Fødevarerevolutionen fra Frederiksberg

Uden pionererne fra den nystartede Landbohøjskole i slut 1800 tallet var Danmark næppe blevet førende på sunde, sikre og holdbare fødevarer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Videnskabsfolk på den nye Landbohøjskole fra 1858 udviklede geniale løsninger på problemer, der fik en stor betydning for Danmarks økonomi og var med til at skabe grundlaget for velfærdssamfundet.

I slutningen af 1800-tallet var danske videnskabsfolk optagede af madspild, ligesom i dag – men med lidt omvendt fortegn. Gik fødevarer til spilde, sultede befolkningen.

Maden, mælken og øllet blev hurtigt fordærvet, både hos dem, der skabte fødevarerne og dem, der måtte transportere, sælge, købe og opbevare dem.

(Artiklen fortætter under billedet)

Det kunne være svært for den enkelte bonde at håndtere sin mælk og holde den frisk fra malkning til mejeri eller marked. Landbohøjskolen drev en udvikling frem, så flere bønder kunne pulje deres mælk.
Foto: Danmark på film

Fra sur mælk til eksporteventyr
Udviklingen fik et gevaldigt skub fremad, da visionære folk etablerede Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole på Frederiksberg i 1858.

Med den begyndte fødevarevidenskabens historie og en revolution af det danske samfund, som selv pionererne nok ikke havde forestillet sig. 

(Artiklen fortætter under boksen)

Fødevarerevolutionen fra Frederiksberg

Ny dokumentarserie

I tre programmer rejser vi igennem fødevarevidenskabens overraskende banebrydende udvikling og store betydning for samfundsudviklingen med rødder på Rolighedsvej på Frederiksberg.

 

Landbohøjskolen er i dag en del af Københavns Universitet.

 

Serien 'Fødevarevidenskabens historie – Revolutionen fra Frederiksberg' er produceret af Københavns Universitet, Institut for Fødevarevidenskab (KU FOOD)

 

Se hele serien her
 

Fødevarevidenskabens Niels Bohr
En af de helt centrale personer i denne udvikling var Niels Johannes Fjord, som man kan kalde for Fødevarevidenskabens Niels Bohr.

Fjord var enormt energisk og fik sin egen forsøgsstation, hvor han sammen med kolleger fra Landbohøjskolen udviklede geniale løsninger på problemer, der fik en stor betydning for Danmarks økonomi og var med til at skabe grundlaget for velfærdssamfundet.

(Artiklen fortætter under billedet)

Niels Johannes Fjord var lærer på Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole og en af de helt centrale personer for udviklingen af landbruget og samfundet på sin tid. Han bliver kaldt for Fødevarevidenskabens Niels Bohr.
Foto: Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole

Fødevarerevolutionen
Sammen med andre visionære forskere, lærere og formidlere, rejste han land og rige rundt for at uddanne og udvikle det danske landbrug. Processer, som vi i dag tager for givet, som pasturisering og nedkølning, var helt ukendte, ligesom der ikke tidligere havde været ensartede standarder for smør. 

(Artiklen fortætter under boksen)

Exporteventyr på ryggen af fødevarevidenskab

Lurpaksmør
Lurpak  begyndte som et kvalitetsstempel på smør som garanti for et ensartet produkt

 

Bacongris

En gris der er avlet længere, mere cigarformet og med et ribben mere for at maksimere andelen af bacon i hver gris.

 

Hør hele historien i første afsnit af 'Fødevarevidenskabens historie – Revolutionen fra Frederiksberg' her

Fremtidsmad i en udfordret tid
I dag er der mange, der stiller spørgsmål til, hvordan vi producerer og behandler vores fødevarer. FN har lavet verdensmål for bæredygtighed, og udfordringerne med klimaet får ikke mindst den unge del af befolkningen til at kræve forandringer.

Hvert år bruger vi jordens naturlige ressourcer op allerede i august, og det giver sig selv, at det kan vi ikke fortsætte med.

(Artiklen fortætter under billedet)

Mange unge er optaget af, hvordan vores livsstil påvirker klimaet. Her går unge fra Roskilde på gaden i strejke for klimaet.
Foto: TV 2 Kosmopol

På tærsklen af en ny revolution
Her spiller Institut for Fødevarevidenskab (KU FOOD) også en vigtig rolle. Instituttet er blevet del af Københavns Universitet, men holder stadig til på Frederiksberg.

I dag er forskerne bl.a. optagede af at finde ud af, hvordan vi får skabt mad nok til en stadig voksende befolkning på vores klode og samtidig gøre det bæredygtigt.

(Artiklen fortætter under billedet)

En ny fødevare som plantefars er på kort tid gået fra at være eksotisk til mainstream.
Foto: Niels Knuth-Winterfeldt - TV 2 Lorry

Helt nye slags fødevarer
En del af udviklingen handler om at omdanne traditionelle spildprodukter til værdifulde, moderne fødevarer. Engang var vallen fra osteproduktionen f. eks. noget, man højst fodrede dyrene med. I dag er vallen mere værdifuld for mejerierne end selve osten.

En anden del af udviklingen handler om alternative fødevarer som mikroalger fra havene. De producedres i enorme mængder helt af sig selv og er top sunde, men de kræver en hel del udvikling for også at smage godt.

(Artiklen fortætter under boksen)

Hør mere om fremtidsudfordringerne og forskernes bud på løsninger

Du finder andet afsnit af 'Fødevarevidenskabens historie – Revolutionen fra Frederiksberg her

 

Hemmeligheden bag øl
De fleste af os tænker nok ikke så meget over den bagvedliggende proces, når vi nyder en kølig øl, men det gør bryggerierne. Danmark er et øl-land, og med Carlsberg ligger vi i top fire på verdensplan, når det gælder størrelsen af bryggerier.

(Artiklen fortætter under billedet)

To området trender i ølforskningen for tiden: Velsmagende øl med lav alkoholprocent og bevidst ældet øl.
Foto: Bjarke Bo Olsen - Scanpix

I dag ved vi meget om øl, men historisk set er det forholdsvis nyt. Selvom bønderne ikke vidste så meget om, hvad der  gjorde, at øllen blev god eller dårlig, bryggede de på livet løs i gårdenes bryggerser.

Man lagde en flettet krans af træ i øllen, når man bryggede, fordi man havde erfaringer med, at det gjorde noget godt for øllet, men man vidste ikke, at kransen tilføjede gær, eller hvor gæren kom fra.

(Artiklen fortætter under billedet)

I gamle dage lagde man en flettet krans af træ i øllen, når man bryggede, fordi man havde erfaringer med, at det gjorde noget godt for øllet, men man vidste ikke, at kransen tilføjede gær.
Foto: Arnold Mikkelsen - Nationalmuseet

Den sikre drik
Øl var kendt som en sikker drik, fordi den blev lavet på kogt - og dermed sterilt - vand og havde en lav alkoholprocent.

Øl var endda var sanktioneret af kirken, hvis den var brygget på humle, fordi kirkens folk mente, at den dæmpede en uønsket kådhed og kvindeglæde hos mænd - modsat øl brygget på f.eks. porse.

(Artiklen fortætter under boksen)

Nysgerrig på øl?

Bliv klogere på begreber som ølsyge, soløl og ældet øl i selskab med forsker Henrik Siegumfeldt og professorLeif Skibsted.

 

Du finder i programmet 'Fødevarevidenskabens historie – Gyldent øl med himmelsk gær-drys' her

 

 

Magien i fuldkorn

Vi danskere har et varmere forhold til rugbrød, end de fleste andre, måske fordi vi har levet af det - og overlevet på det - siden rugen kom til Danmark i den sene jernalder. 

Forskerne på KU FOOD har været med til at løfte standarden på vores brød herhjemme gennem viden om fx surdejens afgørende betydning for smagen af et brød og måder at kunne holde brødet friskt på uden konserveringsmidler. 

(Artiklen fortætter under billedet)

Brød er en af fremtidens vigtige fødevarer, fordi brød er plantebaseret. Klimet har indflydelse på, hvilke kornsorter, der trives. I fugtge somre trives havre godt, mens quinoa og hvede har det bedst i tørre somre. 
Foto: Sara Gangsted / Scanpix

Spørger man fødevarevidenskabens eksperter på Frederiksberg skal man altid vælge fuldkornsbrød.

Rug har vist sig at have helt særlige egenskaber, der kan forebygge flere kræftformer hos mænd, fx tarmkræft og prostatakræft. Men alle slags fuldkornsbrød er sundere end hvidt hvedebrød, hvor næringsstoffer og kostfibre fra kimen sorteres fra i valsemøllen.

Brød - en del af vores dna

Har du tænkt over, hvor mange udtryk, der bygger på ordet 'brød'?

 

Blødflov, brødføde, brødnid, brødkniv, brødkurv, brødkrumme, brødrister, brødtekst, rugbrødsmotor, rugbrødsarbejde - og 'Giv os i dag vort daglige brød' som fast ingrediens i Fadervor. 

 

Det er alt sammen et udtryk for, hvor basal og vigtig en fødevare brød er i vores liv.

 

Se programmet om 

Fødevarerevolutionen fra Frederiksberg - Magien i det grove brød her
 

Serien om Fødevarevidenskabens historie er produceret af Københavns Universitet, Institut for Fødevarevidenskab (KU FOOD)

 

 

 

Link kopieret!

Seneste nyt

Livgarden tager imod præsident til Egyptens nationalmelodi

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Når Egyptens præsident, Abdel Fattah al-Sisi, fredag og lørdag er på statsbesøg i Danmark, bliver han budt velkommen af det danske kongepar i Christian VII's Palæ på Amalienborg i København.

Her vil kongeparret og den egyptiske præsident overvære et æreskompagni af Den Kongelige Livgarde, som er opstillet til lejligheden.

Det fremgår af programmet for statsbesøget, som Kongehuset har lagt på sin hjemmeside.

Under velkomsten vil Den Kongelige Livgardes Musikkorps fremføre Egyptens nationalmelodi.

I løbet af statsbesøget skal Abdel Fattah al-Sisi også mødes med både den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og formanden for Folketinget, Søren Gade (V).

I forbindelse med programmet skriver Kongehuset, at Danmarks forhold til Egypten vil blive styrket i forbindelse med statsbesøget.

Link kopieret!

Omdiskuteret bydel i København må ikke ligne et "mini-Manhattan", mener Rosenkrantz-Theil

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Lynetteholm og andre kommende byudviklingsområder i København skal bygges i samme stil som de gamle brokvarterer.

Det mener den socialdemokratiske overborgmesterkandidat Pernille Rosenkrantz-Theil, skriver Politiken.

- Københavnerne lægger vægt på, at man gerne vil have, at man kan se, at det er København. De ønsker karrébyggerier eller byggeforeningsagtige huse som Nyboder, hvis det skal være mindre. Det er de ord, folk sætter på det. Jeg synes, det er rigtigt, for det er det, der kendetegner København, siger hun til avisen.

Hun ønsker ikke, at Lynetteholm skal komme til at ligne Ørestad med en stor andel private udlejningsboliger, der "koster det hvide ud af øjnene", og som er plastret op i stål og beton "som et mini-Manhattan".

Link kopieret!

Nyt byggeri skal indtænke solceller på taget fra 2026

Om godt et år skal alle nye, store offentlige og ikke-beboelsesbygninger som udgangspunkt bygges med solcelleanlæg på taget.

I 2026 træder et EU-direktiv i kraft, som siger, at vi gradvist skal sætte solceller op alle de steder, som er teknisk egnet, og hvor det økonomisk giver mening.

- Det er et fornuftigt skridt, fordi især lokal produktion af strøm får mulighed for at fortrænge udbygning af elnettet og reducere transmissionstabene, siger Sune Thorsteinsson, der er projektleder ved DTU Electro til TV 2 Kosmopol.

Kim Slavinsky er er direktør i virksomheden Phønix Tag Energi og medlem af Dansk Solcelleforening. Han er enig med forskeren.

- Jo mere decentralt, vi kan lave produktion og forbrug, jo færre penge skal vi bruge på at lave infrastrukturen. Det giver rigtig god mening, at den billigste energiform, der findes i verden, den bliver brugt af forbrugerne der, hvor den bliver produceret, siger han.

Samtidig kan de mange små anlæg være med til at styrke forsyningssikkerheden, siger Sune Thorsteinsson fra DTU.

- I forhold til verdenssituationen nu, er decentrale anlæg med til at stabilisere elproduktionen, fordi man simpelthen er mindre følsom overfor terrorhandlinger, siger han.

Spørg Os

Klik og stem på ugens udvalgte spørgsmål her
+

_

Link kopieret!

Arla tilbagekalder mælkeprodukt

Arla Foods tilbagekalder produktet Protino, der er en syrnet mælkebaseret dessert, efter der er fundet mug på produktet.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Ifølge styrelsen er produktet uegnet som fødevare og bør kasseres eller returneres, hvor det er købt.

Link kopieret!

Nordsjællandsk by får nyt madmarked

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

SlotsArkaderne i Hillerød går i december gang med at bygge om, så det nye madmarked Balkonen Food Hall kan åbne sommeren 2025.

Det skriver sn.dk.

Her vil der være syv madboder og en bar.

- Vi har jo i et pænt stykke tid set tendensen, at vi danskere rigtig gerne vil bruge nogle penge på at spise ude. Så det tapper vi ind i. Og i stedet for at invitere én spiller ind til hele det store areal, synes vi, at det giver god mening, at man får nogle forskellige spiseoplevelser og valgmuligheder, siger Morten Voss, centermanager for SlotsArkaderne, til sn.dk.

Madboderne vil blandt andet servere mexicanske, japanske og italienske retter.

Link kopieret!

Internationalt efterlyst bandemedlem sigtet for at smugle 357 kilo kokain

Foto: Sebastian Andersen Holm / TV 2 Kosmopol

En 42-årig mand bliver fredag fremstillet i grundlovsforhør i Københavns Byret uden selv at være til stede.

Det skriver NSK, National enhed for Særlig Kriminalitet, i en pressemeddelelse.

Manden er sigtet for i fællesskab med flere medgerningsmænd at have indsmuglet og handlet med 357 kilo kokain fra 2020 til sommeren 2024.

Manden har været internationalt efterlyst siden 2019 og er en del af den forbudte bande Loyal To Familia.

Flere personer er allerede dømt for indsmugling og videredistribution af omfattende mængder narkotika i samme sag.

Link kopieret!

Kommune melder ud: Tusindvis af brændeovne skal skrottes

Foto: Mads Jensen / Scanpix

Tusindvis af brændeovne i landets to største byer skal skrottes eller udskiftes.

Det er beskeden i både Københavns og Aarhus kommuner til ejere af brændeovne, der er installeret før 1. juni 2008.

Dem er der cirka 6000 af i Aarhus og cirka 3000 af i Københavns Kommune, fremgår det af pressemeddelelser fra de to kommuner.

Landets kommuner har siden 1. juli 2023 haft mulighed for at forbyde ældre brændeovne i områder med fjernvarme.

Det skyldes, at ældre brændeovne forurener mere end nyere modeller.

Link kopieret!

Politi fandt bombelignende genstand

Foto: Sebastian Andersen Holm/TV 2 Kosmopol

Der blev torsdag eftermiddag tilkaldt bomberyddere til Gladsaxe Ringvej, da der blev fundet en bombelignende genstand i en udgravning.

Det skriver Københavns Vestegns Politi på X.

Genstanden viste sig ikke at være farlig, og alle afspærringer er derfor blevet ophævet.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google