Kæmpe guide: Sådan sparer du på strømmen rum for rum

Prisen på energi stiger, og det kan mærkes ude i de danske hjem. TV 2 Lorry har derfor samlet de bedste råd til, hvordan du mest effektivt kan spare på strømmen.

Timingen kunne ikke være dårligere. 

Temperaturen falder, mens elpriserne stiger. 

Energistyrelsen forbereder sig på en vinter med mindre energi og anbefaler derfor alle danskere at spare på strømmen. For forsyningssikkerhedens skyld. 

Styrelsen forventer "ikke umiddelbart", at vi kommer i en situation, hvor det bliver nødvendigt med strømafbrud, men forbereder sig på alle scenarier. 

- Der er en forhøjet risiko for mangel på strøm, men afbrydelse af strøm til elkunderne er det absolut sidste værktøj, vi anvender, siger Martin Hansen, vicedirektør i Energistyrelsen, i en pressemeddelelse. 

TV 2 Lorry har samlet en lang række råd til at spare på strømmen som en håndsrækning både til din egen økonomi og til Danmarks elforsyning. 

Der er nemlig meget, du selv kan gøre. 

Her kan du spare på strømmen - rum for rum

1

Køkkenet


Det kan være en god idé at skifte dit gamle køleskab ud med et nyt, der er energimærket A. Der er et par hundrede kroner om året at spare, hvis dit nuværende køleskab eksempelvis er B-mærket. Det er vigtigt, at dit nye køleskab ikke er større, end hvad du har behov for. 


Du kan også spare strøm ved at sænke temperaturen i køleskabet til 5 grader og i fryseren til -18 grader.


Husk at afrime din fryser. Fryseren bruger omkring 20 procent mere energi, når der er to millimeter rim i den. 


Når du bruger din opvaskemaskine, skal du gerne fylde den helt op. 


Udnyt gerne, når ovnen er varm. Hvis du har en lasagne i ovnen til aftensmad, kan du med fordel bage morgenbollerne lige efter. 


Ovnen er generelt en strømtyv, så hvis det er muligt, er det en god idé at bruge mikroovnen i stedet. På den måde sparer du 70 procent af energien. 


Læg gerne låg på gryden, når du koger pasta eller kartofler, og brug mindre vand. Du kan spare omkring 30 procent af elforbruget, hvis du nøjes med at fylde et par deciliter vand i gryden.  


Du kan med fordel tage gryden af blusset et par minutter før, at pastaen er kogt færdig. Det kan lyde banalt, men hvis du gør det konsekvent i et par år, løber det op i nogle kilowatt. 

2

Bryggerset


En del hvidevarer har et standby-forbrug, som ikke regnes med i energimærkningen. Der er derfor penge at spare, hvis du næste gang køber en vaskemaskine eller tørretumbler med et lavt standby-forbrug. 


Du kan også helt droppe tørretumbleren. Tørrestativet er nemlig ganske gratis at benytte. 


Når du vasker tøj, er det en god idé at fylde vaskemaskinen helt op og vaske ved en lavere temperatur. Du kan spare over halvdelen af strømforbruget ved at vaske tøjet på 20 grader i stedet for på 40 grader. 


Du kan med fordel vaske tøj, når elpriserne er billigst. Det er de som regel mellem klokken 11 og 14 og efter klokken 23. Du kan følge med i elpriserne time for time lige her

3

Kontoret


Det er en god idé at kigge efter Energy Star-mærkningen, når du skal købe en ny computer eller computerskærm, da der her er en del strøm at spare. 


Hvis du ikke allerede anvender en bærbar computer, er det bare med at komme i gang. Bærbare computere anvender nemlig omkring halvdelen af den strøm, som de stationære bruger. 

4

Stuen


Du kan med fordel købe en elspareskinne til al din elektronik i stuen. 


En elspareskinne fungerer på samme måde som en forlængerledning, men giver dig mulighed for at slukke for både TV, playstation, dvd-afspiller og hvad du ellers måtte have af elektronik på én gang. 


Den koster typisk under 100 kroner og vil kunne give dig en samlet besparelse på 200-300 kroner om året. 

5

Badeværelset


Det er skønt med lune håndklæder, når man træder ud af badet, men hvis du vil spare på strømmen, kan du slukke for håndklædetørren. 


Apropros bad kan du spare op mod 5.000 kroner om året, hvis du korter fem af familiens ugentlige brudebade ned fra 15 til fem minutter. 

6

Udendørs


Har du udendørs belysning, er det en god idé at få indstillet lyset med en bevægelsessensor. På den måde bliver lyset automatisk slukket, når du ikke har brug for at have det tændt. 


Mange sensorer kan også indstilles til at tænde automatisk, eksempelvis tidligt om morgenen i de mørke vintermåneder eller om aftenen, så du kun bruger lyset, når det er højst nødvendigt. 


Når du sidder ude på din terrasse, er der også penge at spare, hvis du vælger at slukke for din el-terrassevarmer og tager et tæppe over dig i stedet. 

7

Hele boligen


Hvis du sænker temperaturen bare én grad i hele huset, sparer du fem procent på din varmeregning. En temperatur på 20-21 grader indendørs er både økonomisk og behagelig. 


Du kan med fordel slukke for lyset i hjemmet, når du ikke bruger det, og bruge LED-pærer i alle husets lamper. 


Husk også at slukke for de apparater, som står på standby. Standbyfunktionen er en kæmpe strømsluger, der står for mellem ti og 15 procent af en husstands elforbrug, svarende til cirka 1.000 kroner. 


Husk at udnytte dagslyset. Du kan eksempelvis rykke din arbejds-, læse- eller børnenes legeplads hen til vinduet. De fleste husholdninger kan spare 15-20 procent på elforbruget på lys, uden at det går ud over kvaliteten. 

Kilder:  Videncentret Bolius, Energistyrelsen, Energinet, Ewii, Elberegner.dk


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik