke havde mødt, forklarer Sille Andrea Nørgaard, som er en af de frivillige spejdere bag projektet og skal holde åbningstalen til dagens åbningsarrangement.

En smagsprøve på øens muligheder

1000 deltagere har meldt deres ankomst til åbningsfesten, som skal give en forsmag på alle de aktiviteter, arrangørerne forestiller sig skal afvikles på øen i fremtiden.

Dette tæller blandt andet en dj-koncert i det, der før var en kanonstilling på fortet, debat- og rap-workshop, kajak og rapelling ned af fortet.

Både politiske organisationer, sportsklubber og projekter, som unge selv tager initiativ til, er velkomne, lyder det.

- Forhåbentlig kommer det til at blive et samlingspunkt, hvor man som ung kan mødes på tværs af både aldersskel og kulturskel, siger Sille Andrea Nørgaard.

- Der findes steder at mødes, men så vidt jeg ved, findes der ingen steder, hvor man kan mødes på tværs.

Middelgrundsfortet har været under ombygnin siden 2015, hvor det blev overtaget af Spejderforeningen, som har omdannet det til Ungdomsøen.
Middelgrundsfortet har været under ombygnin siden 2015, hvor det blev overtaget af Spejderforeningen, som har omdannet det til Ungdomsøen.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

FAKTA OM UNGDOMSØEN

Ungdomsøen er finansieret af Nordea-fonden, Trygfonden og TuborgFondet og som partnere er Foreningen Spejderne og landets fem spejderkorps, Dansk Ungdoms Fællesråd - DUF, Højskolerne, Roskilde Festival, Efterskoleforeningen og Friskolerne. De repræsenterer tilsammen omkring 670.000 medlemmer, 145.000 frivillige, 870 skoler og 72 ungdomsorganisationer.

 

Der er daglige afgange til og fra Ungdomsøen fra Nyhavn. 15-25-årige betaler 60 kroner for en returbillet, mens voksne betaler 150 kroner for en returbillet.

Man kan booke shelters eller teltovernatning på hjemmesiden.

 

Kilde: Ungdomsoen.dk

50.000 kvadratmeter til fri leg

Ø-projektet er blevet til med støttemidler hovedsageligt fra Nordea-fonden og A.P. Møller-fonden. Den blev købt i 2015 for 150 millioner kroner og givet til Spejderbevægelsen, som står for administrationen.

Det gamle søfort har 125 år på bagen, og var, da det blev bygget, verdens største af sin slags, så de seneste fire år er blevet brugt på at omdanne det, så det kan huse de mange unge mennesker.

Man kan tage en færge eller sin private båd til ungdomsøen.
Man kan tage en færge eller sin private båd til ungdomsøen.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det, som før var et raketværksted, er blevet til et møderum, en dobbelthangar, som før har huset fly, er blevet til koncertsal og kanonstillingen skal være amfiteater. Og så har fortet 1,5 kilometer gange under jorden, som kan bruges til adventure-løb eller skattejagt.

Udover øens 50.000 kvadratmeter er der spredt 400 overnatningspladser, samt flere udekøkkener og bålpladser.

Det er muligt at komme derover med en færge fra Nyhavn, der tager den 30 minutters tur seks gange om dagen.

TV 2 Lorry har fulgt med i forberedelserne til åbningen af Ungdommens ø. Det er blevet til en serie, som du kan se sidste afsnit af herunder.

Vi følger forberedelserne til indvielsen af Ungdommens Ø.

 

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_


Vis mere
Birgitte Lundgren kommunaldirektør Rudersdal Kommune

Kommunaldirektør om voldtægtssag på skole: "Vi har fået mistanke om, at der er sket overgreb mod flere børn"

Web-version.00_00_11_44.Still001

Alternativ til fodboldholdet: 14-årige Alvin vil starte madfællesskab for teenagere

Vis mere