Selskab fordobler strømprisen om aftenen - her er forklaringen

Nu stiger strømregningen for knap hvor sjette dansker. Læs her hvorfor.

Du har måske selv fået beskeden i din indbakke. 

Radius, der leverer strøm til en million hjem i hovedstadsområdet, Nordsjælland og dele af Midtsjælland, hæver prisen fra den 1. januar 2023. 

Det er særligt prisen på strøm i aftentimerne mellem klokken 17 og 21, det drejer sig om. Her stiger nettariffen fra 96 øre per kilowatt-time til 191 øre per kilowatt-time. 

Det svarer til en prisstigning på omkring 100 kroner om måneden, oplyser Radius til TV 2 Lorry. 

- Vi er godt klar over, at det for kunderne kommer på et virkelig svært tidspunkt med mange andre prisstigninger, og det er rigtig træls, men ikke desto mindre er energiprisen steget, også for os, siger Cäthe Bay-Smidt, funktionschef i Radius. 

Det er nemlig blevet dyrere for Radius at lappe det hul i elnettet, der altid opstår, når man transporterer strøm. Der går cirka fire procent af strømmen tabt - på samme måde, som din mobiloplader taber noget strøm på vejen op til din telefon, når det bliver for varm. 

De fire procent strøm, som går tabt, skal Radius købe på elmarkedet, og her er priserne steget gevaldigt. Det plejer at koste dem omkring 170 millioner kroner at indkøbe det tabte strøm. I dag koster det 1,7 milliarder kroner. 

Det er grunden til, at Radius nu må hæve prisen hos forbrugerne. 

- Det er omkostninger, som vi er nødsaget til at få dækket via vores elpriser, og derfor stiger disse nu, forklarer Cäthe Bay-Smidt. 

Oplad om natten 

Men hvorfor skal det absolut være dyrest at bruge strømmen midt i madlavningen om aftenen, tænker du måske. 

Det er der to forklaringer på. 

Radius udbygger elnettet på de tidspunkter, hvor det er mest belastet, og det er typisk om aftenen, når alle er kommet hjem fra arbejde og begynder på aftensmaden, tænder for fjernsynet og skruer op for lyset. 

Det betyder, at aftenen er det dyreste tidspunkt for Radius at levere strøm, da det kræver den største kapacitet, og dermed også har den højeste pris. 

Samtidig håber Radius, at danskerne med prisstigningerne om aftenen vil tænke sig om en ekstra gang, inden de lægger telefonen, iPad'en, høretelefonerne, Hövdingen, tandbørsten, sexlegetøjet, barbermaskinen, elcyklen og elbilen til opladning i dette tidsrum. 

- Vi er helt med på, at man ikke kan flytte, hvornår vi laver mad, det er mere det forbrug, der godt kan flyttes til et andet tidspunkt, eksempelvis om natten, siger Cäthe Bay-Smidt:

- Formålet er at sprede vores strømforbrug bedre ud over døgnets 24 timer, da det samlet set er en meget billigere løsning, end hvis vi skal udbygge elnettet til at kunne håndtere et langt større forbrug i det tidsrum, hvor elnettet er mest belastet. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik