Filmede på hospital for at "bevise corona-løgn" - spreder skadelig misinformation, siger hospitalsdirektør

To mænd gik tirsdag aften ind på Hvidovre Hospital for på film at dokumentere, at billedet af et overbelastet sygehusvæsen er en løgn. En forvrængning af hospitalernes virkelighed, siger hospitalets direktør.

- Der er fuldstændig tomt. De har lige meldt ud på pressemødet, at ikke er nogen sengepladser, og at personalet løber stærkt. Der er helt dødt. Og de mangler sengepladser? Hvad med alle de senge, der står herovre?

To mænd bevæger sig rundt på Hvidovre Hospitals øde gange. De griner, mens de filmer tomme senge, der står ude på hospitalets gange.

- Det er fucking fusk, det er. De mangler senge, siger de. Der er sgu ikke mangel på nogen sengepladser her, lyder den ene mands stemme.

De to mænd er gået ind på Hvidovre Hospital for på film at dokumentere, at det ikke er sandt, når regeringen på pressemøderne tegner et billede af et overbelastet sygehusvæsen.

quote Det er skadelig oplysning for befolkningen. Vi har brug for at alle støtter op om restriktionerne

Birgitte Rav Degenkolv, direktør på Hvidovre Hospital

Den 16 minutter lange video har de lagt ud i Facebookgruppen 'Frihed til folket - Tag magten tilbage.'

Det var en kvinde fra Nordjylland, der opdagede videoen på Facebook og alarmerede Hvidovre Hospital, fortæller Birgitte Rav Degenkolv, der er direktør på Hvidovre Hospital.

Men faktisk blev Hvidovre Hospital allerede advaret mod, at den slags kunne ske, blot få dage før af Sundhedsstyrelsen, fordi man havde set lignende hændelser i England.

Her ses et udsnit fra videoen, hvor to personer gik rundt på Hvidovre Hospital.
Her ses et udsnit fra videoen, hvor to personer gik rundt på Hvidovre Hospital.

Og Birgitte Rav Degenkolv kalder det decideret skadeligt for befolkningen at filme på hospitalet og mene, at det er belæg for, at der ikke er travlt på sygehusene:

- Det er en forvrængning af den virkelighed, der er på hospitalerne, og det kan direkte modvirke de intentioner, myndighederne har om, at vi alle skal støtte op og overholde retningslinjerne, siger hun til TV 2 Lorry.

- Det er skadelig oplysning for befolkningen. Vi har brug for at alle støtter op om restriktionerne.

Hospitalsdirektøren forklarer, at de to mænd, der har lavet filmen, gik rundt i et ambulatorie på Hvidovre Hospital tirsdag aften.

quote Selvfølgelig er min dokumentation jo heller ikke 100 procent rigtig i og med, at jeg ikke er opmærksom på, at det var en Covid-19 afdeling, jeg skulle dokumentere, hvis jeg skulle få noget ud af det

Administratoren af 'Frihed til folket - Tag magten tilbage.'

I Ambulatorierne på Hvidovre Hospital kommer der typisk patienter til kontrol efter frakturer, sår og andre traumer. Derudover modtager man også patienter med hofte- og knæartrose, patienter med elektive lidelser i fod og hånd og børn med ortopædkirurgiske lidelser.

Endvidere er det typisk aktiviteter der foregår i dagtid, da det også er ambulant opfølgning på medicinske sygdomme med videre.

Det er med andre ord en afdeling, der står forholdsvis tom i disse dage, fordi hospitalet har lukket en del ambulant aktivitet ned, så personalet kan hjælpe på Covid-afsnittene.

Og det er derfor ikke det sted, man skal gå hen og filme, hvis man vil dokumentere, hvordan det står til på de afdelinger, der tager sig af Covid-19 patienter.

- De har gået ind på ambulatorie-etagen, hvor der om aftenen er stille, fordi vi har lukket meget aktivitet ned. De har så filmet de tomme gange og nogle rene senge, der står parat til at modtage patienter, og så har de lavet en historie om, at vi er fulde af løgn, siger Birgitte Rav Degenkolv.

- Vores patienter ligger på vores sengeafdelinger, hvor personalet har særdeles travlt, forklarer hospitalsdirektøren.

- Min dokumentation er jo heller ikke 100 procent rigtig

Manden, der har optaget filmen, er administratoren på Facebookgruppen 'Frihed til folket - Tag magten tilbage.' Han ønsker ikke at medvirke i denne artikel med navn, men TV 2 Lorry kender hans identitet.

Han fortæller til TV 2 Lorry, at han er blevet inspireret af optagelser fra udlandet, hvor folk netop filmer inde på hospitalsafdelinger, for at dokumentere, at der ikke er så travlt med corona-patienter, som det forlyder.

quote Vi kan ikke gøre så meget for at forhindre det. Vi har jo mange adgangsveje. Og alle må jo komme ind på hospitalerne

Birgitte Rav Degenkolv, direktør på Hvidovre Hospital

Efter, at han lagde videoen ud i Facebookgruppen, er han blevet opmærksom på, at det ikke er en Covid-19 afdeling, han har filmet på, hvilket ellers var hans intention.

- Selvfølgelig er min dokumentation jo heller ikke 100 procent rigtig i og med, at jeg ikke er opmærksom på, at det var en Covid-19 afdeling, jeg skulle dokumentere, hvis jeg skulle få noget ud af det. Min lille plan har jo slået fejl på et område, men det har gjort, at der er en del andre, der har delt deres ting med mig, siger han til TV 2 Lorry.

På trods af det, ligger videoen fortsat i gruppen, hvorfra den er blevet delt over 200 gange. Han fortsætter:

- I den forstand giver det jo ikke det billede, som jeg var inde for at vise. Om der er mere run på, end der har været, før alt det her startede, eller det er det samme, tør jeg ikke kommentere, når jeg ikke har været inde på en Covid-19 afdeling.

Men du kommenterer det jo i videoen. Du siger, at der ikke er travlt, og at der ikke mangler sengepladser?

- Ja, men ud fra den video, jeg filmer, er der ikke er travlt. Så er der nogen, der har skrevet til mig senere, at det er inde på Covid-19 afdelingerne, der skal være travlt, men det er jeg jo ikke opmærksom på, da jeg laver videoen, men det ændrer ikke på, at jeg har den mening, som jeg har.

quote Jeg mener stadig, at vi, befolkningen, ikke får det sande billede af, hvad der sker på hospitalern

Administratoren af 'Frihed til folket - tag magten tilbage'

Du har bare ikke noget bevis for det, du siger i videoen?

- Nej, det har jeg ikke. Jeg har ikke fået bevis for noget som helst, men jeg håber, at min video har gjort, at der er nogen, der vil prøve at se, om de måske kunne få bevis for det.

Videoen ligger stadig i gruppen og bliver delt, så flere tusind mennesker ser den - føler du ikke, at du har et ansvar i forhold til, at du giver et misvisende billede, nu hvor du også selv anerkender, at det ikke er fra en Corona-afdeling, du har filmet?

- Jo, men i kommentarfeltet har jeg skrevet, at det eneste, jeg er opmærksom på (da han filmer red.), er, at der skal stå akut, siger han og fortsætter:

- Hvad angår det, jeg siger i videoen, kan det lyde som om, det er bevis på, at vi bliver snydt, men det kommer an på, hvordan man forstår det, når det forlyder, at læger og sygeplejersker løber rundt på hospitalerne. Når jeg hører det, tænker jeg jo hospitalet i helhed - ikke et Covid-19 afsnit - så det har jeg så ikke været nok informeret om, før jeg gik derind.

Hvorfor vil du overhovedet have videoen ude, når den ikke engang understreger din pointe? 

- Fordi den stadig vækker nogle mennesker op.

Men det er jo på et forkert grundlag, for det er jo ikke den rigtige afdeling?

- Nej, men der er jo stadig folk, der hele vejen igennem ville lave de her videoer. Det her er så skridtet til at få folk til at tage ud og få lavet de her videoer. Da regeringen sagde det her (at der er travlt i sundhedssektoren red.) snakkede de ikke om Covid-19 afdelinger, men om hospitalerne i helhed.

Administratoren af 'Frihed til folket - tag magten tilbage' har rigtigt nok rettet teksten i videoen. Den lyder nu:

'Jeg mener stadig, at vi, befolkningen, ikke får det sande billede af, hvad der sker på hospitalerne. Jeg vil så også lige sige, at det her ikke er det, som staten kalder Covid-19 afdeling, men stadig holder jeg fast i, at jeg mener, at de snyder os og holder os for nar. Alt det her er for at hjælpe deres epidemi-lov og deres tvang på plads.'

På Hvidovre Hospital håber man ikke, at det sker igen, at nogen går ind på hospitalets afdelinger for at filme:

- Vi kan ikke gøre så meget for at forhindre det. Vi har jo mange adgangsveje, men har vagter, der patruljerer døgnet rundt. Hospitaler er offentligt tilgængelige, og alle alle må komme ind på hospitalerne. Vi anbefaler, at der kommer så få som overhovedet muligt ind på hospitalet, så folk, der ikke har et ærinde som patient eller pårørende, skal ikke komme derind, siger Birgitte Rav Degenkolv.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik