Dårlig behandling og mangel på sengepladser: Sådan vil partierne forbedre psykiatrien

Psykiatrien er under pres. Derfor har TV 2 Lorry spurgt alle partier, hvordan de vil skabe en bedre psykiatri fremadrettet.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Lukkede sengepladser. Dårlig behandling af patienter og dårlige arbejdsforhold for ansatte.

Gennem det seneste stykke tid har TV 2 Lorry afdækket, at psykiatrien i Region Hovedstaden er udfordret. 

Det er også noget, der ikke er gået statsminister, Mette Frederiksens (S) næse forbi.

- Det er et område, der har været forsømt i alt for mange år, sagde Mette Frederiksen på et pressemøde efter partiets sommergruppemøde tirsdag eftermiddag.

Derfor har TV 2 Lorry spurgt alle partier, hvordan de vil skabe en bedre psykiatri fremadrettet.

Alle ordførere er blevet stillet følgende to spørgsmål. 

- Hvordan vil i prioritere psykiatrien?

- Mener i, at der skal tilføres flere penge til psykiatrien?

Vi har forsøgt at få et svar fra samtlige partier. Det er ikke alle, der er vendt tilbage endnu, men artiklen vil blive opdateret, så snart vi har svarene.

Tryk på et partinavn herunder for at se svarene.

Sådan vil partierne prioritere psykiatrien

Partifarve - Det Konservative Folkeparti

Det Konservative Folkeparti

parti-logo

Det Konservative Folkeparti

- Vores udgangspunkt er den plan, som Sundhedsstyrelsen har lavet. Den indeholder nogle rigtig gode punkter, og den opstiller også en prioritering af, hvad der trænger sig mest på, siger Per Larsen, psykiatriordfører for Det Konservative Folkeparti, til TV 2 Lorry.


- Her er det helt klart børne- og ungdomspsykiatrien, der har top prioritet. At der er mere end et års ventetid i psykiatrien for børn og unge, det er simpelthen ikke i orden, siger Per Larsen.


- Der er derfor ingen tvivl om, at der skal tilføres flere penge til psykiatrien, siger Per Larsen.Partifarve - Venstre

Venstre

parti-logo

Venstre

- Psykiatrien står højt på vores dagsorden. Vi gik sidste gang til valg på en ny 10-års-plan for psykiatrien, som afløser for den 7-års-plan, vi selv satte i værk, siger Jane Heitmann, psykiatriordfører for Venstre, til TV 2 Lorry.


- Så psykiatrien er en kæmpe prioritet for os. Det, vi venter på, det er regeringen, siger Jane Heitmann.


- Vi er klar til at investere i psykiatrien. Det vil jo være naivt at tro, at man kan lave en ny 10-års-plan, uden at det koster, siger Jane Heitmann.


Parti farve - Radikale Venstre

Radikale Venstre

parti-logo

Radikale Venstre

- Noget af det, vi finder vigtigst at komme i gang med, er måden, man taler om psykiatrien. Det er klart, at det er svært at rekruttere nye medarbejdere, hvis vi taler psykiatrien ned, siger Stinus Lindgreen, psykiatriordfører for Radikale Venstre, til TV 2 Lorry.


- Vi mener også, at der skal bruges flere penge på forskning i psykiatrien, og at børne- og ungdomsområdet skal prioriteres, siger Stinus Lindgreen.


- Der skal uden tvivl tilføres flere midler. Man har jo netop ikke brugt nok penge på det psykiske område i årevis. Det gør, at folk bliver sendt hjem, inden de er færdigbehandlet, siger Stinus Lindgreen.


- Vi er ikke gode nok til at fange børn og unge tidligt. Ligesom alle andre former for sygdom, så er forebyggelse at foretrække frem for behandling, siger Stinus Lindgreen.

Partifarve - Enhedslisten

Enhedslisten

parti-logo

Enhedslisten

- Psykiatrien er hamrende vigtig, og vi skal have en samlet 10-års-plan. Der skal være bedre forebyggelse og ordentlig behandling, for vi kan alle blive ramt af psykiske lidelser, skriver Pernille Skipper, psykiatriordfører for Enhedslisten, i et skriftligt svar til TV 2 Lorry. 


- Hen over årene kommer det til at betyde en milliardinvestering, og det er vi selvfølgelig villige til at finde pengene til, skriver Pernille Skipper i et skriftligt svar til TV 2 Lorry. 

Partifarve - Kristendemokraterne

Kristendemokraterne

parti-logo

Kristendemokraterne

- Vi har i vores 2030-plan prioriteret psykiatrien med seks milliarder frem mod 2030, så vi prioriterer den meget højt, siger Marianne Karlsmose, fungerende landsformand for Kristendemokraterne, til TV 2 Lorry.


- Vi ønsker flere medarbejdere med forskellig baggrund, således mulighederne for ikke medicinsk behandling styrkes. Desuden mener vi, at der er brug for et generelt løft af behandlingskapaciteten, siger Marianne Karlsmose.


- Vi vil ikke bare have en 10-års-plan. Vi vil have en ambitiøs 10-års-plan, siger Marianne Karlsmose.

Partifarve - Nye Borgerlige

Nye Borgerlige

parti-logo

Nye Borgerlige

- Vi vil prioritere psykiatrien meget højt. Den har været svigtet i for mange år. Uanset om man får et sår på knæet eller sindet, så skal man behandles hurtigt og ligeligt,  siger Mette Thiesen, psykiatriordfører for Nye Borgerlige,  til TV 2 Lorry.


- I første instans skal vi have sikret flere sengepladser, og det kan sagtens være, det vil koste noget. Vi skal også sikre, at der er både værktøjer og bedre muligheder for dem, der står med de patienter, der er hårdest ramt, siger Mette Thiesen.


- Så vil vi i Nye Borgerlige gerne have genindført den uddannelse, der hedder cand.pæd.psych, så skolelærere kan læse en overbygning til skolepsykolog. På den måde vil hjælpen komme helt ud på skolerne i stedet for at sidde i kommunen, siger Mette Thiesen. 


Partifarve - Frie Grønne

Frie Grønne

Frie Grønne

- Vi mener, psykiatrien skal have et ordentligt skud økonomi, da den er slemt underfinansieret. Den skal altså have en fast plads på finansloven,  siger Susanne Zimmer, sundhedsordfører for Frie Grønne, til TV 2 Lorry.


- Desuden vil vi gerne have mere fokus på forebyggende indsatser. Hvis ikke vi får gjort noget ved de forebyggende indsatser, så bliver det her jo et uoverskueligt stort problem, siger Susanne Zimmer. 


- Det er jo en kæmpe belastning for de folk, der har behov for hjælp i psykiatrien. Jo hurtigere man kan gribe ind og hjælpe dem jo bedre, siger Susanne Zimmer.

Partifarve - Alternativet

Alternativet

parti-logo

Alternativet

- Helt konkret, så mener vi, at behandlingsansvaret for mennesker med psykiske lidelser og misbrug skal samles. Vi mener også, der er behov for en ensartet kvalitet i socialpsykiatrien, da der er store forskelle på de kommunale tilbud. Det er vigtigt, at kvaliteten er høj over hele landet, siger Rasmus Foged, psykiatriordfører for Alternativet,  til TV 2 Lorry.


- Der er også behov for bedre adgang til relevante data på tværs af sektorer. Så der skal også kigges på lovgivningen, siger Rasmus Foged.


- Vi ønsker, at bevillingen til psykiatrien over en tiårig periode hæves med en halv milliard om året, således at det samlede løft bliver på fem milliarder, siger Rasmus Foged.


Partifarve - Moderaterne

Moderaterne

Moderaterne

- Vi mener, at psykiatrien skal sidestilles med det somatiske område. Derfor kan vi heller ikke bare sige, at psykiatrien skal have flere penge, men på kort sigt kommer vi nok ikke uden om det, siger Monika Rubin, folketingskandidat for Moderaterne, til TV 2 Lorry.


- Vi mener i stedet, at hele sundhedssystemet skal gentænkes, sådan at vi får sidestillet psykiatrien med somatikken, siger Monika Rubin.


- Vi mener, at der er behov for en sundhedsreform, for lige nu bruger vi ikke pengene hensigtsmæssigt. Derfor vil vi gerne nedlægge regionerne og samle det hele under et tag, siger Monika Rubin.


Partifarve - Socialistisk Folkeparti

Socialistisk Folkeparti

parti-logo

Socialistisk Folkeparti

- Vi synes, det er væsentligt, at der bliver lavet en plan, som dækker helheden og ikke bliver en snæver psykiatriplan, siger Trine Torp, psykiatriordfører for Socialistisk Folkeparti,  til TV 2 Lorry.


- Vi skal styrke alle de indsatser, der forebygger behovet for at blive indlagt eller genindlagt. En stor del af den indsats ligger i kommunerne. Her tænker vi særligt på børne- og ungeområdet, som er et stort fokus for os, siger Trine Torp. 


- Der skal eksempelvis være god og hurtig adgang til hjælp gennem PPR. Det kræver, at man styrker PPR og giver dem nogle flere opgaver, siger Trine Torp.


- Vi mener, at der skal afsættes flere penge til hele det her felt. Vi vil gerne have sat penge af til bedre indsatser for mennesker med psykiske lidelser samt til at styrke den mentale sundhed generelt, siger Trine Torp.


partifarve - socialdemokratiet

Socialdemokratiet

parti-logo

Socialdemokratiet

Vi har forsøgt at få et svar fra Julie Skovsby, som er psykiatriordfører for Socialdemokratiet. Hun har ikke haft mulighed for at stille op, men har sendt os følgende.


- Da jeg er til sommergruppemøde, har jeg ikke mulighed for at være med. Vi ser frem til forhandlingerne om en 10-års-plan for psykiatrien i næste uge, og vi vil arbejde for at gøre det godt for de mennesker, som har en psykisk sygdom og skabe nogle bedre vilkår for de ansatte i psykiatrien, skriver Julie Skovsby, psykiatriordfører for Socialdemokratiet, til TV 2 Lorry.

Partifarve - Danmarksdemokraterne

Danmarksdemokraterne

Danmarksdemokraterne

TV 2 Lorry har kontaktet Danmarksdemokraterne. Partiet er endnu ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Partifarve - Liberal Alliance

Liberal Alliance

parti-logo

Liberal Alliance

TV 2 Lorry har kontaktet Liberal Alliance. Partiet er endnu ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Partifarve - Dansk folkeparti

Dansk Folkeparti

parti-logo

Dansk Folkeparti

Vi synes, at psykiatrien skal sidestilles med somatikken. Vi vil gerne have flere sengepladser samt flere uddannede medarbejdere. 


Vi har en fornemmelse af, at der i dag er for mange ufaglærte ansat i psykiatrien, fordi der simpelthen mangler faglært arbejdskraft, siger Susanne Eilersen, psykiatriordfører for Dansk Folkeparti, til TV 2 Lorry.


Vi kunne eksempelvis godt tænke os at se, om man kunne uddanne SOSU assistenter med speciale i psykiatri, siger Susanne Eilersen. 


Desuden så står det jo skidt til i børne- og ungdomspsykiatrien, så det skal selvfølgelig have et stort fokus i de kommende forhandlinger om en 10-års-plan, siger Susanne Eilersen.


Vi mener også, at psykiatri området skal tilføres flere midler, hvis man skal kunne flytte noget som helst, siger Susanne Eilersen. 

 


Vis mere
20191016-160021-7-1920x1281we

Dødsdom til Irma-pigen:
Alle butikker lukker

Alexander Nepper

Familie holder sønnen hjemme, når der tikker sygemeldinger ind på Aula

Vis mere